+ 31 (0)71 527 7391 | sos@law.leidenuniv.nl

  Carrièredag & Studiereis

  Carrièredag: 8 april

  Dompel je onder in de wereld van het strafrecht 

  Op 8 april 2022 is het weer zover, dé carrièredag. Wij willen jullie van harte uitnodigen om deel te nemen aan een interessante middag met verschillende gastsprekers. Laat je verassen door de ervaringen van Laura Wijtman (Universitair docent), Alexander van der Waal (De Zwijger advocaten), Luuk Esser (Ministerie van Justitie en Veiligheid), Anne-Mieke Wierdsma (Openbaar Ministerie), Hendrik Sytema (Raadsheer plaatsvervanger Gerechtshof), een medewerker van  het Internationaal Strafhof en een Mystery guest. In drie rondes gaan deze sprekers met jullie in gesprek over verschillende carrièremogelijkheden in het straf- en strafprocesrecht.  

   

  Studiereis: 19-23 mei

  Het is eindelijk zover, dé bekendmaking van de reis 2022. En we gaan naaaaar  ……  MADRID! 
   
  Willen jullie graag ontspannen onder de Spaanse zon? Meld je dan nu aan voor de SOS-reis van 19 tot en met 23 mei. We zullen verschillende activiteiten ondernemen, zoals een bezoek aan de Nederlandse ambassade en een advocatenkantoor. Daarnaast is er uiteraard genoeg tijd voor sangria, tapas en ontspanning. 
   
  De kosten voor de reis bedragen 350 euro per persoon, waarbij inbegrepen: de reis, verblijf, activiteiten en een diner. 
   
  Hasta luego! 
   
  Update: De inschrijvingen voor de reis zijn gesloten!
   
   

  Verslag studiereis 2019 – Berlijn

  Na de vele voorbereidingen en lang wachten was het op 21 april 2019 eindelijk tijd voor de jaarlijkse SOS studiereis. Dit jaar is SOS met een delegatie van 14 personen naar Berlijn afgereisd. Ook hebben vier docenten van de afdeling Strafrecht aan deze reis deelgenomen. We zullen jullie kort meenemen in ons Duitse avontuur.

  Zondag 21 april 2019
  Op eerste paasdag stond de wekker erg vroeg voor vertrek. Alle deelnemers werden om 05:00 uur op Schiphol verwacht. Na een goede kop koffie en een soepele vlucht waren wij bij ons hostel op Alexanderplatz aangekomen. Iedereen had even de tijd om bij te komen en op te frissen voordat we aan een flinke wandeltocht moesten beginnen. Bijna vier uur lang hebben wij met een gids door Berlijn gelopen. Berlijn is een stad met een rijke geschiedenis, dus deze tour was erg interessant en de tijd ging snel voorbij. In de avond stond een gezamenlijk diner op het programma. Met zijn allen hebben we Pasen gevierd in een Italiaans restaurant met de grootste pizza’s die wij ooit hadden gezien. Maar het was heerlijk!

  Maandag 22 april 2019
  De tweede paasdag begon met een gezamenlijke brunch onder de beroemde TV tower. Na deze brunch had een ieder nog kort de tijd om de stad te verkennen, maar in de middag stond een bezoek aan Hohenschonhausen op het programma. Dit is een oude Stasi-gevangenis. In deze oude gevangenis kregen wij een Nederlandse rondleiding. Ook deze activiteit was erg interessant, gezien het verleden van oost en west Berlijn.

  Dinsdag 23 april 2019
  In de ochtend werden wij bij de Nederlandse Ambassade verwacht. Op het programma stond een rondleiding door het vierkante glazen gebouw. Na deze rondleiding hadden wij de mogelijkheid om in gesprek te treden met het plaatsvervangend hoofd van de afdeling politiek en veiligheid. Na het bezoek aan de Ambassade werden wij in het centrum van west Berlijn verwacht voor een lezing van twee advocaten. Deze advocaten bespraken beiden een interessante zaak. De eerste lezing ging over de NSU zaak. De NSU moorden zijn een serie moorden die gepleegd zijn in Duitsland tussen 2000 en 2006 door de NSU (Nationalsozialistischer Untergrund). Uiteindelijk is het de autoriteiten niet gelukt deze zaak volledig op te lossen. De tweede lezing ging over de Germanwings-vlucht-9525. Deze vlucht was een lijnvlucht van Barcelona naar Dusseldorf. Het vliegtuig stortte neer in de Alpen door een zelfmoord van de copiloot. Door de boeiende verhalen van de advocaten vloog de tijd zo voorbij.

  Woensdag 24 april 2019
  Eerst was het tijd voor een bezoek aan het politiebureau. Drie agenten hadden een klein programma voor ons in petto. Het programma begon met een klein college over het Duitse strafrecht. Daarna werden de politierechten besproken en tot slot hadden wij de mogelijkheden om vragen te stellen of om de verschillen tussen Duitsland en Nederland te bespreken. Na het bezoek aan het politiebureau werden wij in de middag bij de Plotzensee gevangenis verwacht. Een aantal jaar geleden zijn er nog drie ontsnappingen uit deze gevangenis geweest. In deze gevangenis kregen wij een rondleiding en hadden wij de gelegenheid vragen te stellen aan de directeur van de gevangenis. Ook deze activiteit was erg boeiend om de verschillen tussen het Duitse en Nederlandse detentierecht te duiden.

  Donderdag 25 april 2019
  Deze dag was het bijna 30 graden in Berlijn. Aan het einde van de middag stond een bezoek aan de Juridische Faculteit van de Humboldt Universiteit op het programma. Allereerst kregen wij een kort college over lekenrechtspraak van een PhD fellow. Super interessant! De vragen vlogen hem dan ook om de oren, want dit is natuurlijk iets dat wij in Nederland niet kennen. Na een korte break kregen wij nog een lezing over immigratierecht en het immigratiebeleid in Duitsland. Vervolgens was het tijd om in het zonnetje te borrelen. Door de afdeling Strafrecht werd een gezamenlijk diner verzorgd. We hebben met zijn allen bier en schnitzels in een typisch Duitse tent genuttigd. Na deze goede bodem was het tijd voor een R&B 90’s feestje. Vlakbij ons hostel lag een club met een rooftopbar. Tot in de late uurtjes is dit feest doorgegaan.

  Vrijdag 26 april 2019
  Na een korte nacht was het tijd om uit te checken bij het hostel en de laatste vrije tijd te besteden. Gelukkig heeft de zon de hele week zijn werk gedaan en kon een bezoek aan een terrasje op de laatste dag niet ontbreken. Rond 16:00 uur zijn wij richting het vliegveld vertrokken. Helaas kregen wij onderweg het bericht dat onze vlucht werd geannuleerd en dat wij pas zaterdagochtend terug konden vliegen. Op het vliegveld is ons een hotelovernachting aangeboden. Wij hadden alle veertien onze eigen hotelkamer (inclusief bad), dus vond niemand het zo erg om een nachtje langer te blijven.

  Zaterdag 27 april 2019
  Nagenoeg helemaal uitgerust vlogen wij vanaf een prachtig oranje versierde gate uiteindelijk om 09:30 uur richting Amsterdam. Wij hebben zelfs allemaal een oranje bandana gekregen. Perfect om te dragen met Koningsdag!

  Al met al was het een zeer geslaagde studiereis met heerlijk weer. Wij willen hier alle deelnemers zeker voor bedanken!

  Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door het Leids Universiteits Fonds.