20 februari 2017 – Lezing Mr. Erik Thomas

Mr. Erik Thomas van TDNL Strafrechtadvocaten heeft op maandag 20 februari 2017 een lezing verzorgd voor SOS. Erik Thomas is in 1988 civielrechtelijk afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en vrijwel direct na zijn afstuderen in het strafrecht beland. Zijn praktijk is divers: van de lokale politierechter tot zeer omvangrijke – veelal internationale – strafzaken waarbij de nadruk ligt op de georganiseerde criminaliteit. Verder staat hij bekend als ‘de clubadvocaat’ van motorclub Satudarah.

Mr. Thomas begon zijn lezing met een korte introductie over zichzelf en zijn loopbaan, waarbij hij aan de studenten meegaf dat het belangrijk is om een plan te hebben en dat hij zelf eigenlijk per toeval strafrechtadvocaat is geworden. Vervolgens werd dieper ingegaan op het vak van de strafrechtadvocaat en de dagelijkse praktijk waar deze mee te maken krijgt. Welke karaktereigenschappen en interesses dient een strafrechtadvocaat te hebben, hoe ga je om met cliënten en waar loop je tegenaan? Aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk kregen de studenten een beter begrip van de bezigheden van de strafrechtadvocaat.

Al snel werd duidelijk dat het werk van een strafrechtadvocaat uit veel meer bestaat dan alleen het bestuderen van dossiers en het bijstaan van verdachten op zitting. Het is mede de taak van de strafrechtadvocaat om de belangen van verdachten ook in een breder kader te behartigen. Dit kan bijvoorbeeld door het voeren van overleg met justitiële autoriteiten, zoals politieambtenaren of officieren van justitie.

Gedurende de lezing werd aan de studenten de mogelijkheid gegeven tot het stellen van vragen, waar zij dan ook uitgebreid gebruik van hebben gemaakt. Door de vele voorbeelden en interactie was het interessant en leuk om naar te luisteren! De avond werd afgesloten met een gezellige borrel.

Lezing Erik Thomas
Lezing Erik Thomas