+ 31 (0)71 527 7391 | sos@law.leidenuniv.nl | Volg ons op instagram op @ sos_leiden voor de meest actuele informatie.

  Carrièredag & Studiereis

  Verslag studiereis 2022 – Madrid

  Met tien enthousiaste studenten zijn wij van 19 tot en met 23 mei afgereisd naar het mooie en zonnige Madrid. Op donderdagochtend verzamelden we om 05.00 uur ‘s morgens op Schiphol, omdat onze vlucht vertrok om 7.20. Gelukkig was het nog niet zo druk en verliep alles soepel. Zo’n 2,5 uur later kwamen we aan in Madrid, waar we koers zetten naar ons Hostel in het centrum van de stad. Na ons opgefrist te hebben, begonnen we met tapas op Plaza Mayor, en maakten we een wandeling door het centrum, waar ook ruimte was voor wat vrije tijd. Aan het einde van de dag volgde een gezamenlijk diner in een gezellig restaurant. Vrijdagochtend hebben wij een bezoek gebracht aan het Tribunaal constitutional, oftewel het constitutioneel Hof. Na een rondleiding door een enthousiaste griffier hebben we gezamenlijk geluncht en was er tijd om de stad te ontdekken. Ook een bezoek aan een Spaanse club mocht vrijdagavond niet uitblijven.

  Zaterdag had een volle planning. Zaterdagochtend was het tijd voor een stadswandeling. Onze gids leidde ons met een vleugje humor langs de hoogtepunten van Madrid. ‘S middags brachten wij een bezoek aan Lodge Advocaten waar Krit Brocheler ons het een en ander vertelde over het Spaanse strafrecht, de situatie in de Spaanse gevangenissen en enkele verschillen tussen het Spaanse en Nederlandse strafrecht. Ook de avond had een strafrechtelijk tintje. Er stond namelijk een Spaanse inquisitietour op het programma. Een tour waar we alle ins en outs werden gegeven over de manieren van pijnigen. Na een lange wandeling eindigde wij onze avond in een restaurant. De zondag begon rustig. Na het ontbijt gingen wij onderweg naar de fietsverhuur, waar wij onze fietsen ophaalden om een ronde te maken door stadspark Casa de Campo. Na een aantal stops was het tijd voor een ijsje in het park. Het volgende park dat wij die dag bezochten deden wij te voet. In het mooie Retiropark hebben wij een ronde gelopen, foto’s gemaakt en heerlijk in het zonnetje gezeten na een lunch. In de avond vond ons diner plaats in een authentiek Spaans restaurantje waar we heerlijke tapas hebben gegeten en eindigde wij in een cocktailbar na een laatste wandeling naar de prachtig uitgelichte kathedraal van Madrid tegenover het koninklijk paleis.

  Hoewel de maandag in het teken stond van de terugreis, hebben wij eerst nog een bezoek gebracht aan de Universidad autonoma van Madrid. Hier hebben wij een zeer interessant college gehad van één van de Spaanse docenten, waarin wij het Spaanse en Nederlandse strafrecht naast elkaar hebben gelegd om de overeenkomsten en verschillen te zoeken. Na dit college was het helaas alweer tijd om in te pakken en ons richting het vliegveld te bewegen. Helaas ging de terugvlucht minder soepel als de heenweg, wat een extra overnachting en een kort bezoek aan Lissabon opleverde. Dinsdagmiddag stonden we allemaal weer veilig op Schiphol wat definitief het einde van de studiereis 2022 betekende.

  Wij, de reiscommissie 2021/2022, willen alle deelnemers ontzettend bedanken voor hun aanwezigheid, gezelligheid en enthousiaste deelname. We hebben genoten met jullie en kijken terug op een geslaagde trip. Wij hopen dat jullie dit ook doen.

  Tevens willen wij onze dank uitspreken aan onze sponsoren: SOS Leiden, de afdeling Straf- en Strafprocesrecht van de Universiteit Leiden, Jos Tuinier opleidingen, Van Keulen en Dirkzwager Advocaten Amsterdam en JF Car Care. Zonder hen had deze reis niet plaats kunnen vinden.

  Dan rest ons alleen nog de tekst:

  Muchas gracias y hasta pronto!

  Verslag studiereis 2019 – Berlijn

  Na de vele voorbereidingen en lang wachten was het op 21 april 2019 eindelijk tijd voor de jaarlijkse SOS studiereis. Dit jaar is SOS met een delegatie van 14 personen naar Berlijn afgereisd. Ook hebben vier docenten van de afdeling Strafrecht aan deze reis deelgenomen. We zullen jullie kort meenemen in ons Duitse avontuur.

