+ 31 (0)71 527 7391 | bestuur@sos-leiden.nl

Nationale Strafpleitcompetitie

Op 19 mei 2017 werd de finale van de Nationale Strafpleitcompetitie gehouden in het Amsterdamse Paleis van Justitie. De Nationale Strafpleitcompetitie (NSPC) is een jaarlijks terugkerende strafpleitwedstrijd waarbij studenten van verschillende studieverenigingen tegen elkaar strijden om de titel ‘beste studentstrafpleiter van Nederland’. De studenten worden objectief beoordeeld door een speciaal geselecteerde jury, bestaande uit juristen uit de strafrechtspraktijk. Dit jaar bestond de jury uit: mevr. mr. J. Uit Beijerse, mevr. mr. I.M. Nusselder, mevr. mr. H. Wolfs, dhr. mr. J. Dionisius, mevr. mr. L. van der Oever en mevr. mr. B. Roodveldt.

De verenigingen die dit jaar deelnamen waren M.P. Vrij (Amsterdam – UvA), Criminal Intent (Amsterdam – VU), Simon van der Aa (Groningen), Ad Informandum (Utrecht), het Strafrechtelijk Dispuut Wichmann (Rotterdam), N.C.S.V. Dr. Nico Muller (Nijmegen) en uiteraard SOS Leiden. Elke vereniging werd vertegenwoordigd door een team van twee personen, dat als officier van justitie of raadsman mocht pleiten.

SOS Leiden had dit jaar het geluk twee teams te mogen afvaardigen. Zowel Jennifer Breet en Koen Mineur, als Rozemarijn Bergsma en Tim van Diest hadden de taak gekregen om SOS te vertegenwoordigen en de titel te verdedigen.

Om 12:30 uur liepen de eerste deelnemers de rechtszaal binnen. De spanning hing in de lucht en om 13:00 uur ging de eerste ronde van de NSPC van start! Jennifer Breet en Koen Mineur waren in de eerste ronde aan de beurt. Aan hen de taak om hun cliënt zo goed mogelijk te verdedigen. De toga’s en befjes werden omgedaan, de wettenbundels onder de arm genomen en de pleitnota’s uitgedeeld aan de meervoudige kamer. Vervolgens was het in de tweede ronde de beurt aan Rozemarijn Bergsma en Tim van Diest om in een andere zaak hun cliënt te verdedigen.

Ondanks hun goede prestaties slaagden beide teams er helaas niet in om door te gaan naar de finale en heeft SOS de beker moeten afstaan aan N.C.S.V. Dr. Nico Muller. Met elkaar hebben wij ter afsluiting nog een drankje gedronken in het Comedy Café in Amsterdam. Een zeer geslaagde middag!

Groepsfoto NSPC

 

De NSPC werd mede mogelijk gemaakt door:

Universiteit Leiden

 

 

Nationale Strafpleitcompetitie 2016

In 2016 hebben Bart Jansen en Farid Aouragh de winst in de wacht gesleept voor SOS. Zij hebben niet alleen een wisselbeker gewonnen, tevens mochten zij in het nieuwe collegejaar beide stage lopen bij Cleerdin & Hamer in Amsterdam en kregen zij nieuwe wettenbundels voor het collegejaar 2016-2017. Lees hier het hele verslag!

Winnaars NSPC kopie
Winnaars NSPC 2016: Bart Jansen en Farid Aouragh