14 t/m 23 april 2017 – Studiereis naar Tokyo

Op vrijdag 14 april 2017 was het eindelijk zo ver en vertrok SOS naar Tokyo voor een onvergetelijke studiereis met als thema criminal justice and sentencing in Japan. Naast een interessant inhoudelijk programma kon er ook uitgebreid kennis worden gemaakt met de bijzondere cultuur van Japan. Na een lange reis werd de eerste dag gezamenlijk afgesloten in een typisch Japans sushi-restaurant. Op zondag werden de deelnemers ondergedompeld in de Japanse cultuur bij een sightseeing tour door Tokyo. Zo werd een bezoek gebracht aan de Tokyo Skytree, waar kon worden genoten van een indrukwekkend uitzicht over de stad, en aan de bekende elektronicawijk Akihabara. Ook een bezoek aan de bekende Sensoij Temple en de tuinen van het Keizerlijk Paleis kon niet ontbreken. Om een beeld te krijgen van de wereldstad waar wij ons in bevonden, bezochten wij Shibuya Crossing: het drukste kruispunt ter wereld.

Op maandag begon het juridisch inhoudelijke programma en brachten wij een bezoek aan Keio University. Hier kregen wij een inleiding over het Japanse strafrecht en een rondleiding over de campus. De dag werd afgesloten met een diner in het restaurant Kakemomi Gyoza, waar ex-gedetineerden te werk worden gesteld bij wijze van rehabilitatie.

De volgende dag werden wij zeer hartelijk ontvangen bij het gerenommeerde advocatenkantoor Nakamura International Criminal Defense. Hier kregen wij uitleg over het werk van de Japanse strafrechtadvocaat en hoe in de praktijk wordt omgegaan met het extreem hoge veroordelingspercentage. Opvallend is dat Japanse strafrechtadvocaten niet aanwezig mogen zijn bij het verhoor van de verdachte. De dag werd afgesloten met een bezoek aan het indrukwekkende gebouw van the Supreme Court of Japan.

Woensdag stond in het teken van the Japan Federation of Bar Associations (JFBA). De JFBA richt zich op de bescherming van de fundamentele rechten van de mens en de realisatie van social justice. Daarnaast biedt de JFBA begeleiding en houdt zij toezicht op advocaten. In de avond werd ons een diner aangeboden door de Afdeling Straf- en Strafprocesrecht van de Universiteit Leiden en aten wij gezellig in een traditioneel Japans restaurant.

Donderdag stond the United Nations Asia and Far East Institute for the Prevention of Crime and Treatment of Offenders (UNAFEI) op het programma. Hier kregen wij uitleg over misdaadpreventie en behandeling van delinquenten. Ook spraken wij met een aantal vrijwilligers die zich inzetten voor de rehabilitatie van ex-gedetineerden. Vervolgens werden wij begeleid naar de Fuchu prison. Het was een unieke ervaring om een rondleiding te krijgen in deze gevangenis en het strenge regime van dichtbij te zien. De dag werd afgesloten met een bezoek aan een halfway house, een opvangplaats voor ex-gedetineerden.

Op vrijdag bezochten wij the Public Prosecutors Office en eindigden wij ons programma bij de Nederlandse ambassade met een uitleg over de werkzaamheden aldaar. Om onze reis op feestelijke én typisch Japanse wijze af te sluiten brachten wij op de laatste avond een bezoek aan de karaokebar.

Naast de bijzondere cultuur was het bezoek van SOS aan Japan buitengewoon interessant op juridisch gebied. Wij kijken terug op een prachtige en onvergetelijke reis!

De studiereis werd mede mogelijk gemaakt door:

LUF

 

Groepsfoto studiereis Tokyo