Lid van de maand: januari 2023 – Evi Schikanowski

Vertel eens wat over jezelf
Mijn naam is Evi Schikanowski en ik ben eenentwintig jaar oud. Ik studeer nu al vier jaar in Leiden en zit nu in het eerste jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid en de bachelor Criminologie. Hiervoor heb ik mijn bachelor Russische studies afgerond waar ik onder andere de minor ‘Law, Culture and Development’ heb gevolgd. Het volgen van deze minor deed mijn interesse in het recht, dat ik al van kinds af aan heb, weer opbloeien. Daarom heb ik aan het einde van de bachelor Russische studies uiteindelijk besloten om de overstap naar rechtsgeleerdheid te maken.

Waarom ben jij lid geworden bij SOS?
Omdat ik de bachelor Rechtsgeleerd niet voltijd maar deeltijd volg ben ik vaak ingedeeld in de avondwerkgroepen. Naar mijn ervaring is er hier weinig contact tussen de studenten, iets wat ik erg jammer vind en wel naar op zoek was. SOS bood mij een laagdrempelige manier om contact op te bouwen en te onderhouden met medestudenten. Dat is ook een van de redenen waarom ik de carrièredagcommissie bij SOS ben gaan doen. Op deze manier kon ik meer contact krijgen met medestudenten, maar ook een extern netwerk opbouwen dat anders niet zo makkelijk was geweest. Actief zijn bij een commissie is voor mij ook een manier om iets te doen voor de medestudenten.

Wat vind jij zo leuk aan strafrecht?
Ik vind het strafrecht zo interessant omdat het veel te maken heeft met conflicten, sensatie en drama. Dat is iets wat ik nog niet zozeer terugzie binnen andere rechtsgebieden. Ook ben ik erg geïnteresseerd in de gedachtegang en het brein van de criminelen. De studie criminologie sluit hier precies op aan.

Op welke manier houd jij je naast je studie bezig met het strafrecht?
Ik ben enorm fan Kees van der Spek en John van den Heuvel. Het is wellicht niet zozeer juridisch, maar hun programma’s laten goed zien hoe spannend en sensationeel de praktijk soms kan zijn.

Waar zie jij jezelf in de toekomst?
Toen ik de bachelor Russische studies had afgerond stond ik voor een moeilijke keuze, gezien de carrièrepaden die die studie bood niet de wegen waren die ik per definitie wilde bewandelen. Ik zocht bredere carrièremogelijkheden en deze vond ik binnen het recht. Dat is nu enerzijds ook het lastige gezien er zoveel opties zijn binnen het recht, maar uiteraard ook binnen de criminologie. Ik laat het allemaal een beetje op mij afkomen. Eerst wil ik mij graag oriënteren binnen de vakgebieden en zien wat er mogelijk is. Dat is ook een van de redenen waarom ik de carrièredagcommissie bij SOS ben gaan doen. Zo kan ik op een laagdrempelige manier mijn gezichtsveld verbreden en tegelijkertijd medestudenten die met hetzelfde probleem zitten helpen.

Heb jij iemand naar wie jij opkijkt binnen het recht?
Iemand waar ik bewondering voor heb is Julia Mekkes. Zij is influencer maar tegelijkertijd ook strafrechtadvocate. Op haar instagrampagina neemt zij haar volgers mee in de wereld van het strafrecht. Zij laat zien hoe bijvoorbeeld haar dag eruit ziet maar plaatst ook polls die de strafrechtelijke kennis van de volgers op de proef stelt. Op die manier maakt zij het strafrecht leuk en toegankelijk voor iedereen.

Stel jij zou advocaat worden, zouden er dan zaken zijn die jij niet zou willen behandelen?
Dat vind ik een lastige vraag. Als we bijvoorbeeld zaken nemen met betrekking tot pedofilie vind ik het heel erg liggen aan de psyche van de verdachte. Indien de pedofiel berouw toont en zich bewust is van het feit dat het een ziekte is vind ik dat een ander verhaal als iemand totaal geen spijt heeft van zijn daden. Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat een verdachte zelf wil dat hij geholpen wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *