+ 31 (0)71 527 7391 | sos@law.leidenuniv.nl

  Activiteiten & Borrels

  In onderstaand overzicht zijn alle aankomende activiteiten en borrels van SOS terug te vinden. Deelname aan activiteiten staat open voor alle leden van SOS. Afgezien van de jaarlijkse contributie zijn de activiteiten kosteloos, tenzij anders vermeld. Wij doen ons best zoveel mogelijk gevarieerde activiteiten te organiseren. Heb jij een goed idee? Of heb je vragen? Neem dan contact op met een van de assessoren, Sara Beusen of Ashley de Wit, en mail naar sos@law.leidenuniv.nl.

  Benieuwd hoe de activiteiten zijn geweest die SOS al georganiseerd heeft? Op onze blog lees je de verslagen van activiteiten, evenals de interviews met onze leden van de maand! Lees onze blog dus snel!

  Aankomende activiteiten

  OM Piketspel – 26 februari (digitaal)
  Groep A 13:00 uur
  Groep B 15:00 uur

  De politie belt…. en dan?

  In samenwerking met het OM organiseert SOS op 26 februari 2021 het digitale PIKETSPEL! Tijdens dit spel krijg je de kans om meer te leren over het draaien van een piketdienst en het werk van een officier van justitie. Pak deze kans en ervaar zelf hoe snel je tijdens een piketdienst moet handelen!

  Deze activiteit is onmisbaar voor elke student met interesse in het Openbaar Ministerie. Wil jij in gesprek gaan met een officier van justitie om zo al je vragen te kunnen stellen? Mis deze kans dan niet en schrijf je snel in via onze website! Let op: er zijn maar een beperkt aantal plekken. Inschrijven doe je hier.

  Online lezing: Terrorisme en het EU recht
  4 maart 15:30 uur

  Op 4 maart om 15:30 uur zal Tamara Buruma een lezing geven terrorisme en de relatie met het EU recht.

  Terrorisme is topprioriteit voor de Europese Unie. In 2019 waren er 119 mislukte, verijdelde en geslaagde terroristische aanslagen in Europa. Verder werden 1004 arrestaties verricht. Omdat er zoveel op het spel staat, wordt er bij terrorisme vaak in een vroeg stadium ingegrepen. Verder is het bij terrorisme ontzettend van belang dat landen goed samenwerken in de opsporing en met het delen van inlichtingen.

  Tamara Buruma zal deze online lezing geven. Zij is strafrechtadvocaat bij Prakken d’Oliveira. Als strafrechtadvocaat heeft Tamara Buruma zich toegelegd op (internationale) strafzaken met een politieke component. Als expert op het gebied van anti-terrorismemaatregelen treedt zij zowel in strafzaken, als in (Europees) bestuursrechtelijke procedures op.  Zij treedt ook op in zaken voor het Europese Hof van Justitie en het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Tamara Buruma is teven buitenpromovendus bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden.

  Benieuwd naar Europees juridische aspecten van terrorisme(bestrijding)? Schrijf je dan hier in!

  Masterclass Vonnis Schrijven met mr. W.E.M. van Schendel (Hoge Raad) – diverse data

  Met veel enthousiasme presenteren wij de SOS-Masterclass Vonnis Schrijven. Deze masterclass zal verzorgd worden door mr. W.A.M. van Schendel (tot afgelopen september vicepresident van en raadsheer in de Hoge Raad).

  Tijdens de Masterclass leer je op hoog niveau een vonnis schrijven aan de hand van een strafdossier. Het dossier is gebaseerd op een waargebeurde zaak. De Masterclass bestaat uit twee bijeenkomsten. Op 16 maart ontvang je het dossier en zullen we aftrappen met een bijeenkomst waarbij de heer Van Schendel instructies zal geven over hoe je het schrijven van een vonnis het best kunt aanpakken. Deelnemers zullen vervolgens ruim drie weken de tijd hebben om hun vonnis te schrijven en in te leveren. De slotbijeenkomst op 14 april zal bestaan uit een bespreking van het vonnis en een discussie over de punten waarop je als rechter een beslissing had moeten nemen. Deelname aan de Masterclass Vonnis Schrijven wordt beloond met een certificaat ondertekend door de heer Van Schendel.

  Spreekt het bovenstaande je aan? Geef je dan snel op voor deze masterclass! Het aantal plekken is namelijk beperkt. Houd er enerzijds rekening mee dat van deelnemers actieve participatie wordt verwacht en je in de genoemde periode dus wel tijd zult moeten vrijmaken voor de twee bijeenkomsten en het maken van de opdracht. Anderzijds biedt deze masterclass een unieke kans om onder begeleiding van een zeer vooraanstaande strafrechtjurist je kennis van het strafrecht te verbreden en verdiepen en je praktische vaardigheden te trainen. Dat is een kans die je als student met passie voor het strafrecht toch niet wilt missen?!

  Data overzicht
  16 maart – eerste introductiebijeenkomst en overhandiging van het dossier
  Week van 5 – 11 april – inleveren Vonnis (precieze datum wordt z.s.m. bekendgemaakt)
  14 april – slotbijeenkomst: bespreking van het vonnis en overhandiging certificaat

  Heb je tips of suggesties voor activiteiten? Laat het Ashley of Sara weten door een e-mail te sturen naar sos@law.leidenuniv.nl.

  Afgelopen activiteiten

  Onderstaand zijn de activiteiten van het jaar 2020-2021 om je een inkijkje te geven in wat SOS zoal organiseert! 

  Digitaal Rechtbankbezoek Den Haag op 11 februari 2021.

  Bingo Bieren Borrel (BBB) op 4 februari 2021. 

  Deel II van het Kroongetuige-tweeluik: in discussie met topadvocaat Nico Meijering en officier van justitie Ferry van Veghel van 15 december 2020.

  Online lezing VanDoorne over de strafrechtelijke aansprakelijkheid van rechtspersonen van 10 december 2020.

  Deel I van het Kroongetuige-tweeluik: het online live college van prof. Crijns van 24 november. 

  Nabootsing van een voorgeleiding met RC op 4 november. 

  De online Strafrecht Pubquiz van 22 oktober. 

  Het Juridisch Congres over ‘Deskundigenbewijs in het Strafproces’ van 24 september 2020. Klik hier voor een verslag.

       Kennismakingsborrel van 10 september 2020 in café de Keyzer. 

  De activiteiten van het jaar 2019-2020

  Klik hier voor het verslag van de College Tour met Peter Plasman.

  Klik hier voor het verslag van het bezoek aan de Schietvereniging.

  Klik hier voor het verslag van het bezoek aan Haagrecht Advocaten.

  Klik hier voor het verslag van de Strafrecht Pubquiz.

  Klik hier voor het verslag van het bezoek aan de Rechtbank Den Haag.

  Instituut voor Strafrecht & Criminologie

  Het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden houdt zich bezig met onderzoek en onderwijs op respectievelijk het gebied van het straf(proces)recht en de criminologie. In dit kader vinden lezingen, promoties en oraties plaats die mede vanuit strafrechtelijk oogpunt erg interessant zijn om bij te wonen!

  Bekijk hier de agenda van het instituut.