  Zondag 21 april 2019
  Op eerste paasdag stond de wekker erg vroeg voor vertrek. Alle deelnemers werden om 05:00 uur op Schiphol verwacht. Na een goede kop koffie en een soepele vlucht waren wij bij ons hostel op Alexanderplatz aangekomen. Iedereen had even de tijd om bij te komen en op te frissen voordat we aan een flinke wandeltocht moesten beginnen. Bijna vier uur lang hebben wij met een gids door Berlijn gelopen. Berlijn is een stad met een rijke geschiedenis, dus deze tour was erg interessant en de tijd ging snel voorbij. In de avond stond een gezamenlijk diner op het programma. Met zijn allen hebben we Pasen gevierd in een Italiaans restaurant met de grootste pizza’s die wij ooit hadden gezien. Maar het was heerlijk!

  Maandag 22 april 2019
  De tweede paasdag begon met een gezamenlijke brunch onder de beroemde TV tower. Na deze brunch had een ieder nog kort de tijd om de stad te verkennen, maar in de middag stond een bezoek aan Hohenschonhausen op het programma. Dit is een oude Stasi-gevangenis. In deze oude gevangenis kregen wij een Nederlandse rondleiding. Ook deze activiteit was erg interessant, gezien het verleden van oost en west Berlijn.

  Dinsdag 23 april 2019
  In de ochtend werden wij bij de Nederlandse Ambassade verwacht. Op het programma stond een rondleiding door het vierkante glazen gebouw. Na deze rondleiding hadden wij de mogelijkheid om in gesprek te treden met het plaatsvervangend hoofd van de afdeling politiek en veiligheid. Na het bezoek aan de Ambassade werden wij in het centrum van west Berlijn verwacht voor een lezing van twee advocaten. Deze advocaten bespraken beiden een interessante zaak. De eerste lezing ging over de NSU zaak. De NSU moorden zijn een serie moorden die gepleegd zijn in Duitsland tussen 2000 en 2006 door de NSU (Nationalsozialistischer Untergrund). Uiteindelijk is het de autoriteiten niet gelukt deze zaak volledig op te lossen. De tweede lezing ging over de Germanwings-vlucht-9525. Deze vlucht was een lijnvlucht van Barcelona naar Dusseldorf. Het vliegtuig stortte neer in de Alpen door een zelfmoord van de copiloot. Door de boeiende verhalen van de advocaten vloog de tijd zo voorbij.

  Woensdag 24 april 2019
  Eerst was het tijd voor een bezoek aan het politiebureau. Drie agenten hadden een klein programma voor ons in petto. Het programma begon met een klein college over het Duitse strafrecht. Daarna werden de politierechten besproken en tot slot hadden wij de mogelijkheden om vragen te stellen of om de verschillen tussen Duitsland en Nederland te bespreken. Na het bezoek aan het politiebureau werden wij in de middag bij de Plotzensee gevangenis verwacht. Een aantal jaar geleden zijn er nog drie ontsnappingen uit deze gevangenis geweest. In deze gevangenis kregen wij een rondleiding en hadden wij de gelegenheid vragen te stellen aan de directeur van de gevangenis. Ook deze activiteit was erg boeiend om de verschillen tussen het Duitse en Nederlandse detentierecht te duiden.

  Donderdag 25 april 2019
  Deze dag was het bijna 30 graden in Berlijn. Aan het einde van de middag stond een bezoek aan de Juridische Faculteit van de Humboldt Universiteit op het programma. Allereerst kregen wij een kort college over lekenrechtspraak van een PhD fellow. Super interessant! De vragen vlogen hem dan ook om de oren, want dit is natuurlijk iets dat wij in Nederland niet kennen. Na een korte break kregen wij nog een lezing over immigratierecht en het immigratiebeleid in Duitsland. Vervolgens was het tijd om in het zonnetje te borrelen. Door de afdeling Strafrecht werd een gezamenlijk diner verzorgd. We hebben met zijn allen bier en schnitzels in een typisch Duitse tent genuttigd. Na deze goede bodem was het tijd voor een R&B 90’s feestje. Vlakbij ons hostel lag een club met een rooftopbar. Tot in de late uurtjes is dit feest doorgegaan.

  Vrijdag 26 april 2019
  Na een korte nacht was het tijd om uit te checken bij het hostel en de laatste vrije tijd te besteden. Gelukkig heeft de zon de hele week zijn werk gedaan en kon een bezoek aan een terrasje op de laatste dag niet ontbreken. Rond 16:00 uur zijn wij richting het vliegveld vertrokken. Helaas kregen wij onderweg het bericht dat onze vlucht werd geannuleerd en dat wij pas zaterdagochtend terug konden vliegen. Op het vliegveld is ons een hotelovernachting aangeboden. Wij hadden alle veertien onze eigen hotelkamer (inclusief bad), dus vond niemand het zo erg om een nachtje langer te blijven.

  Zaterdag 27 april 2019
  Nagenoeg helemaal uitgerust vlogen wij vanaf een prachtig oranje versierde gate uiteindelijk om 09:30 uur richting Amsterdam. Wij hebben zelfs allemaal een oranje bandana gekregen. Perfect om te dragen met Koningsdag!

  Al met al was het een zeer geslaagde studiereis met heerlijk weer. Wij willen hier alle deelnemers zeker voor bedanken!

  Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door het Leids Universiteits Fonds.