+ 31 (0)71 527 7391 | bestuur@sos-leiden.nl

Blog

Alle verslagen van activiteiten en het lid van de maand!
david sos

Lid van de maand: December- David Dekker

“Hoi David! Deze maand ben jij ‘lid van de maand’! Vertel eens wat over jezelf.
Hoi! Ik ben David Dekker, ik ben 24 jaar en geboren in Leiden. Ik ben op mijn negentiende begonnen met de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de UvA. Ik heb daarvoor in Delft Lucht- en Ruimtevaarttechniek gestudeerd.

De luchtvaart is altijd mijn passie geweest, maar deze studie bleek toch niks voor mij. Ik ben toen geswitcht naar de Hogeschool van Amsterdam, waar ik ben begonnen met Aviation Logistics. Deze studie bleek (wel) perfect aan te sluiten maar ‘het juridische’ bleef tot dan altijd ontbreken. Ik besloot in mijn tweede jaar van Aviation Logistics rechten naast deze studie te gaan volgen. In 2015 heb ik mijn eerste bachelor afgerond, in 2016 ook de tweede.”

Het hele interview lees je hier

0
jurist

27 november: ‘De 10 beste anti-stresstips voor studenten’

Op maandagavond 27 november 2017 vond de lezing van de Gelukkige Jurist plaats. Het ging over ‘de 10 beste anti-stresstips voor studenten’. Ronald Dijk, coach en spreker, en Anouschka van Setten van der Meer, organisatiepsychologe, gaven de lezing.

Tijdens de lezing kregen we handige tips over je hoe met stress kunt omgaan, maar ook hoe je stress kunt verminderen en zelfs kunt voorkomen. We begonnen met een interactief gedeelte waarin we met elkaar praatten over onze meest stressvolle momenten van afgelopen en aankomende week. Hoe gingen we er mee om en hoe zien we er tegenop?

We kregen 7 elementen te zien die van invloed kunnen zijn op je stresslevel. Bijvoorbeeld te vaak ja zeggen, negatief tegen dingen aankijken of te veel tegelijk willen doen, bijvoorbeeld wanneer je te laat bent begonnen met studeren voor je tentamen.

Als je op een andere manier leert omgaan met dit soort dingen kan het al erg anders uitpakken! Zeg bijvoorbeeld vaker nee, en zijn dingen soms echt zo erg als ze lijken, of viel het achteraf wel mee? Ook kregen we concrete tips zoals het maken van een toekomstplan. Het vastleggen van doelen en van wat je wil bereiken in je leven kan voor rust zorgen, wetende dat je ergens naar toe leeft, dat je niet telkens tast in het onzekere. Ook elke dag drie dingen opschrijven die jou dag leuk hebben gemaakt zorgt voor het bewust worden van de leuke dingen om je heen, en als je dit elke dag doet ga je die dingen ook herkennen in je dagelijkse leven!

Ook was er veel ruimte voor vragen, over bijvoorbeeld mindfulness. Wat is dat dan eigenlijk, en is dat niet heel zweverig? We hebben geleerd dat er verschillende vormen zijn van mindfulness, net zoals dat er veel verschillende mensen zijn die op elke situatie weer anders reageren. Zo werkt voor de een rustig muziek luisteren goed, anderen houden meer van wandelen.

Voor elke student die weleens stress ervaart, en dat zijn we allemaal, zijn deze tips erg handig!  Je leert om wat luchtiger tegen dingen, zoals dat tentamen van volgende week, aan te kijken, beter plannen, en hoe je stapsgewijs over je stress heen kunt komen.
Kortom: een erg leerzame avond!

0
fotoevaofficieel

Lid van de maand: November – Eva Ouwens

Hoi Eva! Deze maand ben jij “Lid van de maand!”. Vertel eens wat over jezelf.
“Hoi! Ik ben Eva Ouwens, 25 jaar en ik studeer Strafrecht.

