+ 31 (0)71 527 7391 | sos@law.leidenuniv.nl

  Blog

  Alle verslagen van activiteiten en het lid van de maand!

  Lid van de maand: juni – Lizzy Groenenberg en Ilse Schipper

  Ilse en Lizzy, vertel eens iets over jezelf!

  Lizzy: Ik ben Lizzy en ik ben 23 jaar. Ik doe, net zoals zo’n beetje iedereen bij SOS, de master Straf- en strafprocesrecht. Ik heb wat langer mijn bachelor gedaan en ook nog een bestuursjaar tussendoor gedaan, maar daarna ging ik gelijk door van de bachelor naar de master. Ik heb Ilse leren kennen in de EL CID want ik was haar EL CID mentor, en toen zijn we elkaar weer tegengekomen bij strafrecht dus dat is heel erg leuk. Qua hobby’s heb ik niet hele spannende dingen te noemen. Het blijft meestal wat oppervlakkeriger, zoals Keeping Up with the Kardashians of RTL 4-programma’s kijken. Ik studeer veel en werk ook bij een strafrechtkantoor dus dan vind ik het wel heel fijn om in mijn vrije tijd echt even volledig te ontspannen.

  Ilse: Ik ben Ilse, ik ben 21 jaar, en ik doe ook mijn master Straf- en strafprocesrecht hier. Ik kom ook gelijk door uit de bachelor, wat ik in 3 jaar moest doen omdat ik graag het Honoursprogramma wilde volgen. Door corona werd dat wel iets makkelijker gemaakt qua planning. In mijn vrije tijd bak ik heel graag, ik maak taarten en cakes. Macarons vind ik het leukst om te maken. Daarnaast heb ik een beetje uit de hand gelopen kamerplantenobsessie wat me meer geld kost dan mij lief is. Maar ook ik ben niet vies van een goede RTL 4-avond!

  Meer weten? Lees dan hier verder!

  0

  Lid van de maand: april – Hamza Duprée

  Hamza, vertel eens iets over jezelf!

  Mijn naam is Hamza Duprée en ik ben 25 jaar. Ik kom uit de buurt van Eindhoven. In 2016 ben ik naar Leiden gekomen en ben ik begonnen met criminologie. Na een jaar ben ik er ook rechten bij gaan doen. Ik vond criminologie heel erg leuk, rechten ook, maar ik vond criminologie eigenlijk wel leuker dan rechten. Ik kon echter met criminologie niet de banen doen die mij leuk leken. Vooral bij het OM werken sprak mij heel erg aan en dat was voor mij wel echt het zwaartepunt. Daar moet je rechten voor hebben gedaan, en bij voorkeur strafrecht natuurlijk, en dat vond ik ook erg leuk dus daarom heb ik hier ook voor de Master Straf- en strafprocesrecht gekozen. Na het afronden van mijn beide bachelors ben ik in september 2021 met de master begonnen en hoop deze qua onderwijs binnen een jaar af te ronden.

  Waarom strafrecht?

  Naast dat ik natuurlijk ben begonnen met criminologie, merk ik zelf al sinds het begin van mijn studie dat ik het gewoon heel interessant vind dat wij regels maken en dat mensen die regels dan vervolgens overtreden. Waarom houden we ons überhaupt aan die regels en waarom gaan sommige mensen eroverheen? Dat vond ik heel fascinerend. Daarbij komt kijken dat strafrecht eigenlijk om iets heel heftigs gaat als je erover nadenkt. Het gaat dingen zoals beroving of moord, dingen die we moreel gezien heel erg afkeuren. Vervolgens gaat daar een rechter naar kijken en kan die rechter zomaar bepalen dat je voor drie jaar geen invulling over je eigen leven hebt – je gaat gewoon zitten. Het feit dat de overheid zoveel macht heeft, heeft iets heel engs maar dat maakt het tegelijkertijd ook heel boeiend. Hoe die machten tegenover elkaar zitten, hoe er met die regels wordt geprobeerd de samenleving in te richten, maar ook de balans die wordt gezocht, dat vind ik allemaal heel interessant.

  Meer weten? Lees dan hier verder!

  0

  Lid van de maand: maart – Ruben Plet

  Ruben, vertel eens iets over jezelf!

  Ik ben Ruben en ik ben 23 jaar. Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam, maar ik woon nu al twee jaar in Den Haag. Ik ben in Leiden begonnen met criminologie in 2016, maar dat ging niet heel goed. Toen ben ik overgestapt op de rechtenstudie en dat ging gelijk een stuk beter. Uiteindelijk heb ik voor de master Straf- en strafprocesrecht gekozen ook omdat ik nog wel geïnteresseerd was in criminaliteit, maar dan in een veld dat mij meer lag dan criminologie.

