7 juni 2017 – Congres ‘Getuigen in het strafproces’

Op woensdag 7 juni 2017 was het eindelijk zo ver. Het SOS-congres dat dit keer geheel in het teken stond van de ‘Getuigen in het Strafproces’. Het programma begon om 9 uur in het Academiegebouw, waar de deelnemers werden verwelkomd met koffie en thee. Daarbij ontvingen zij direct een goedgevulde goodiebag.

Na het welkomstwoord van de Congrescommissie, opende mr. Wout Morra het congres. Hij vertelde daarbij over zijn eigen ervaringen als advocaat met betrekking tot de bijstand van getuigen. Vervolgens werd er gesproken door dr. Bas de Wilde, mr. Harry Stikkelbroeck en prof. dr. Eric Rassin. Dr. Bas de Wilde heeft een korte introductie gegeven over de positie van de getuige in het huidige strafprocesrecht. Daarbij gaf hij een overzicht van het Europese kader aan de hand van jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ten slotte heeft de heer De Wilde nog aandacht besteed aan het ondervragingsrecht en zijn promotieonderzoek naar dit onderwerp. De lezing was inhoudelijk zeer vernieuwend voor de aanwezigen.

Na een korte pauze werd het ochtendprogramma voortgezet met een interactieve lezing van de heren mr. Harry Stikkelbroeck en prof. dr. Eric Rassin. Samen besteedden zij aandacht aan de manier waarop je als getuige waarneemt en hoe je bepaalde waarnemingen interpreteert. Ze besteedden daarbij niet alleen aandacht aan de juridische kant, maar tevens aan de rechtspsychologische kant. Het publiek werd uitgedaagd om kleine testjes over herinneringen te doen, waarbij de heer Rassin kanttekeningen maakte. Deze interactieve lezing werd zeer enthousiast ontvangen en de zaal schuwde niet om mee te doen.

Na de lezing stond er buiten een gezond en lekker lunchpakket klaar, verzorgd door Leidsch Beleg. De deelnemers en sprekers kregen ieder een pakketje en konden hun lunch nuttigen in de Hortus Botanicus. Zij kregen de mogelijkheid om door de Hortus Botanicus te wandelen richting de Sterrenwacht. Op deze manier konden de deelnemers en sprekers genieten van de prachtige botanische tuin en zich weer opladen voor het middagprogramma.

Het middagprogramma bestond uit twee workshoprondes waarin vier verschillende workshops werden aangeboden. De eerste workshop werd gegeven door mr. Paul Verloop en mr. Widad Shreki, advocaten van Libertas Lawyers. Zij namen de deelnemers mee in hun voorbereidingen van een getuigenverhoor door advocaten, waarbij ze de fijne kneepjes van het vak lieten zien. In de tweede workshop nam Adri van Amelsvoort de deelnemers mee in het politieverhoor. Door middel van een kort fragment werden de deelnemers uitgedaagd om zelf te getuigen, hetgeen een echte uitdaging bleek te zijn. De derde workshop stond in het teken van kroongetuigen en werd gegeven door prof.mr. Jan Crijns. Na een korte introductie over het onderwerp was er ruimte voor discussie over het gebruik van kroongetuigen in het strafproces en de valkuilen die zich daarbij kunnen aandoen. Ten slotte gaven mr. Roland Knobbout en drs. Andjinie Autar een workshop over het slachtoffer als getuige. Zij hadden een zeer interactieve workshop en lieten de deelnemers zelf aan de slag gaan met de slachtofferproblematiek. De workshops hebben voor de nodige verdieping gezorgd, waarbij de workshopgevers op een hoop enthousiasme konden rekenen van de deelnemers.

Na het intensieve inhoudelijke programma was iedereen toe aan een verfrissing en kon er in de Faculty Club van het Academiegebouw een borrel worden genuttigd. Tijdens de borrel werd er in de zon met elkaar gesproken over de opgedane indrukken en informatie. De deelnemers en sprekers kwamen hier op een informele manier met elkaar in contact.

Het was kortom een zeer geslaagde dag!

Congres 'Getuigen in het strafproces'