Naast mijn studie heb ik tijdens mijn bachelor stage gelopen bij advocatenkantoor Cleerdin en Hamer. Bij het vak Moot Court had ik het onderwerp strafrecht en na afloop heeft één van de rechters aan mij gevraagd of ik bij hen stage wilde lopen! Dit was eigenlijk nog voordat ik had bedacht wat ik met rechten wilde gaan doen. Ik wist niet zo goed welke kant ik op wilde, maar deze stage heeft me laten zien hoe leuk het strafrecht is!

Op dit moment loop ik stage bij de rechtbank in Alkmaar. Hier ben ik griffier, wat betekent dat ik de rechter ondersteun bij de voorbereiding en tijdens de zitting van strafzaken. Sinds ik in de master zit heb ik ook nog verschillende commissies gedaan.

Zo was ik vorig jaar vertegenwoordiger van de belangen van studenten van de master strafrecht in de opleidingscommissie. Ook was ik ab-actis van de studiereiscommissie van SOS Leiden. We zijn met totaal twintig leden naar Tokyo afgereisd. Door de vele interessante activiteiten hebben we een goed beeld gekregen van hoe anders het strafrecht in Japan is. Ook was de groep heel erg gezellig. Dus al met al een geweldige reis!

Lees het hele interview hier

0
groepsfoto schieten

18 oktober: Bezoek aan de schietvereniging!

Op 18 oktober was het dan zo ver: het geroemde, befaamde en geliefde jaarlijks terugkerende uitje van SOS: het bezoek aan de schietvereniging. De Zoetermeerse mannen weerlegden het slechte imago dat (sport)schutters vaak hebben, door goed uit te leggen wat het inhoudt om een sportschutter te zijn en hoe de vereniging werkt. Het schieten is een sport, en geen bewapening voor het einde der wereld of een (eventueel) opkomende burgeroorlog.
Verschillende vuurwapens werden getoond en daar mochten we (ongeladen) mee op de foto.

Al snel volgde het hoogtepunt: het schieten zelf. De schietvereniging heeft heel wat talentvolle schutters gespot. De nodige tienen werden behaald, de lege hulzen vlogen om de oren. Eerlijk is eerlijk, als we allemaal zo ons best op de studie hadden gedaan, hadden we daar ook vaker tentamens in één keer raak geschoten.

De avond werd afgesloten met een knal, doordat een aantal sportschutters de meest lawaaierige pistolen gebruikten ter demonstratie. En ik moet bekennen: wat zien onze leden er schattig uit met gehoorbescherming.

Tot de volgende borrel!
Het 81e bestuur der Studiekring over Strafrecht

0
isabelnieuwsbrief

Lid van de maand: Oktober – Isabel Melieste

Hoi, Isabel! Vertel eens wat over jezelf. Ik ben Isabel Melieste en ik ben 21 jaar.
Ik studeer rechten. Ik vind het belangrijk dat er orde en recht is omdat het anders één grote chaos zou worden. Regels zijn er niet voor niks, dus als je die overtreedt dien je gestraft te worden! Ook moet iedereen beschermd worden en zich kunnen beroepen op de wet.  Ook vind ik presenteren en debatteren erg leuk, wat ook vaak terugkomt in de studie!

Als ik geen Rechten was gaan doen was het waarschijnlijk Politicologie – IBO geworden. De politiek vind ik erg interessant en het internationale karakter van de studie spreekt mij ook aan!

Naast mijn studie ben ik te vinden op Augustinus, waar ik op maandag en op woensdag borrel met mijn cordial en gezelschap. Buiten de borrelavonden vind ik het ook leuk om veel met deze meiden uitstapjes te ondernemen. Ik werk daarnaast ook bij NTI waar ik cursussen verkoop en mensen hierover adviseer. Door het bellen spreek je zoveel verschillende mensen waardoor je veel mensenkennis opdoet! Daarnaast moet je ze zien te overtuigen wat natuurlijk weer van pas komt bij rechten! Ook houd ik van reizen en ben ik vaak met mijn vriendinnen te vinden.

Lees het hele interview met Isabel hier!

