10 december 2015 – Bezoek uitspraak Jihad-zaak

Op 10 december heeft SOS met een kleine groep leden, de uitspraak bijgewoond in het grote jihadproces. De uitspraak werd gedaan in de extra beveiligde rechtbank ‘De Bunker’.

Vanwege de impact van de uitspraak was er veel pers en familie aanwezig bij de uitspraak en we moesten dan ook vroeg aanwezig zijn om een plaatsje in de rechtszaal te bemachtigen. Gelukkig konden we met alle leden naar binnen en hebben we vol aandacht geluisterd naar de uitspraak en overwegingen van de rechters. De verdachten stonden terecht voor deelname aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. 6 verdachten waren bij de uitspraak aanwezig, 2 werden veroordeeld bij verstek en 1 deed afstand van zijn recht om de uitspraak bij te wonen. De verdenkingen van verdachten liepen uiteen van ronselen via Twitter en Facebook, tot op traingingskamp gaan in Syrië. Allen zijn veroordeeld voor ronselen en/of opruiing, variërend van een celstraf van 7 dagen, tot een veroordeling van 6 jaar onvoorwaardelijk. De volledige uitspraak is hier terug te lezen.

Het was een indrukwekkende zaak om bij te wonen, mede door de extra beveiliging bij de rechtbank, maar uiteraard vooral door de impact van de zaak. Ook het plaatsnemen tussen familie en sympathisanten van de verdachten en uiteraard de pers is een bijzondere ervaring.

Advocate mr. Tamara Buruma stond een van de verdachten bij in dit proces. Zij zal op 28 januari in gesprek gaan met SOS en haar leden over o.a. deze rechtszaak en haar werk als advocate. De aanmelding hiervoor staat nu open.

Dit zijn de straffen in het jihadproces

VERDACHTE STRAF EIS
Azzedine C. 6 jaar 7 jaar
Hatim R. (bij verstek) 6 jaar 6 jaar
Anis Z. (bij verstek) 6 jaar 5 jaar
Rudolph H. 3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk 6 jaar
Oussama C. 3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk 5 jaar
Hicham el O. 5 jaar 4 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk
Moussa L. 43 dagen, plus 6 maanden voorwaardelijk 2,5 jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk
Imane B. 7 dagen 2 jaar
Jordi de J. 155 dagen, plus 6 maanden voorwaardelijk 3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk

context zaak