+ 31 (0)71 527 7391 | sos@law.leidenuniv.nl

  Activiteiten & Borrels

  In onderstaand overzicht zijn alle aankomende activiteiten en borrels van SOS terug te vinden. Deelname aan activiteiten staat open voor alle leden van SOS. Afgezien van de jaarlijkse contributie zijn de activiteiten kosteloos, tenzij anders vermeld. Wij doen ons best zoveel mogelijk gevarieerde activiteiten te organiseren. Heb jij een goed idee? Of heb je vragen? Neem dan contact op met een van de assessoren, Demi Eliens of Robin Vosman, en mail naar sos@law.leidenuniv.nl.

  Benieuwd hoe de activiteiten zijn geweest die SOS al georganiseerd heeft? Op onze blog lees je de verslagen van alle activiteiten, evenals de interviews met onze leden van de maand! Check onze blog dus snel!

  Agenda

  27 maart: Lezing ‘Ter dood veroordeelden in de VS’!
  Op woensdagmiddag 27 maart a.s. van 15.00 – 17.00 uur in lokaal A.028 zal Merel Pontier een lezing verzorgen over ter dood veroordeelden in de VS.

  Merel Pontier heeft strafrecht gestudeerd in Rotterdam, heeft meerdere malen in de VS gewerkt o.a. op het gebied van dood strafzaken en zet zich al een aantal jaar in voor de ter dood veroordeelde Amerikaan Clinton Young. Wellicht hebben jullie de Nederlandse documentaire “Deal met de Dood’’ over zijn strafzaak gezien? (Anders is het echt een aanrader: https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2017/april/deal-met-de-dood.html)

  In haar lezing zal Merel vertellen over Clinton’s strafzaak, over de doodstraf in het algemeen en haar eigen ervaringen.

  Lijkt het jou leuk om deze lezing bij te wonen? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar sos@law.leidenuniv.nl.

  27 maart: Alumni borrel – ‘In gesprek met de leden’
  Op woensdagavond 27 maart zal SOS van 19.00 tot 21.00 uur borrelen in de Keyzer! Deze borrel is zowel voor actieve als voor alumni leden. Dus heb jij altijd al eens willen weten waar de alumni leden na hun studie terecht zijn gekomen of ben jij als alumni lid benieuwd hoe de huidige masterstudenten de studie ervaren? Grijp dan deze kans! Uiteraard zal het eerste drankje weer voor onze rekening zijn!

  21 t/m 26 april: Studiereis!
  Van 21 t/m 26 april 2019 zal de studiereis van SOS plaatsvinden! Wij zullen met een delegatie van SOS de mooiste stad van Duitsland bezoeken: Berlijn!

  Voor meer informatie over deze studiereis klik je hier.

  29 april: Bezoek TBS-kliniek
  Op 29 april zal een select groepje SOS-leden een bezoek brengen aan het Forensisch Psychiatrisch Centrum de Kijvelanden. In FPC de Kijvelanden verblijven mensen die een strafrechtelijke maatregel TBS opgelegd hebben gekregen. We zullen een rondleiding krijgen door de kliniek en er zal een lezing verzorgd worden die onder andere zal gaan over een behandeling in de Kijvelanden, TBS in het algemeen, de Beginselenwet voor de Verpleging van Ter beschikking gestelden en hun interne rechtspositie.

  Aangezien TBS-klinieken vanwege de kwetsbare patiënten niet met regelmaat groepen studenten ontvangen, is er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meld je aan door een mail te sturen naar sos@law.leidenuniv.nl, onder vermelding van je volledige voor- en achternaam en geboortedatum.

  Wanneer? Maandag 29 april
  Tijdstip? 13.00 – 15.30 uur
  Waar? FPC de Kijvelanden in Poortugaal (vlak onder Rotterdam)
  Aanmelden? sos@law.leidenuniv.nl

  9 mei: Juridisch Congres
  SOS zal dit jaar voor de vijfde keer een juridisch congres organiseren. Deze keer zal het congres in het teken staan van een ontwikkeling die de afgelopen decennia veel invloed heeft gehad op het strafrecht: de digitalisering van criminaliteit.

  Voor meer informatie over het juridisch congres klik je hier.

  10 mei: De Nationale Strafpleitcompetitie
  Dit jaar vindt de NSPC plaats op 10 mei 2019 in het Paleis van Justitie te Amsterdam. Elk team, bestaande uit twee studenten, pleit als officier van justitie of als raadsman en de twee beste teams staan uiteindelijk tegenover elkaar in de finale.

  Bij dit jaarlijks terugkerende evenement strijd je tegen studenten van verschillende studieverenigingen om de titel van ‘beste studentstrafpleiter der NSPC’. De deelnemende studenten zullen worden beoordeeld door een jury, bestaande uit ervaren juristen uit de strafrechtspraktijk.

  SOS zal dit jaar twee teams afvaardigen, bestaande uit Diederick van Rinsum en Linda van der Knaap & Lucienne Diaz Murillo en Robin Pormes.

  13 mei: Bezoek Orde van Advocaten
  Op 13 mei zal een delegatie van SOS afreizen naar Amsterdam om een bezoek te brengen aan het hoofdkantoor van de Nederlandse Orde van Advocaten. De Orde van Advocaten is het orgaan dat toezicht houdt op de naleving van de gedragsregels binnen de advocatuur. Kies je ervoor om het pad van advocaat te gaan bewandelen, dan zul je veelvuldig te maken krijgen met deze instantie. Ook in de media is de betrokkenheid van de Orde vaak te bespeuren, te denken valt aan Bram Moszkowicz die uit zijn ambt is gezet door de Orde, of Stijn Franken die zich genoodzaakt zag op advies van de Deken de verdediging van Holleeder neer te leggen. Dit is dan ook een unieke kans om een kijkje in de keuken van de Orde te nemen. Simeon Burmeister, partner en strafrechtadvocaat bij Cleerdin & Hamer Advocaten (o.a. bekend van de zaak van het meisje Savanna) en tevens plaatsvervangend-Deken bij de Orde van Advocaten zal ons meer vertellen over de ins en outs van de Orde van Advocaten. Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar sos@law.leidenuniv.nl. Meld je snel aan, want er is een beperkt aantal plaatsen!
  Waar? Kantoor van de Orde van Advocaten in Amsterdam
  Wanneer? Maandag 13 mei 2019
  Tijdstip? 16.00 – 18.00

  Afgelopen activiteiten & borrels

  Klik hier voor het verslag van het bezoek aan de Schietvereniging!
  Klik hier voor het verslag van de debatavond ‘Kraak de zaak’!
  Klik hier voor het verslag van het bezoek aan BijzonderStrafrecht Advocatuur!
  Klik hier voor het verslag van de lezing over de kroongetuige in het strafproces, door Onno de Jong en Hans-Jan Bussink!
  Klik hier voor het verslag van het kantoorbezoek aan Sjöcrona • van Stigt advocaten!
  Klik hier voor het verslag van het bezoek aan de Haagse ZSM-locatie!
  Klik hier voor het verslag van de masterclass ‘het schrijven van een vonnis’!

  Instituut voor Strafrecht & Criminologie

  Het Instituut voor Strafrecht & Criminologie van de Universiteit Leiden houdt zich bezig met onderzoek en onderwijs op respectievelijk het gebied van het straf(proces)recht en de criminologie. In dit kader vinden lezingen, promoties en oraties plaats die mede vanuit strafrechtelijk oogpunt erg interessant zijn om bij te wonen!

  Bekijk hier de agenda van het instituut.