  Waarom strafrecht?

  Toen ik een master ging kiezen, twijfelde ik tussen meerdere rechtsgebieden. Ik wist van een paar rechtsgebieden zeker dat ik ze niet wilde doen, maar ik bleef wel twijfelen tussen arbeidsrecht, civiel recht en strafrecht. Toen ik keek naar civiel recht, merkte ik dat ik mezelf niet echt in kon vinden in de materie. Ik had veel meer behoefte aan iets dat daadwerkelijk ging over individuen en minder over bedrijven en geld. De keuze tussen strafrecht en arbeidsrecht was uiteindelijk een kwestie van wat ik interessanter vond, en toen ben ik voor strafrecht gegaan. 

  Meer weten? Lees dan hier verder!

  0

  Lid van de maand: januari – Irem Çakir

  Irem, vertel eens iets over jezelf!

  Ik ben Irem Çakir, ik ben 23 jaar en ik doe op dit moment de masters Straf- en strafprocesrecht, en Ondernemingsrecht, en hoop beide in 2022 af te kunnen maken. Ik vind het leuk om te lezen, films te kijken, maar heb ook veel interesse in kunst. Vooral moderne kunstmusea vind ik heel interessant. Daarnaast dans ik graag als hobby. Ik kom uit Alkmaar maar heb mijn hele studietijd in Leiden gestudeerd en gewoond, en dit is nu mijn 6e jaar alweer. Ik heb tijdens mijn bachelor een bestuursjaar gedaan bij ELSA Leiden en daarnaast ook een halfjaar in Shanghai gestudeerd. Ook ben ik lid bij DAC. Sinds deze zomer woon ik voor de verandering in Den Haag, samen met een vriendin.

  Ik ben tijdens mijn studie heel actief geweest bij de universiteit zelf. Zo heb ik 2 jaar LLP gegeven en ben ik student-assistent social media bij de faculteit. Dat vind ik heel leuk om te doen, want je ontdekt erdoor echt veel kanten van de faculteit. Bovendien wordt zo een creatieve outlet samengevoegd met rechten. Binnen deze rol heb ik bedacht dat een podcast leuk zou kunnen zijn voor de faculteit, en daar is het nu ook echt van gekomen! Ik ben daarom nu ook de host van de Leiden Law Cast. Zo kom je in contact met allerlei personen met je wie je normaal gesproken niet gelijk zo’n diepzinnig gesprek zou hebben, en dat is erg leuk.

  Waarom strafrecht?

  Toen ik begon met studeren, had ik bedacht dat het voor mij níét strafrecht zou worden, dat wist ik eigenlijk al zeker. Strafrecht vond ik wel heel interessant. Grote zaken in de media en ook strafrechtelijk georiënteerde films vond ik erg boeiend. Maar die vond ik dan vaak interessant als luisteraar of kijker, wat met veel emotie gepaard gaat. Ik dacht dat ik nooit de persoon kon zijn die binnen het strafrecht zou kunnen werken. Dan moet je veel meer rationeel denken, en eigenlijk dat emotionele gedeelte uitzetten. Tijdens de studie heb ik ontdekt dat ik het eigenlijk heel leuk vind en er ook helemaal niet zoveel moeite mee heb om die emotie uit te zetten. In tegendeel, dat voelde juist heel logisch om te doen. Toen ben ik dus van gedachten veranderd, maar heb ik alsnog lang getwijfeld. Gedurende mijn tijd in Shanghai kwam ik erachter dat ik rechtspersonen heel interessant vind, en zeker hoe we binnen het recht de rechtspersoon er zomaar in fietsen. Ze worden gelijkgesteld aan natuurlijke personen, maar soms ook weer niet. Ik dacht dat ik de combinatie met het strafrecht niet zou kunnen maken, maar toen ontdekte ik het bijzondere strafrecht. En zo kon de combinatie toch!

  Meer weten? Lees hier verder!

  0

  Lid van de maand: december – Marc van Walsem

  Marc, vertel eens iets over jezelf!

  Ik ben Marc van Walsem, ik ben 22 jaar en ik kom oorspronkelijk uit Zoetermeer. Ik heb ook een tijd lang in Barneveld gewoond, en ben toen uiteindelijk ‘teruggekeerd’ naar de Leidse omgeving om in Leiden te komen studeren en woon daar nu ook sinds anderhalf jaar. Ik heb de bachelor Rechtsgeleerdheid nominaal afgerond en ben nu ook begonnen met de bachelor Criminologie. Mijn plan is om twee jaar te nemen tussen het afronden van mijn rechtenbachelor en mijn Master, en om in die tijd het gebied buiten de rechtenstudie te inventariseren. Daarom doe ik nu dus ook de Criminologiebachelor, omdat het wetenschappelijke en experimentele karakter van die studie niet echt terug te vinden is in de rechtenstudie. Vakken zoals rechtspsychologie en rechtssociologie vind ik dan ook echt een verrijking. Vooral de ratio achter verschillende zaken begrijpen, zoals het fenomeen ‘straf’ en hoe dat gerechtvaardigd kan worden, dat boeit mij enorm.

  Naast mijn studie ben ik lid bij een christelijke studentenvereniging. Daarnaast werk ik bij de Rechtswinkel in Alphen aan den Rijn, en help ik bij een steunloket voor migranten, LSM. Hier zie je ook het snijvlak van het juridische en sociaal-maatschappelijke domein in terug. Ten slotte ben ik onlangs ook begonnen als Vog/Wob-behandelaar bij de Gemeente Leiden. Ik vind de studietijd echt een mooie tijd om jezelf te ontwikkelen, en vind het zonde dat zomaar voorbij te laten gaan!

  Waarom strafrecht?

  Ik wilde al vanaf groep 6 of 7 advocaat worden. Dat gebeurde toen ik in een plusklas zat en daar een soort Moot Court werd georganiseerd, waarin ik de officier van justitie was. Dat was zo leuk en interessant dat toen de ambitie het recht in te gaan is ontstaan, en het strafrecht is daar altijd aan vastgekleefd. Ook tijdens de studietijd heb ik gemerkt dat strafrecht mij veel meer intrigeerde dan de rest. Ik word er enthousiast van en dat voelde ik niet bij andere rechtsgebieden. Niets voor niets ben ik daarom dus ook met Criminologie begonnen, om zo bezig te kunnen blijven met het nadenken over criminaliteit, straf, enz. Het strafrecht wordt ook wel gezien als het ultimum remedium. Dat is het niet voor niets, wat het bijzonder relevant maakt. Als je bedenkt welke bizarre consequenties het strafrecht kent, wordt dat toch al snel onbevattelijk als je daar te lang over nadenkt en dat heb je minder bij de andere rechtsgebieden. Strafrecht is echt de hoofdzaak, in plaats van de bijzaak, en dat maakt het spannend.

  Daarbij wil ik wel de kanttekening maken dat ik ook nog maar student ben en eigenlijk amper nog in aanraking ben gekomen met het strafrecht. Daarmee probeer ik te zeggen dat ik er ook nog niet zo heel veel van af weet, en daarom nu ook niet een volmaakt betoog kan houden waarom dit het ideale rechtsgebied is voor mij, zonder er daadwerkelijk ervaring in te hebben. Desalniettemin komt het er subjectief gezien op neer dat het strafrecht iets bij mij doet opborrelen, en ik het uitdagend vind om mij daar meer in te verdiepen. 

  Meer weten? Lees hier verder!

  0

  Lid van de maand: november – Charlotte de Koning

  Charlotte, vertel eens iets over jezelf!

  Ik ben Charlotte de Koning, ik ben 23 jaar en ik kom uit Voorburg. Voor mij was Leiden toch wel dé rechtenfaculteit, dus ik kon niet wachten om daar aan mijn bachelor te beginnen. Na mijn bachelor heb ik een tussenjaar genomen waarin ik de collegebanken inruilde voor de praktijk. Ik startte mijn tussenjaar bij de Rechtspraak. Als griffier maakte ik niet enkel kennis met de Rechtspraak maar leerde ik ook veel van de andere procesdeelnemers. Vervolgens ging ik als student-stagiaire aan de slag bij (strafrecht)kantoren in Amsterdam en Utrecht. Vorig jaar ben ik begonnen aan de master Straf(proces)recht en die heb ik nu zo goed als afgerond, alleen mijn scriptie schrijf ik nog. Daarnaast ben ik dit jaar ook begonnen met de master Jeugdrecht en werk ik als juridisch medewerker bij Van Keulen & Dirkzwager Advocaten. 

  Waarom strafrecht?

  Voornamelijk vanwege de menselijke kant van het strafrecht die het rechtsgebied tastbaar, maar ook complex maakt. In het strafrecht moet voortdurend worden gezocht naar een evenwicht tussen de belangen van de dader en het slachtoffer maar ook de maatschappij als geheel. Hierdoor bevindt het strafrecht zich in de kern van het maatschappelijk debat. Iedereen heeft er een mening over. Toch is het strafrecht lang niet zo zwart-wit als velen denken; geen strafzaak is hetzelfde, laat staan op voorhand klip en klaar.

  Meer weten? Lees hier verder!

  0

  Lid van de maand: oktober – Lisa de Groot

  Lisa, vertel eens iets over jezelf!

