+ 31 (0)71 527 7391 | bestuur@sos-leiden.nl

Blog

Alle verslagen van activiteiten en het lid van de maand!
fotopatty

Lid van de maand: Februari – Patty van der Bent

Hoi Patty! Deze maand ben jij ‘Lid van de maand’! Vertel eens wat over jezelf.

Ik ben Patty van der bent en ik ben 25 jaar. Ik doe hier in Leiden de Master strafrecht en doe ook de master Immigratie recht. Ik was altijd al geïnteresseerd in strafrecht en wilde graag een tweede master doen, vooral omdat Immigratierecht een internationale master is, leek het me erg handig!

Ik ben lid bij SOS Leiden omdat het me leuk leek om verschillende mensen te leren kennen die dezelfde interesse hebben als ik. Ook zijn de borrels en activiteiten erg gezellig, en daar ben ik altijd voor in!

Naast mijn studie werk ik op verschillende plekken. Zo werk ik in een laboratorium, in een asielzoekerscentrum met vluchtelingen en ben ik taalcoach!

Het hele interview lees je hier

0
linda

9 januari: Opnames “Weet Ik Veel!

Op 9 januari reisde SOS Leiden af naar Hilversum Media Park om de opnames van ‘Weet Ik Veel’ bij te wonen. Weet Ik Veel is een programma waar je onder leiding van Linda de Mol je algemene kennis test door vijftig meerkeuzevragen te beantwoorden.

Samen met andere studenten en natuurlijk 3 BN’ers streden we om een wel begeerde plek in de finale! Dennis Weening, Giel de Winter en Martine Sandifort gingen de strijd aan voor de titel ‘Slimste BN-er’ en uiteindelijk won Dennis Weening door als de meeste van de drie zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden.

Samen met student Ashley, die gemiddeld een 8,4 scoorde, probeerden ze zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel: namelijk 2 meisjes die langzaam blind en doof werden nog  één keer op een onvergetelijke vakantie laten gaan. Er is maar liefst  €25.000,- opgehaald! Een topprestatie!

SOS Leiden viel dit jaar helaas niet in de prijzen maar het was een onvergetelijke ervaring! Heb jij ons al gespot op TV? We zijn te zien in de aflevering van 20 januari!

phi wiv5 van de 25 deelnemers van SOS Leiden!

0
fotojasmijn

Lid van de maand: Januari – Jasmijn Asselberghs

Hoi Jasmijn! Deze maand ben jij ‘Lid van de maand’! Vertel eens wat over jezelf.
Hoi! Ik ben Jasmijn Asselberghs en ben 20 jaar. Ik zit nu in het derde jaar van de bachelors rechtsgeleerdheid en fiscaal recht. Ik ben in eerste instantie begonnen met rechten in de veronderstelling dat ik met het ondernemingsrecht verder zou willen gaan, maar ondertussen is daar niet zoveel meer van over. Na het eerste jaar merkte ik dat ik belastingrecht ook erg leuk vond, en ben daarom ook gestart met fiscaal recht. Daarnaast vind ik ook het strafrecht veel leuker dan ik van tevoren ooit had kunnen verwachten.

Vroeger wilde ik graag ballerina worden bij het Nationale Ballet. Ik ben vroeg begonnen met ballet en op de middelbare school waar ik zat kon ik naast het reguliere onderwijs de vooropleiding dans volgen. Ik was daardoor ook altijd met dansen bezig. Toen ik ouder werd merkte ik echter dat ik andere dingen ook interessant vond en ben uiteindelijk terecht gekomen bij rechten. Ik weet nu nog niet precies wat ik zou willen worden. Ik zie mezelf in ieder geval niet in de advocatuur terechtkomen. Het liefste wil ik toch het bedrijfsleven in.

Het hele interview lees je hier

0
david sos

Lid van de maand: December- David Dekker

“Hoi David! Deze maand ben jij ‘lid van de maand’! Vertel eens wat over jezelf.
Hoi! Ik ben David Dekker, ik ben 24 jaar en geboren in Leiden. Ik ben op mijn negentiende begonnen met de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de UvA. Ik heb daarvoor in Delft Lucht- en Ruimtevaarttechniek gestudeerd.

