27 november: ‘De 10 beste anti-stresstips voor studenten’

Op maandagavond 27 november 2017 vond de lezing van de Gelukkige Jurist plaats. Het ging over ‘de 10 beste anti-stresstips voor studenten’. Ronald Dijk, coach en spreker, en Anouschka van Setten van der Meer, organisatiepsychologe, gaven de lezing.

Tijdens de lezing kregen we handige tips over je hoe met stress kunt omgaan, maar ook hoe je stress kunt verminderen en zelfs kunt voorkomen. We begonnen met een interactief gedeelte waarin we met elkaar praatten over onze meest stressvolle momenten van afgelopen en aankomende week. Hoe gingen we er mee om en hoe zien we er tegenop?

We kregen 7 elementen te zien die van invloed kunnen zijn op je stresslevel. Bijvoorbeeld te vaak ja zeggen, negatief tegen dingen aankijken of te veel tegelijk willen doen, bijvoorbeeld wanneer je te laat bent begonnen met studeren voor je tentamen.

Als je op een andere manier leert omgaan met dit soort dingen kan het al erg anders uitpakken! Zeg bijvoorbeeld vaker nee, en zijn dingen soms echt zo erg als ze lijken, of viel het achteraf wel mee? Ook kregen we concrete tips zoals het maken van een toekomstplan. Het vastleggen van doelen en van wat je wil bereiken in je leven kan voor rust zorgen, wetende dat je ergens naar toe leeft, dat je niet telkens tast in het onzekere. Ook elke dag drie dingen opschrijven die jou dag leuk hebben gemaakt zorgt voor het bewust worden van de leuke dingen om je heen, en als je dit elke dag doet ga je die dingen ook herkennen in je dagelijkse leven!

Ook was er veel ruimte voor vragen, over bijvoorbeeld mindfulness. Wat is dat dan eigenlijk, en is dat niet heel zweverig? We hebben geleerd dat er verschillende vormen zijn van mindfulness, net zoals dat er veel verschillende mensen zijn die op elke situatie weer anders reageren. Zo werkt voor de een rustig muziek luisteren goed, anderen houden meer van wandelen.

Voor elke student die weleens stress ervaart, en dat zijn we allemaal, zijn deze tips erg handig!  Je leert om wat luchtiger tegen dingen, zoals dat tentamen van volgende week, aan te kijken, beter plannen, en hoe je stapsgewijs over je stress heen kunt komen.
Kortom: een erg leerzame avond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *