+ 31 (0)71 527 7391 | sos@law.leidenuniv.nl | Volg ons op instagram op @ sos_leiden voor de meest actuele informatie.

    Carrièredag, SOS Congres & Studiereis

    Studiereisbekendmakingsvideo 2024


    Verslag studiereis 2023 – Dublin

    De reiscommissie van SOS heeft dit jaar een reis naar Ierland verzorgd. Op 14 juni verzamelde een groep van 15 enthousiaste studenten zich op Schiphol om naar Dublin te vertrekken. De heenvlucht was een klein beetje vertraagd, maar we waren gelukkig op tijd voor de Shuttlebus die ons van het vliegveld naar ons hostel vervoerde. Na een snelle busreis bereikten we ons hostel en kon iedereen even bijkomen voordat de eerste activiteit begon: een bezoek aan Dublin Castle. Hier hebben wij een uitgebreide rondleiding gekregen van het historische kasteel en het iets minder historische paleis dat er bovenop is gebouwd. Ook hebben we hier wat geleerd over de geschiedenis van Ierland en het ontstaan van Dublin. De dag was hierna nog niet voorbij, na het diner hebben we een moordmysterie opgelost in het centrum van Dublin. Deze activiteit was niet alleen goed voor onze detective-vaardigheden, maar ook een goede manier om de stad te verkennen. De dag werd afgesloten in de Temple Bar.

    De tweede dag zat ook weer vol activiteiten. Na het ontbijt vertrokken we vroeg richting Saint Patrick’s Cathedral. Deze mooie kathedraal is vernoemd naar de beschermheilige van Ierland en is nog steeds in gebruik. De kathedraal huist vele schatten en gaf ook meer inzicht in de religieuze geschiedenis van Dublin. Na het bezoek aan de kathedraal moesten we gelijk door richting de ‘Criminal Courts of Justice’. Hier hebben we een rondleiding gekregen van een barrister die ons in geuren en kleuren vertelde over het Ierse strafrecht en al onze vragen beantwoordde. Hierna zijn we de rechtszaal ingedoken om een 40 jaar oude moordzaak bij te wonen. We sloten de avond af met karaoke waar iedereen zijn of haar zangvaardigheden ten gehore kon brengen.

    De derde dag begon wederom vroeg, deze keer stond er een bezoek gepland aan de maximaal beveiligde gevangenis: Mountjoy Prison. We werden verwelkomd door de ‘Chief’ van deze historische gevangenis, die ons ontving rond lunchtijd zodat we de gevangenis meteen in volledige werking konden zien. Dit gaf een goede indruk van de drukte in de gevangenis. Vervolgens heeft hij ons een volledige rondleiding gegeven en de goede maar ook de slechte kant van de gevangenis belicht, iets wat hij heel belangrijk vond. Dit bleek ook toen hij ons de oude executiekamer liet zien, wat bij velen zeker een indruk heeft achtergelaten. Na het bezoek aan Mountjoy was het tijd om te lunchen waarna we snel doorgingen richting Trinity College. Hier hebben we de Books of Kells bezocht en een kijkje genomen in de fameuze bibliotheek van Trinity College.

    Op zaterdag bezochten wij Kilmainham Gaol, een oude gevangenis die is nu als museum wordt gebruikt. Tijdens de rondleiding hebben we een kijkje kunnen nemen in de historische cellen en geleerd over de prominente historische figuren die in deze cellen hebben gezeten. Hierna hebben we nog een bezoek gebracht aan de Guinness Storehouse waar op Sjakie en de chocoladefabriek-achtige wijze werd tentoongesteld hoe ze het iconische Ierse drankje brouwen.

    De dag sloten we af met een bezoek aan de ‘Irish House Party’, een optreden vol met klassieke Ierse instrumenten en Ierse dans. De laatste dag was lekker rustig, waar er tijd was om in te pakken, de laatste souvenirs in te slaan en lekker te brunchen. Hoewel de terugvlucht een uur vertraagd was, mocht dat de pret niet drukken, op twee koffers kan je prima een kaartspelletje doen om de tijd te doden. Gelukkig was dat de enige complicatie en zijn we weer veilig op Schiphol geland, waarmee er een einde kwam aan deze prachtige reis.

    Voor foto’s van onze prachtige reis, zie ons fotoboek van 2022-2023.


    Verslag SOS congres 2022-2023

    Op 16 mei 2023 heeft het jaarlijkse congres van SOS plaatsgevonden. Dit jaar was het thema ‘Cold Cases’. Om tien uur ging het congres van start en de enthousiaste deelnemers stroomden binnen. Na de koffie en thee werd het congres geopend door de Assessor van de congrescommissie. Leo Simais, operationeel Specialist bij de Politie-eenheid Den Haag Team Cold Case en Vermisten Personen, was de
    eerste spreker en vertelde hoe de politie cold cases behandelt van start tot aan het einde. Vervolgens was het de beurt aan Wendy Alberts, advocaat bij Knoester, Van der Hut & Alberts. Zij is onder andere slachtofferadvocaat en vertelde hoe mensen bij haar terecht kwamen, hoe zij zelf met dit soort zaken omging en welke rol zij in het strafproces had. Katharina Krüsselman gaf ons een inzicht in het brein van de dader met behulp van allerlei grafieken en tabellen. Zij ging onder andere in op welk profiel de algemene dader heeft, maar ook welke soorten misdaden welke daderprofielen hadden. Rob Boon, oud-rechercheur cold cases, was onze afsluiter en met hem zijn we enkele cold cases doorgelopen en zo ervoeren wij dus hoe het was om als rechercheur een cold case op te lossen.

    Voor foto’s van ons congres, zie ons fotoboek van 2022-2023.


    Verslag carrièredag 2023

    Op 14 april heeft de jaarlijkse carrièredag van SOS plaatsgevonden. Vanuit zes verschillende organisaties en kantoren zijn er ’s middags ontzettend interessante lezingen gegeven. Zo werd er onder andere gesproken over mogelijkheden om te werken bij verschillende advocatenkantoren, maar ook bij organisaties zoals Rechtspraak, Reclassering en het OM. Na de lezingen vond er een borrel plaats bij Café de Keyzer. Genietend van de zon hebben de deelnemers nog een tijdje kunnen napraten met elkaar, maar vooral met de aanwezige sprekers.

    Voor foto’s van onze carrièredag, zie ons fotoboek van 2022-2023.


    Verslag studiereis 2022 – Madrid

    Met tien enthousiaste studenten zijn wij van 19 tot en met 23 mei afgereisd naar het mooie en zonnige Madrid. Op donderdagochtend verzamelden we om 05.00 uur ‘s morgens op Schiphol, omdat onze vlucht vertrok om 7.20. Gelukkig was het nog niet zo druk en verliep alles soepel. Zo’n 2,5 uur later kwamen we aan in Madrid, waar we koers zetten naar ons Hostel in het centrum van de stad. Na ons opgefrist te hebben, begonnen we met tapas op Plaza Mayor, en maakten we een wandeling door het centrum, waar ook ruimte was voor wat vrije tijd. Aan het einde van de dag volgde een gezamenlijk diner in een gezellig restaurant. Vrijdagochtend hebben wij een bezoek gebracht aan het Tribunaal constitutional, oftewel het constitutioneel Hof. Na een rondleiding door een enthousiaste griffier hebben we gezamenlijk geluncht en was er tijd om de stad te ontdekken. Ook een bezoek aan een Spaanse club mocht vrijdagavond niet uitblijven.

    Zaterdag had een volle planning. Zaterdagochtend was het tijd voor een stadswandeling. Onze gids leidde ons met een vleugje humor langs de hoogtepunten van Madrid. ‘S middags brachten wij een bezoek aan Lodge Advocaten waar Krit Brocheler ons het een en ander vertelde over het Spaanse strafrecht, de situatie in de Spaanse gevangenissen en enkele verschillen tussen het Spaanse en Nederlandse strafrecht. Ook de avond had een strafrechtelijk tintje. Er stond namelijk een Spaanse inquisitietour op het programma. Een tour waar we alle ins en outs werden gegeven over de manieren van pijnigen. Na een lange wandeling eindigde wij onze avond in een restaurant. De zondag begon rustig. Na het ontbijt gingen wij onderweg naar de fietsverhuur, waar wij onze fietsen ophaalden om een ronde te maken door stadspark Casa de Campo. Na een aantal stops was het tijd voor een ijsje in het park. Het volgende park dat wij die dag bezochten deden wij te voet. In het mooie Retiropark hebben wij een ronde gelopen, foto’s gemaakt en heerlijk in het zonnetje gezeten na een lunch. In de avond vond ons diner plaats in een authentiek Spaans restaurantje waar we heerlijke tapas hebben gegeten en eindigde wij in een cocktailbar na een laatste wandeling naar de prachtig uitgelichte kathedraal van Madrid tegenover het koninklijk paleis.

    Hoewel de maandag in het teken stond van de terugreis, hebben wij eerst nog een bezoek gebracht aan de Universidad autonoma van Madrid. Hier hebben wij een zeer interessant college gehad van één van de Spaanse docenten, waarin wij het Spaanse en Nederlandse strafrecht naast elkaar hebben gelegd om de overeenkomsten en verschillen te zoeken. Na dit college was het helaas alweer tijd om in te pakken en ons richting het vliegveld te bewegen. Helaas ging de terugvlucht minder soepel als de heenweg, wat een extra overnachting en een kort bezoek aan Lissabon opleverde. Dinsdagmiddag stonden we allemaal weer veilig op Schiphol wat definitief het einde van de studiereis 2022 betekende.

    Wij, de reiscommissie 2021/2022, willen alle deelnemers ontzettend bedanken voor hun aanwezigheid, gezelligheid en enthousiaste deelname. We hebben genoten met jullie en kijken terug op een geslaagde trip. Wij hopen dat jullie dit ook doen.

    Tevens willen wij onze dank uitspreken aan onze sponsoren: SOS Leiden, de afdeling Straf- en Strafprocesrecht van de Universiteit Leiden, Jos Tuinier opleidingen, Van Keulen en Dirkzwager Advocaten Amsterdam en JF Car Care. Zonder hen had deze reis niet plaats kunnen vinden.

    Dan rest ons alleen nog de tekst:

    Muchas gracias y hasta pronto!

    Verslag studiereis 2019 – Berlijn

    Na de vele voorbereidingen en lang wachten was het op 21 april 2019 eindelijk tijd voor de jaarlijkse SOS studiereis. Dit jaar is SOS met een delegatie van 14 personen naar Berlijn afgereisd. Ook hebben vier docenten van de afdeling Strafrecht aan deze reis deelgenomen. We zullen jullie kort meenemen in ons Duitse avontuur.

    Zondag 21 april 2019
    Op eerste paasdag stond de wekker erg vroeg voor vertrek. Alle deelnemers werden om 05:00 uur op Schiphol verwacht. Na een goede kop koffie en een soepele vlucht waren wij bij ons hostel op Alexanderplatz aangekomen. Iedereen had even de tijd om bij te komen en op te frissen voordat we aan een flinke wandeltocht moesten beginnen. Bijna vier uur lang hebben wij met een gids door Berlijn gelopen. Berlijn is een stad met een rijke geschiedenis, dus deze tour was erg interessant en de tijd ging snel voorbij. In de avond stond een gezamenlijk diner op het programma. Met zijn allen hebben we Pasen gevierd in een Italiaans restaurant met de grootste pizza’s die wij ooit hadden gezien. Maar het was heerlijk!

    Maandag 22 april 2019
    De tweede paasdag begon met een gezamenlijke brunch onder de beroemde TV tower. Na deze brunch had een ieder nog kort de tijd om de stad te verkennen, maar in de middag stond een bezoek aan Hohenschonhausen op het programma. Dit is een oude Stasi-gevangenis. In deze oude gevangenis kregen wij een Nederlandse rondleiding. Ook deze activiteit was erg interessant, gezien het verleden van oost en west Berlijn.

    Dinsdag 23 april 2019
    In de ochtend werden wij bij de Nederlandse Ambassade verwacht. Op het programma stond een rondleiding door het vierkante glazen gebouw. Na deze rondleiding hadden wij de mogelijkheid om in gesprek te treden met het plaatsvervangend hoofd van de afdeling politiek en veiligheid. Na het bezoek aan de Ambassade werden wij in het centrum van west Berlijn verwacht voor een lezing van twee advocaten. Deze advocaten bespraken beiden een interessante zaak. De eerste lezing ging over de NSU zaak. De NSU moorden zijn een serie moorden die gepleegd zijn in Duitsland tussen 2000 en 2006 door de NSU (Nationalsozialistischer Untergrund). Uiteindelijk is het de autoriteiten niet gelukt deze zaak volledig op te lossen. De tweede lezing ging over de Germanwings-vlucht-9525. Deze vlucht was een lijnvlucht van Barcelona naar Dusseldorf. Het vliegtuig stortte neer in de Alpen door een zelfmoord van de copiloot. Door de boeiende verhalen van de advocaten vloog de tijd zo voorbij.

    Woensdag 24 april 2019
    Eerst was het tijd voor een bezoek aan het politiebureau. Drie agenten hadden een klein programma voor ons in petto. Het programma begon met een klein college over het Duitse strafrecht. Daarna werden de politierechten besproken en tot slot hadden wij de mogelijkheden om vragen te stellen of om de verschillen tussen Duitsland en Nederland te bespreken. Na het bezoek aan het politiebureau werden wij in de middag bij de Plotzensee gevangenis verwacht. Een aantal jaar geleden zijn er nog drie ontsnappingen uit deze gevangenis geweest. In deze gevangenis kregen wij een rondleiding en hadden wij de gelegenheid vragen te stellen aan de directeur van de gevangenis. Ook deze activiteit was erg boeiend om de verschillen tussen het Duitse en Nederlandse detentierecht te duiden.

    Donderdag 25 april 2019
    Deze dag was het bijna 30 graden in Berlijn. Aan het einde van de middag stond een bezoek aan de Juridische Faculteit van de Humboldt Universiteit op het programma. Allereerst kregen wij een kort college over lekenrechtspraak van een PhD fellow. Super interessant! De vragen vlogen hem dan ook om de oren, want dit is natuurlijk iets dat wij in Nederland niet kennen. Na een korte break kregen wij nog een lezing over immigratierecht en het immigratiebeleid in Duitsland. Vervolgens was het tijd om in het zonnetje te borrelen. Door de afdeling Strafrecht werd een gezamenlijk diner verzorgd. We hebben met zijn allen bier en schnitzels in een typisch Duitse tent genuttigd. Na deze goede bodem was het tijd voor een R&B 90’s feestje. Vlakbij ons hostel lag een club met een rooftopbar. Tot in de late uurtjes is dit feest doorgegaan.

    Vrijdag 26 april 2019
    Na een korte nacht was het tijd om uit te checken bij het hostel en de laatste vrije tijd te besteden. Gelukkig heeft de zon de hele week zijn werk gedaan en kon een bezoek aan een terrasje op de laatste dag niet ontbreken. Rond 16:00 uur zijn wij richting het vliegveld vertrokken. Helaas kregen wij onderweg het bericht dat onze vlucht werd geannuleerd en dat wij pas zaterdagochtend terug konden vliegen. Op het vliegveld is ons een hotelovernachting aangeboden. Wij hadden alle veertien onze eigen hotelkamer (inclusief bad), dus vond niemand het zo erg om een nachtje langer te blijven.

    Zaterdag 27 april 2019
    Nagenoeg helemaal uitgerust vlogen wij vanaf een prachtig oranje versierde gate uiteindelijk om 09:30 uur richting Amsterdam. Wij hebben zelfs allemaal een oranje bandana gekregen. Perfect om te dragen met Koningsdag!

    Al met al was het een zeer geslaagde studiereis met heerlijk weer. Wij willen hier alle deelnemers zeker voor bedanken!

    Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door het Leids Universiteits Fonds.