28 januari 2016 – In gesprek met: Tamara Buruma

Op donderdag 28 januari heeft de eerste lezing van het nieuwe jaar plaatsgevonden. SOS voelt zich erg vereerd dat strafrechtadvocaat mr. Tamara Buruma deze lezing heeft verzorgd.

 Nadat iedereen een plaatsje had gevonden in de zaal op het KOG ging de lezing van start. Mr. Tamara Buruma beet de spits af met een leuk feitje: enige tijd geleden is ook zij lid geweest van SOS! De lezing startte inhoudelijk. Mr. Buruma heeft aan de hand van een powerpoint presentatie een prachtige lezing verzorgd. Allereerst heeft zij veel verteld over de context van de Jihad-zaak, waarbij zijzelf Oussama C. heeft bijgestaan. Na veel inhoudelijke feiten, vervolgde zij haar lezing met het noemen van de belangrijkste verweren die de verdediging in de Jihad-zaak heeft aangevoerd, waarbij ook de verdedigingsstrategieën van Prakken d’Oliveira werden uiteengezet. Niet alleen de inhoud van de Jihad-zaak is besproken, maar tevens de relatie tussen de zaak zelf en de media werd uitvoerig besproken.

 Aansluitend heeft Mr. Tamara Buruma aandacht geschonken aan wat meer algemene punten van de advocatuur. Zo vervolgde zij met de ethiek: de kernwaarden van het advocatenrecht. Een advocaat behoort onafhankelijk, partijdig, deskundig, integer en vertrouwelijk te zijn. Zij heeft uiteengezet hoe zich vaak een spanningsveld tussen deze waarden voordoet, er ontstaan dilemma’s. Welke kernwaarden zijn van belang? Welke strategie pas je als advocaat toe?

Mr. Tamara Buruma heeft dan nog de relatie tussen de advocaat en cliënt besproken, de wisselwerking van actoren in het proces en vervolgens spitste zij zich nog even toe op de rol van de advocaat zelf, waarbij zij tevens aandacht heeft geschonken aan de grens met andere vakgebieden.

 Alle deelnemers hebben de hele avond intens aandachtig naar mr. Tamara Buruma geluisterd. Zij had veel interessants te vertellen en deze lezing heeft ons veel geleerd. Al met al was dit een enorm geslaagde eerste lezing van 2016! Het was interessant, leerzaam en leuk om naar te luisteren.

Website