  Ik ben Lisa. Ik ben 22 jaar en ik kom uit Reeuwijk. Ik ben in 2017 in Leiden gaan studeren, en eigenlijk al vrij snel mijn zinnen gezet op het strafrecht. Ik doe op dit moment de master Straf en strafprocesrecht, waar ik vorig jaar mee ben begonnen. Naast de master heb ik vorig jaar stage gelopen in de advocatuur. Ik heb nu nog wat vakken in het eerste semester te gaan, en mijn scriptie schrijf ik nu ook.

  Waarom strafrecht?

  Ik vind de relatie tussen overheid en burgers interessant, en dan voornamelijk wanneer de overheid eenzijdig besluit in te grijpen in het leven van burgers. In hoeverre ben je weerbaar tegen zo’n overheid, en wat mag zo’n overheid dan allemaal doen? Er zit ook heel veel maatschappelijke relevantie aan. Ik heb in mijn derde jaar het keuzevak ‘Inside-Out Prison Exchange’ gedaan. Toen had ik een paar maanden lang elke maandag les in een gevangenis, samen met zowel studenten als gedetineerden. Dat bevestigde dat dit echt een doelgroep is waar ik me voor interesseer en me voor in wil zetten.

  Meer weten? Lees hier verder!

  0

  Lid van de maand: mei – Batoul Salem

  Batoul, vertel eens iets over jezelf!

  Ik ben Batoul, ik ben 24 jaar. Ik woon in Zoetermeer. Sinds september volg ik de master Straf- en strafprocesrecht.  Ik studeer fulltime, omdat ik ook een tweede master wil gaan doen. Ik denk dat dit rechtsfilosofie gaat worden, maar dat staat nog niet vast.

  Waarom strafrecht?

  Ik wist altijd al dat ik rechten wilde studeren. Toevallig kwam ik laatst een basisschooldocent van vroeger tegen. Zij vroeg mij hoe het ging en wat ik deed. Toen zij hoorde dat ik rechten studeerde, zei zij meteen dat ze zich nog goed kan herinneren dat ik vroeger altijd riep dat ik rechten ging studeren en rechter zou worden. Ik vind het strafrecht heel bijzonder. Het straffen van een individu omdat hij/zij een fout heeft begaan is een hele bijzondere gedachte dat mij altijd heeft geïnteresseerd. De master strafrecht past heel erg bij mij.

  Meer weten? Lees hier verder!

  0

  Lid van de maand – april: Femke de Wijs

  Femke, vertel eens iets over jezelf!
  Ik ben Femke, 22 jaar. In september ben ik begonnen aan de master Straf- en Strafprocesrecht. Ik heb mijn bachelor Rechtsgeleerdheid ook in Leiden gedaan. Ik hoop de master dit jaar nog af te ronden. Voor de bachelor heb ik één jaar langer de tijd genomen, daarom ben ik gemotiveerd om de master wel nominaal te halen.  Ik kom uit Brabant. Het was een grote stap om van Brabant naar Leiden te komen, maar nu ik hier inmiddels gesetteld ben, wil ik hier niet meer weg.

  Waarom strafrecht?
  Ik wist al in het eerste jaar dat ik het strafrecht in wilde. Het is een spannend rechtsgebied en je krijgt te maken met onderwerpen die veel emoties opwekken.

  Benieuwd naar de rest van het interview? Lees hier verder!

  0

  Lid van de maand – maart: Fabian Wormhoudt

  Fabian, vertel eens iets over jezelf!
  Ik ben Fabian Wormhoudt, ik ben 26 jaar oud. Momenteel doe ik de master Straf- en strafprocesrecht. Ik werk ongeveer 3 jaar bij een klein advocatenkantoor in Amsterdam als juridisch assistent. Deze maand begint mijn stage bij de rechtbank Amsterdam op de afdeling Strafrecht. Ik kijk daar ontzettend naar uit.  

  Wat zou je studeren als je geen rechten was gaan doen?
  Ik ben in 2015 begonnen met studeren in Leiden. Ik begon met geschiedenis, maar ben daar na 2 jaar mee gestopt. Ik heb toen besloten om de overstap te maken naar het juridische. Ik heb de bachelor Rechtsgeleerdheid in Leiden gedaan en toen vond ik de vakken met betrekking tot het strafrecht het leukst. Daarom heb ik besloten om de master Straf- en strafprocesrecht te gaan doen. Wat mij betreft ben je in deze master ook echt met mensen bezig en dat vind ik leuk om te doen: kijken wat er in het hoofd van de dader of het slachtoffer gebeurt en wat de invloed is van een misdrijf. Verder vind ik de doelen van het strafrecht, en het filosoferen daarover, heel interessant.    

  Meer lezen? Lees de rest van het interview hier!

  0