0
Congres 'Getuigen in het strafproces'

7 juni 2017 – Congres ‘Getuigen in het strafproces’

Op woensdag 7 juni 2017 was het eindelijk zo ver. Het SOS-congres dat dit keer geheel in het teken stond van de ‘Getuigen in het Strafproces’. Het programma begon om 9 uur in het Academiegebouw, waar de deelnemers werden verwelkomd met koffie en thee. Daarbij ontvingen zij direct een goedgevulde goodiebag.

Na het welkomstwoord van de Congrescommissie, opende mr. Wout Morra het congres. Hij vertelde daarbij over zijn eigen ervaringen als advocaat met betrekking tot de bijstand van getuigen. Vervolgens werd er gesproken door dr. Bas de Wilde, mr. Harry Stikkelbroeck en prof. dr. Eric Rassin. Dr. Bas de Wilde heeft een korte introductie gegeven over de positie van de getuige in het huidige strafprocesrecht. Daarbij gaf hij een overzicht van het Europese kader aan de hand van jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ten slotte heeft de heer De Wilde nog aandacht besteed aan het ondervragingsrecht en zijn promotieonderzoek naar dit onderwerp. De lezing was inhoudelijk zeer vernieuwend voor de aanwezigen.

Na een korte pauze werd het ochtendprogramma voortgezet met een interactieve lezing van de heren mr. Harry Stikkelbroeck en prof. dr. Eric Rassin. Samen besteedden zij aandacht aan de manier waarop je als getuige waarneemt en hoe je bepaalde waarnemingen interpreteert. Ze besteedden daarbij niet alleen aandacht aan de juridische kant, maar tevens aan de rechtspsychologische kant. Het publiek werd uitgedaagd om kleine testjes over herinneringen te doen, waarbij de heer Rassin kanttekeningen maakte. Deze interactieve lezing werd zeer enthousiast ontvangen en de zaal schuwde niet om mee te doen.

Na de lezing stond er buiten een gezond en lekker lunchpakket klaar, verzorgd door Leidsch Beleg. De deelnemers en sprekers kregen ieder een pakketje en konden hun lunch nuttigen in de Hortus Botanicus. Zij kregen de mogelijkheid om door de Hortus Botanicus te wandelen richting de Sterrenwacht. Op deze manier konden de deelnemers en sprekers genieten van de prachtige botanische tuin en zich weer opladen voor het middagprogramma.

Het middagprogramma bestond uit twee workshoprondes waarin vier verschillende workshops werden aangeboden. De eerste workshop werd gegeven door mr. Paul Verloop en mr. Widad Shreki, advocaten van Libertas Lawyers. Zij namen de deelnemers mee in hun voorbereidingen van een getuigenverhoor door advocaten, waarbij ze de fijne kneepjes van het vak lieten zien. In de tweede workshop nam Adri van Amelsvoort de deelnemers mee in het politieverhoor. Door middel van een kort fragment werden de deelnemers uitgedaagd om zelf te getuigen, hetgeen een echte uitdaging bleek te zijn. De derde workshop stond in het teken van kroongetuigen en werd gegeven door prof.mr. Jan Crijns. Na een korte introductie over het onderwerp was er ruimte voor discussie over het gebruik van kroongetuigen in het strafproces en de valkuilen die zich daarbij kunnen aandoen. Ten slotte gaven mr. Roland Knobbout en drs. Andjinie Autar een workshop over het slachtoffer als getuige. Zij hadden een zeer interactieve workshop en lieten de deelnemers zelf aan de slag gaan met de slachtofferproblematiek. De workshops hebben voor de nodige verdieping gezorgd, waarbij de workshopgevers op een hoop enthousiasme konden rekenen van de deelnemers.

Na het intensieve inhoudelijke programma was iedereen toe aan een verfrissing en kon er in de Faculty Club van het Academiegebouw een borrel worden genuttigd. Tijdens de borrel werd er in de zon met elkaar gesproken over de opgedane indrukken en informatie. De deelnemers en sprekers kwamen hier op een informele manier met elkaar in contact.

Het was kortom een zeer geslaagde dag!

Congres 'Getuigen in het strafproces'

Promotie lid van de maand juni

Lid van de maand: Juni – Het 80ste bestuur der SOS

Welke studie zou jij volgen als je geen rechten zou studeren?
Marina: “Dat is makkelijk, geschiedenis! Ik vond dit altijd een erg leuk vak en heb lang getwijfeld om naast rechten ook geschiedenis te gaan studeren, dan was ik geschiedenisleraar geworden.”
Rosanne: “Die zag ik niet aankomen. Als ik opnieuw zou mogen kiezen met de wetenschap van nu, zou ik forensisch psychiater worden.”
Emiel: “Dat lijkt me gaaf om te doen!”
Franck: “Voor mij is het geneeskunde. Ik was uitgeloot en daarom ben ik rechten gaan doen.” Hannah: “Ik heb ook nog over geneeskunde nagedacht. Ik heb ook een periode gedacht dat ik bij defensie wilde en ben zelfs naar de informatiedag geweest. Ik vond dat toen heel interessant.”
Rosanne: “Luitenant Lockhorst haha.”
Emiel: “Ik zie het al helemaal voor me. Voor mij is het niet heel moeilijk, omdat ik meerdere studies doe. Als ik terug zou moeten gaan naar de middelbare school en daar opnieuw een keuze zou moeten maken, zou de andere optie economie zijn geweest.”

Lees het hele interview met het 80ste bestuur hier!

Groepsfoto NSPC

19 mei 2017 – Nationale Strafpleitcompetitie

Op 19 mei 2017 werd de finale van de Nationale Strafpleitcompetitie gehouden in het Amsterdamse Paleis van Justitie. De Nationale Strafpleitcompetitie (NSPC) is een jaarlijks terugkerende strafpleitwedstrijd waarbij studenten van verschillende studieverenigingen tegen elkaar strijden om de titel ‘beste studentstrafpleiter van Nederland’. De studenten worden objectief beoordeeld door een speciaal geselecteerde jury, bestaande uit juristen uit de strafrechtspraktijk. Dit jaar bestond de jury uit: mevr. mr. J. Uit Beijerse, mevr. mr. I.M. Nusselder, mevr. mr. H. Wolfs, dhr. mr. J. Dionisius, mevr. mr. L. van der Oever en mevr. mr. B. Roodveldt.

De verenigingen die dit jaar deelnamen waren M.P. Vrij (Amsterdam – UvA), Criminal Intent (Amsterdam – VU), Simon van der Aa (Groningen), Ad Informandum (Utrecht), het Strafrechtelijk Dispuut Wichmann (Rotterdam), N.C.S.V. Dr. Nico Muller (Nijmegen) en uiteraard SOS Leiden. Elke vereniging werd vertegenwoordigd door een team van twee personen, dat als officier van justitie of raadsman mocht pleiten.

SOS Leiden had dit jaar het geluk twee teams te mogen afvaardigen. Zowel Jennifer Breet en Koen Mineur, als Rozemarijn Bergsma en Tim van Diest hadden de taak gekregen om SOS te vertegenwoordigen en de titel te verdedigen.

Om 12:30 uur liepen de eerste deelnemers de rechtszaal binnen. De spanning hing in de lucht en om 13:00 uur ging de eerste ronde van de NSPC van start! Jennifer Breet en Koen Mineur waren in de eerste ronde aan de beurt. Aan hen de taak om hun cliënt zo goed mogelijk te verdedigen. De toga’s en befjes werden omgedaan, de wettenbundels onder de arm genomen en de pleitnota’s uitgedeeld aan de meervoudige kamer. Vervolgens was het in de tweede ronde de beurt aan Rozemarijn Bergsma en Tim van Diest om in een andere zaak hun cliënt te verdedigen.