De luchtvaart is altijd mijn passie geweest, maar deze studie bleek toch niks voor mij. Ik ben toen geswitcht naar de Hogeschool van Amsterdam, waar ik ben begonnen met Aviation Logistics. Deze studie bleek (wel) perfect aan te sluiten maar ‘het juridische’ bleef tot dan altijd ontbreken. Ik besloot in mijn tweede jaar van Aviation Logistics rechten naast deze studie te gaan volgen. In 2015 heb ik mijn eerste bachelor afgerond, in 2016 ook de tweede.”

Het hele interview lees je hier

0
jurist

27 november: ‘De 10 beste anti-stresstips voor studenten’

Op maandagavond 27 november 2017 vond de lezing van de Gelukkige Jurist plaats. Het ging over ‘de 10 beste anti-stresstips voor studenten’. Ronald Dijk, coach en spreker, en Anouschka van Setten van der Meer, organisatiepsychologe, gaven de lezing.

Tijdens de lezing kregen we handige tips over je hoe met stress kunt omgaan, maar ook hoe je stress kunt verminderen en zelfs kunt voorkomen. We begonnen met een interactief gedeelte waarin we met elkaar praatten over onze meest stressvolle momenten van afgelopen en aankomende week. Hoe gingen we er mee om en hoe zien we er tegenop?

We kregen 7 elementen te zien die van invloed kunnen zijn op je stresslevel. Bijvoorbeeld te vaak ja zeggen, negatief tegen dingen aankijken of te veel tegelijk willen doen, bijvoorbeeld wanneer je te laat bent begonnen met studeren voor je tentamen.

Als je op een andere manier leert omgaan met dit soort dingen kan het al erg anders uitpakken! Zeg bijvoorbeeld vaker nee, en zijn dingen soms echt zo erg als ze lijken, of viel het achteraf wel mee? Ook kregen we concrete tips zoals het maken van een toekomstplan. Het vastleggen van doelen en van wat je wil bereiken in je leven kan voor rust zorgen, wetende dat je ergens naar toe leeft, dat je niet telkens tast in het onzekere. Ook elke dag drie dingen opschrijven die jou dag leuk hebben gemaakt zorgt voor het bewust worden van de leuke dingen om je heen, en als je dit elke dag doet ga je die dingen ook herkennen in je dagelijkse leven!

Ook was er veel ruimte voor vragen, over bijvoorbeeld mindfulness. Wat is dat dan eigenlijk, en is dat niet heel zweverig? We hebben geleerd dat er verschillende vormen zijn van mindfulness, net zoals dat er veel verschillende mensen zijn die op elke situatie weer anders reageren. Zo werkt voor de een rustig muziek luisteren goed, anderen houden meer van wandelen.

Voor elke student die weleens stress ervaart, en dat zijn we allemaal, zijn deze tips erg handig!  Je leert om wat luchtiger tegen dingen, zoals dat tentamen van volgende week, aan te kijken, beter plannen, en hoe je stapsgewijs over je stress heen kunt komen.
Kortom: een erg leerzame avond!

0
fotoevaofficieel

Lid van de maand: November – Eva Ouwens

Hoi Eva! Deze maand ben jij “Lid van de maand!”. Vertel eens wat over jezelf.
“Hoi! Ik ben Eva Ouwens, 25 jaar en ik studeer Strafrecht.

Naast mijn studie heb ik tijdens mijn bachelor stage gelopen bij advocatenkantoor Cleerdin en Hamer. Bij het vak Moot Court had ik het onderwerp strafrecht en na afloop heeft één van de rechters aan mij gevraagd of ik bij hen stage wilde lopen! Dit was eigenlijk nog voordat ik had bedacht wat ik met rechten wilde gaan doen. Ik wist niet zo goed welke kant ik op wilde, maar deze stage heeft me laten zien hoe leuk het strafrecht is!

Op dit moment loop ik stage bij de rechtbank in Alkmaar. Hier ben ik griffier, wat betekent dat ik de rechter ondersteun bij de voorbereiding en tijdens de zitting van strafzaken. Sinds ik in de master zit heb ik ook nog verschillende commissies gedaan.

Zo was ik vorig jaar vertegenwoordiger van de belangen van studenten van de master strafrecht in de opleidingscommissie. Ook was ik ab-actis van de studiereiscommissie van SOS Leiden. We zijn met totaal twintig leden naar Tokyo afgereisd. Door de vele interessante activiteiten hebben we een goed beeld gekregen van hoe anders het strafrecht in Japan is. Ook was de groep heel erg gezellig. Dus al met al een geweldige reis!

Lees het hele interview hier

0
groepsfoto schieten

18 oktober: Bezoek aan de schietvereniging!

Op 18 oktober was het dan zo ver: het geroemde, befaamde en geliefde jaarlijks terugkerende uitje van SOS: het bezoek aan de schietvereniging. De Zoetermeerse mannen weerlegden het slechte imago dat (sport)schutters vaak hebben, door goed uit te leggen wat het inhoudt om een sportschutter te zijn en hoe de vereniging werkt. Het schieten is een sport, en geen bewapening voor het einde der wereld of een (eventueel) opkomende burgeroorlog.
Verschillende vuurwapens werden getoond en daar mochten we (ongeladen) mee op de foto.

Al snel volgde het hoogtepunt: het schieten zelf. De schietvereniging heeft heel wat talentvolle schutters gespot. De nodige tienen werden behaald, de lege hulzen vlogen om de oren. Eerlijk is eerlijk, als we allemaal zo ons best op de studie hadden gedaan, hadden we daar ook vaker tentamens in één keer raak geschoten.

De avond werd afgesloten met een knal, doordat een aantal sportschutters de meest lawaaierige pistolen gebruikten ter demonstratie. En ik moet bekennen: wat zien onze leden er schattig uit met gehoorbescherming.

Tot de volgende borrel!
Het 81e bestuur der Studiekring over Strafrecht

0
isabelnieuwsbrief

Lid van de maand: Oktober – Isabel Melieste

Hoi, Isabel! Vertel eens wat over jezelf. Ik ben Isabel Melieste en ik ben 21 jaar.
Ik studeer rechten. Ik vind het belangrijk dat er orde en recht is omdat het anders één grote chaos zou worden. Regels zijn er niet voor niks, dus als je die overtreedt dien je gestraft te worden! Ook moet iedereen beschermd worden en zich kunnen beroepen op de wet.  Ook vind ik presenteren en debatteren erg leuk, wat ook vaak terugkomt in de studie!

Als ik geen Rechten was gaan doen was het waarschijnlijk Politicologie – IBO geworden. De politiek vind ik erg interessant en het internationale karakter van de studie spreekt mij ook aan!

Naast mijn studie ben ik te vinden op Augustinus, waar ik op maandag en op woensdag borrel met mijn cordial en gezelschap. Buiten de borrelavonden vind ik het ook leuk om veel met deze meiden uitstapjes te ondernemen. Ik werk daarnaast ook bij NTI waar ik cursussen verkoop en mensen hierover adviseer. Door het bellen spreek je zoveel verschillende mensen waardoor je veel mensenkennis opdoet! Daarnaast moet je ze zien te overtuigen wat natuurlijk weer van pas komt bij rechten! Ook houd ik van reizen en ben ik vaak met mijn vriendinnen te vinden.

Lees het hele interview met Isabel hier!

0
Congres 'Getuigen in het strafproces'

7 juni 2017 – Congres ‘Getuigen in het strafproces’

Op woensdag 7 juni 2017 was het eindelijk zo ver. Het SOS-congres dat dit keer geheel in het teken stond van de ‘Getuigen in het Strafproces’. Het programma begon om 9 uur in het Academiegebouw, waar de deelnemers werden verwelkomd met koffie en thee. Daarbij ontvingen zij direct een goedgevulde goodiebag.

Na het welkomstwoord van de Congrescommissie, opende mr. Wout Morra het congres. Hij vertelde daarbij over zijn eigen ervaringen als advocaat met betrekking tot de bijstand van getuigen. Vervolgens werd er gesproken door dr. Bas de Wilde, mr. Harry Stikkelbroeck en prof. dr. Eric Rassin. Dr. Bas de Wilde heeft een korte introductie gegeven over de positie van de getuige in het huidige strafprocesrecht. Daarbij gaf hij een overzicht van het Europese kader aan de hand van jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ten slotte heeft de heer De Wilde nog aandacht besteed aan het ondervragingsrecht en zijn promotieonderzoek naar dit onderwerp. De lezing was inhoudelijk zeer vernieuwend voor de aanwezigen.

Na een korte pauze werd het ochtendprogramma voortgezet met een interactieve lezing van de heren mr. Harry Stikkelbroeck en prof. dr. Eric Rassin. Samen besteedden zij aandacht aan de manier waarop je als getuige waarneemt en hoe je bepaalde waarnemingen interpreteert. Ze besteedden daarbij niet alleen aandacht aan de juridische kant, maar tevens aan de rechtspsychologische kant. Het publiek werd uitgedaagd om kleine testjes over herinneringen te doen, waarbij de heer Rassin kanttekeningen maakte. Deze interactieve lezing werd zeer enthousiast ontvangen en de zaal schuwde niet om mee te doen.

Na de lezing stond er buiten een gezond en lekker lunchpakket klaar, verzorgd door Leidsch Beleg. De deelnemers en sprekers kregen ieder een pakketje en konden hun lunch nuttigen in de Hortus Botanicus. Zij kregen de mogelijkheid om door de Hortus Botanicus te wandelen richting de Sterrenwacht. Op deze manier konden de deelnemers en sprekers genieten van de prachtige botanische tuin en zich weer opladen voor het middagprogramma.

Het middagprogramma bestond uit twee workshoprondes waarin vier verschillende workshops werden aangeboden. De eerste workshop werd gegeven door mr. Paul Verloop en mr. Widad Shreki, advocaten van Libertas Lawyers. Zij namen de deelnemers mee in hun voorbereidingen van een getuigenverhoor door advocaten, waarbij ze de fijne kneepjes van het vak lieten zien. In de tweede workshop nam Adri van Amelsvoort de deelnemers mee in het politieverhoor. Door middel van een kort fragment werden de deelnemers uitgedaagd om zelf te getuigen, hetgeen een echte uitdaging bleek te zijn. De derde workshop stond in het teken van kroongetuigen en werd gegeven door prof.mr. Jan Crijns. Na een korte introductie over het onderwerp was er ruimte voor discussie over het gebruik van kroongetuigen in het strafproces en de valkuilen die zich daarbij kunnen aandoen. Ten slotte gaven mr. Roland Knobbout en drs. Andjinie Autar een workshop over het slachtoffer als getuige. Zij hadden een zeer interactieve workshop en lieten de deelnemers zelf aan de slag gaan met de slachtofferproblematiek. De workshops hebben voor de nodige verdieping gezorgd, waarbij de workshopgevers op een hoop enthousiasme konden rekenen van de deelnemers.

Na het intensieve inhoudelijke programma was iedereen toe aan een verfrissing en kon er in de Faculty Club van het Academiegebouw een borrel worden genuttigd. Tijdens de borrel werd er in de zon met elkaar gesproken over de opgedane indrukken en informatie. De deelnemers en sprekers kwamen hier op een informele manier met elkaar in contact.

Het was kortom een zeer geslaagde dag!

Congres 'Getuigen in het strafproces'

Promotie lid van de maand juni

Lid van de maand: Juni – Het 80ste bestuur der SOS

Welke studie zou jij volgen als je geen rechten zou studeren?
Marina: “Dat is makkelijk, geschiedenis! Ik vond dit altijd een erg leuk vak en heb lang getwijfeld om naast rechten ook geschiedenis te gaan studeren, dan was ik geschiedenisleraar geworden.”
Rosanne: “Die zag ik niet aankomen. Als ik opnieuw zou mogen kiezen met de wetenschap van nu, zou ik forensisch psychiater worden.”
Emiel: “Dat lijkt me gaaf om te doen!”
Franck: “Voor mij is het geneeskunde. Ik was uitgeloot en daarom ben ik rechten gaan doen.” Hannah: “Ik heb ook nog over geneeskunde nagedacht. Ik heb ook een periode gedacht dat ik bij defensie wilde en ben zelfs naar de informatiedag geweest. Ik vond dat toen heel interessant.”
Rosanne: “Luitenant Lockhorst haha.”
Emiel: “Ik zie het al helemaal voor me. Voor mij is het niet heel moeilijk, omdat ik meerdere studies doe. Als ik terug zou moeten gaan naar de middelbare school en daar opnieuw een keuze zou moeten maken, zou de andere optie economie zijn geweest.”

Lees het hele interview met het 80ste bestuur hier!