+ 31 (0)71 527 7391 | bestuur@sos-leiden.nl

Blog

Alle verslagen van activiteiten en het lid van de maand!
knoopslezing

11 april: Lezing Knoops’ advocaten

Op woensdag 11 april verzorgden mr. C.J. Knoops-Hamburger en H.K. van den Doel namens Knoops’ advocaten een lezing omtrent het thema “gerechtelijke dwalingen”. Er werd stil gestaan bij (actuele) herzieningszaken, maar ook bij de totstandkoming van dwaling en hoe dit dan weer wordt rechtgezet. We zagen dat het helemaal niet gemakkelijk is om een zaak opnieuw voor de rechter te krijgen, zelfs niet wanneer er vijfendertig nieuwe getuigen, die allemaal hetzelfde verklaren, opduiken.

We zagen herzieningszaken waarin iemand onschuldig was veroordeeld voor moord, en daardoor jaren heeft vastgezeten. We zagen deskundigen die gebeurtenissen niet mogelijk achtte, waar iemand vervolgens wél voor diezelfde gebeurtenis is veroordeeld. Lastige situaties, waarin de staat recht tegenover de burger staat. Er werden veel vragen gesteld en er werd veel verteld over het Knoops’ Innocence Project, waarin mensen worden geholpen die onjuist veroordeeld zijn voor een delict dat ze mogelijk niet hebben gepleegd. Erg interessant, maar ook erg ingewikkeld: lang niet iedereen die zijn of haar veroordeling wil aanvechten slaagt hierin. Ook werd er ingegaan op Spelonk-zaak op Bonaire, waarover onlangs het boek ‘De Laatste Kamer’ van Geert-Jan Knoops is verschenen, als je meer wil weten over bepaalde gerechtelijke dwaling is dit boek zeker een aanrader!

We willen mr. C.J. Knoops-Hamburger en H.K. van den Doel erg bedanken voor de interessante lezing, en natuurlijk ook erg veel succes wensen met de voortzetting van het Knoops’ Innocence Project, zodat zoveel mogelijk onschuldige mensen weer op vrije voeten komen.

 

0
diederick

Lid van de maand: April – Diederick van Rinsum

Hoi Diederick! Deze maand ben jij ‘Lid van de maand’. Vertel eens iets over jezelf!

Hallo! Ik ben Diederick van Rinsum. Ik volg op het moment de Master Straf en strafprocesrecht. Dit omdat ik eigenlijk al mijn hele leven een carrière hierin wens. In de vierde klas van het VWO heb ik voor het eerst een snuffelstage gehad bij een strafpleiter.

Van Pi naar de rechtbank en voor de lunch nog de TBS kliniek in. Ik keek mijn ogen uit. Het vak brengt je ongelooflijk veel, en ik heb onwijs veel geleerd. Complexe juridische kwesties die dichtbij de mensen staan van zeer uiteenlopend allooi met zeer grote belangen op het spel.

Hiernaast vind ik pleiten als sluitstuk van het juridische onderzoek erg fraai. Alles komt dan bij elkaar!

Het hele interview lees je hier!

0
pubquiz

16 maart: Tijd voor de jaarlijkse pubquiz!

Afgelopen vrijdag gingen de Leidse studenten van SOS de strijd aan tegen elkaar. Met bloed, zweet en tranen alsof het een tentamen betrof, vochten de studenten zich door de lastige vragen heen. Hoewel de uitslagen dichtbij elkaar lagen, zijn de Toga Tantes net als vorig jaar kampioen geworden. Ze lieten daarmee het bestuur met drie punten achter zich.

Door een technische storing werkte de favoriete ronde van de quizmaster Victoria niet. Gelukkig mocht het de pret niet drukken. Met als daverend succes en misschien zelfs wel het hoogtepunt van de avond: de zangkunsten van de assessor primus en de eigentijdse vertolking van internetgekkies. Het bestuur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de piep in de oren. Echter kunnen zij mededelen na een ruim half jaar gezamenlijk bestuur, dat de piep na enkele dagen verdwijnt.

Een diepe buiging voor de twee teams die slechts met twee personen de strijd aan durfden tegen manschappen ter grootte van minstens het dubbele van hun eigen ondertal. De Masterambassadeurs Diederick & Rosanne en de Chili con carne-kauwers David & Tom hebben zich geen moment uit het veld laten slaan.

Als laatste rest ons de assistent en techneut Jetske te bedanken voor haar bijdrage aan het daverende succes van de avond.

Tot volgend jaar

0
foto demi

Lid van de maand: Maart – Demi Eliens

Hoi Demi! Deze maand ben jij ‘Lid van de maand’! Vertel eens wat over jezelf.
Hoi! Wat leuk dat jullie mij vragen voor lid van de maand! Ik ben Demi Eliens, ik ben 23 jaar en ik studeer momenteel Strafrecht aan de Universiteit Leiden. Ik heb voor deze studie gekozen omdat ik het mega interessant vind. In het eerste jaar vallen mensen vaak af bij strafrecht omdat het vrij technisch en ook best lastig is, maar dat ik vind ik juist het leuke eraan!

Ik heb ook gekeken naar Criminologie, maar daar miste ik echt het juridische aspect. Toen wist ik zeker dat ik bij strafrecht op de juiste plek zit. Ik heb de bachelor Rechtsgeleerdheid ook in Leiden gedaan. Tijdens mijn studententijd ben ik lid geworden bij Njord en Grotius. Hier deed ik mee aan activiteiten en zit ik in commissies, momenteel zit ik in de merchandise commissie op Njord, die gaat over de kleding en accessoires van de leden!

Het hele interview lees je hier

 

0
icc

23 februari: Bezoek aan het International Criminal Court

Op vrijdag 23 februari vertrok een delegatie van SOS naar het International Criminal Court in Den Haag.

Na de security check, startten we met een audiotour over de werkzaamheden van het ICC. Het ICC houdt zich bezig met de vervolging van individuen voor oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Tevens wordt dit doel onder de aandacht van de slachtoffers gebracht, zodat zij zich gehoord voelen in het onrecht dat hen is aangedaan en om hen de mogelijkheid te bieden om te getuigen.

Vervolgens kregen we een presentatie over de jurisdictie van het ICC en werd er uitgelegd uit welke landen er mensen worden vervolgd. Het Internationaal Strafhof behandelt alleen zaken als het land waar het misdrijf is gepleegd, of het land waaruit de dader afkomstig is, aangesloten is bij het Hof. Inmiddels hebben meer dan honderdtwintig landen het Statuut van Rome ondertekend. Verder werd uitgelegd dat er twee fasen van onderzoek zijn: de fase van het preliminair onderzoek waarin wordt gekeken of een situatie aanleiding geeft tot een uitgebreid onderzoek, en de fase van het daadwerkelijk onderzoek en in dat kader vervolgen van de verantwoordelijken. Ten slotte kregen we, mede ter voorbereiding op de hoorzitting, uitleg over de achtergrond en de verdenking ten aanzien van de zes personen die op dit moment in hechtenis zitten.

We eindigden de dag met het bijwonen van de hoorzitting tegen Dominic Ongwen. Hij wordt ervan verdacht oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te hebben gepleegd als brigadecommandant van het ‘Lord’s Resistance Army’ (LRA), een rebellenmilitie in Oeganda. Tijdens de hoorzitting werd er een afgeschermde getuige gehoord die kindsoldaat was geweest bij het LRA.

Het was een ontzettend leerzame en interessante dag!

icc
0
fotopatty

Lid van de maand: Februari – Patty van der Bent

Hoi Patty! Deze maand ben jij ‘Lid van de maand’! Vertel eens wat over jezelf.

Ik ben Patty van der bent en ik ben 25 jaar. Ik doe hier in Leiden de Master strafrecht en doe ook de master Immigratie recht. Ik was altijd al geïnteresseerd in strafrecht en wilde graag een tweede master doen, vooral omdat Immigratierecht een internationale master is, leek het me erg handig!

Ik ben lid bij SOS Leiden omdat het me leuk leek om verschillende mensen te leren kennen die dezelfde interesse hebben als ik. Ook zijn de borrels en activiteiten erg gezellig, en daar ben ik altijd voor in!

Naast mijn studie werk ik op verschillende plekken. Zo werk ik in een laboratorium, in een asielzoekerscentrum met vluchtelingen en ben ik taalcoach!

Het hele interview lees je hier

0
linda

9 januari: Opnames “Weet Ik Veel!

Op 9 januari reisde SOS Leiden af naar Hilversum Media Park om de opnames van ‘Weet Ik Veel’ bij te wonen. Weet Ik Veel is een programma waar je onder leiding van Linda de Mol je algemene kennis test door vijftig meerkeuzevragen te beantwoorden.

Samen met andere studenten en natuurlijk 3 BN’ers streden we om een wel begeerde plek in de finale! Dennis Weening, Giel de Winter en Martine Sandifort gingen de strijd aan voor de titel ‘Slimste BN-er’ en uiteindelijk won Dennis Weening door als de meeste van de drie zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden.

Samen met student Ashley, die gemiddeld een 8,4 scoorde, probeerden ze zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel: namelijk 2 meisjes die langzaam blind en doof werden nog  één keer op een onvergetelijke vakantie laten gaan. Er is maar liefst  €25.000,- opgehaald! Een topprestatie!

SOS Leiden viel dit jaar helaas niet in de prijzen maar het was een onvergetelijke ervaring! Heb jij ons al gespot op TV? We zijn te zien in de aflevering van 20 januari!

phi wiv5 van de 25 deelnemers van SOS Leiden!

0
fotojasmijn

Lid van de maand: Januari – Jasmijn Asselberghs

Hoi Jasmijn! Deze maand ben jij ‘Lid van de maand’! Vertel eens wat over jezelf.
Hoi! Ik ben Jasmijn Asselberghs en ben 20 jaar. Ik zit nu in het derde jaar van de bachelors rechtsgeleerdheid en fiscaal recht. Ik ben in eerste instantie begonnen met rechten in de veronderstelling dat ik met het ondernemingsrecht verder zou willen gaan, maar ondertussen is daar niet zoveel meer van over. Na het eerste jaar merkte ik dat ik belastingrecht ook erg leuk vond, en ben daarom ook gestart met fiscaal recht. Daarnaast vind ik ook het strafrecht veel leuker dan ik van tevoren ooit had kunnen verwachten.

Vroeger wilde ik graag ballerina worden bij het Nationale Ballet. Ik ben vroeg begonnen met ballet en op de middelbare school waar ik zat kon ik naast het reguliere onderwijs de vooropleiding dans volgen. Ik was daardoor ook altijd met dansen bezig. Toen ik ouder werd merkte ik echter dat ik andere dingen ook interessant vond en ben uiteindelijk terecht gekomen bij rechten. Ik weet nu nog niet precies wat ik zou willen worden. Ik zie mezelf in ieder geval niet in de advocatuur terechtkomen. Het liefste wil ik toch het bedrijfsleven in.

Het hele interview lees je hier

0
david sos

Lid van de maand: December- David Dekker

“Hoi David! Deze maand ben jij ‘lid van de maand’! Vertel eens wat over jezelf.
Hoi! Ik ben David Dekker, ik ben 24 jaar en geboren in Leiden. Ik ben op mijn negentiende begonnen met de bachelor Rechtsgeleerdheid aan de UvA. Ik heb daarvoor in Delft Lucht- en Ruimtevaarttechniek gestudeerd.

De luchtvaart is altijd mijn passie geweest, maar deze studie bleek toch niks voor mij. Ik ben toen geswitcht naar de Hogeschool van Amsterdam, waar ik ben begonnen met Aviation Logistics. Deze studie bleek (wel) perfect aan te sluiten maar ‘het juridische’ bleef tot dan altijd ontbreken. Ik besloot in mijn tweede jaar van Aviation Logistics rechten naast deze studie te gaan volgen. In 2015 heb ik mijn eerste bachelor afgerond, in 2016 ook de tweede.”

Het hele interview lees je hier

0
jurist

27 november: ‘De 10 beste anti-stresstips voor studenten’

Op maandagavond 27 november 2017 vond de lezing van de Gelukkige Jurist plaats. Het ging over ‘de 10 beste anti-stresstips voor studenten’. Ronald Dijk, coach en spreker, en Anouschka van Setten van der Meer, organisatiepsychologe, gaven de lezing.

Tijdens de lezing kregen we handige tips over je hoe met stress kunt omgaan, maar ook hoe je stress kunt verminderen en zelfs kunt voorkomen. We begonnen met een interactief gedeelte waarin we met elkaar praatten over onze meest stressvolle momenten van afgelopen en aankomende week. Hoe gingen we er mee om en hoe zien we er tegenop?

We kregen 7 elementen te zien die van invloed kunnen zijn op je stresslevel. Bijvoorbeeld te vaak ja zeggen, negatief tegen dingen aankijken of te veel tegelijk willen doen, bijvoorbeeld wanneer je te laat bent begonnen met studeren voor je tentamen.

Als je op een andere manier leert omgaan met dit soort dingen kan het al erg anders uitpakken! Zeg bijvoorbeeld vaker nee, en zijn dingen soms echt zo erg als ze lijken, of viel het achteraf wel mee? Ook kregen we concrete tips zoals het maken van een toekomstplan. Het vastleggen van doelen en van wat je wil bereiken in je leven kan voor rust zorgen, wetende dat je ergens naar toe leeft, dat je niet telkens tast in het onzekere. Ook elke dag drie dingen opschrijven die jou dag leuk hebben gemaakt zorgt voor het bewust worden van de leuke dingen om je heen, en als je dit elke dag doet ga je die dingen ook herkennen in je dagelijkse leven!

Ook was er veel ruimte voor vragen, over bijvoorbeeld mindfulness. Wat is dat dan eigenlijk, en is dat niet heel zweverig? We hebben geleerd dat er verschillende vormen zijn van mindfulness, net zoals dat er veel verschillende mensen zijn die op elke situatie weer anders reageren. Zo werkt voor de een rustig muziek luisteren goed, anderen houden meer van wandelen.

Voor elke student die weleens stress ervaart, en dat zijn we allemaal, zijn deze tips erg handig!  Je leert om wat luchtiger tegen dingen, zoals dat tentamen van volgende week, aan te kijken, beter plannen, en hoe je stapsgewijs over je stress heen kunt komen.
Kortom: een erg leerzame avond!

0