Ondanks hun goede prestaties slaagden beide teams er helaas niet in om door te gaan naar de finale en heeft SOS de beker moeten afstaan aan N.C.S.V. Dr. Nico Muller. Met elkaar hebben wij ter afsluiting nog een drankje gedronken in het Comedy Café in Amsterdam. Een zeer geslaagde middag!

Groepsfoto NSPC

Meijers-Canatan-9

8 mei 2017-Kantoorbezoek Meijers Canatan

Op maandag 8 mei 2017 is SOS op bezoek geweest bij advocatenkantoor Meijers Canatan Advocaten aan de Herengracht te Amsterdam. Dit advocatenkantoor is gespecialiseerd in het strafrecht en behandelt zowel grote (internationale) strafzaken, als kleinere zaken.

Na de ontvangst met koffie of thee, kregen de deelnemers een introductie over de oprichting en werkzaamheden van het kantoor. Een van de partners van het kantoor, mr. Kerem Canatan, gaf vervolgens een college over de voorlopige hechtenis en voorgeleiding bij de rechter-commissaris. De verschillende dwangmiddelen uit het Wetboek van Strafvordering en het toetsen van de rechtmatigheid van de aanhouding en inverzekeringstelling werden behandeld. Tevens werd uitgebreid aandacht besteed aan de vordering tot inbewaringstelling en de drie componenten geval, ernstige bezwaren en gronden. De deelnemende SOS-leden hadden de taak goed op te letten, zodat zij die middag zelf op zoek konden naar gronden en verweren.

Aan de hand van twee verschillende dossiers werden de deelnemers in kleine groepjes verdeeld en kregen zij de rol van officier van justitie dan wel advocaat toebedeeld. Ieder groepje kreeg anderhalf uur de tijd om het dossier door te nemen en een voorgeleiding bij de rechter-commissaris voor te bereiden.

Vervolgens moest iedere deelnemer afzonderlijk zijn of haar standpunt als officier van justitie of raadsman/raadsvrouw naar voren brengen ten overstaan van een rechter-commissaris, gespeeld door de advocaten van Meijers Canatan. Na afloop kregen de deelnemers feedback over hun optreden en tips over hoe men in de praktijk een voorgeleiding bij de rechter-commissaris kan voorbereiden.

Na afloop van het inhoudelijke deel werd het bezoek gezellig afgesloten met een hapje en een drankje. Het kantoorbezoek was voor de deelnemers een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met de strafrechtadvocatuur en praktijk. SOS kijkt terug op een zeer succesvol en gezellig bezoek!

Lid van de maand: Mei – Rozemarijn Bergsma

Lid van de maand: Mei – Rozemarijn Bergsma

Hoi Rozemarijn! Vertel eens kort iets over jezelf. Wie ben jij? – “Ik ben Rozemarijn, ik ben 23 jaar en kom uit Assen. Mijn bachelor heb ik in Groningen gedaan. Naast mijn studie was ik lid van Vindicat, waar ik een hele leuke jaarclub aan heb overgehouden. Ook heb ik verschillende dingen gedaan bij het Juridisch Steunpunt en heb ik in het bestuur gezeten van de studentenvakbond.

Ik vond Groningen erg leuk en heb het erg naar mijn zin gehad, maar op een gegeven moment trekt iedereen daar weg. Ik wilde graag naar een universiteit die goed aangeschreven staat. Voor mijn master Strafrecht heb ik daarom voor Leiden gekozen en ben ik hier komen wonen. Tijdens de master heb ik gemerkt dat de Universiteit Leiden veel meer connecties heeft met instanties, zoals het OM en rechtbanken.

Tijdens het eerste semester van de master heb ik ook de pre-master ‘Public administration’ gedaan, zodat ik in september kan beginnen aan de master ‘Crisis and Security management’ in Den Haag.

Alhoewel rechten echt de studie is die bij mij past, vind ik alles eromheen ook heel interessant. Stage lopen en een jaar een commissie of bestuur doen, zijn denk ik wel de dingen waar je veel meer van leert.”

Lees het hele interview met Rozemarijn hier!