+ 31 (0)71 527 7391 | sos@law.leidenuniv.nl | Volg ons op instagram op @ sos_leiden voor de meest actuele informatie.

    Blog

    Alle verslagen van activiteiten en het lid van de maand!

    Openingsborrel

    Op vrijdag 6 september vond bij de Keyzer de openingsborrel plaats. Onder het genot van een drankje en een schaal bitterballen was er de mogelijkheid voor de aanwezigen om elkaar beter te leren kennen. Ervaringen van voorgaande jaren en de indrukken van de eerste week bij de master werden met elkaar gedeeld. We kijken terug op een zeer geslaagde borrel!

    0

    Eindejaarsactiviteit

    Op 28 juni was het alweer tijd voor de Eindejaarsactiviteit. Dit jaar stond er een boottocht op de prachtige grachten van Leiden op het programma. Met de nodige voorraden mee aan boord konden we heerlijk genieten van het zonnetje en het mooie Leiden. Naderhand werd nog een drankje gedaan op het terras. Een mooiere afsluiting van een zeer geslaagd jaar kon bijna niet!

    0

    Reisverslag studiereis Istanbul 2024

    Op 6 juni stond de jaarlijkse studiereis op het programma! Om 13:00 uur ‘s middags stond iedereen klaar op Schiphol voor een weekje Istanbul. Na de douanecontrole met een verdacht flesje water, een rustige vlucht en een aardig lange metrorit naar het centrum van Istanbul kwamen we rond 22:00 uur lokale tijd aan bij ons hotel. Moe, maar voldaan konden we neerploffen en bijslapen na de reis.

    Onze week daar begon met een bezoek aan de Universiteit van Istanbul waar we een kort college over het Turkse rechtssysteem kregen. Nadat we de theorie gehoord hadden, gingen we die middag op bezoek bij een advocatenkantoor om te horen hoe het er in de praktijk aan toeging. Helaas komen de theorie en praktijk niet altijd 1 op 1 overeen. Na deze inhoudelijke vrijdag was het tijd voor weekend, oftewel tijd voor wat sightseeing. De zaterdag begon met een tour door Istanbul langs drie verschillende moskeeën en in de middag gingen we zelf tijdens een Crazy 88 de stad verkennen. De zondag was een vrije dag, waarin iedereen zijn eigen weg mocht gaan. Uiteindelijk zijn we ‘s middags met zijn allen de Aziatische kant van Istanbul gaan ontdekken.

    Op maandag werd er een bezoek gebracht aan Purple Roof. Tijdens ons bezoek bij deze vrouwenrechtenorganisatie werden thema’s zoals femicide en het voorkomen en strafbaar stellen daarvan besproken. Een indrukwekkend gesprek kunnen we wel zeggen. De dag erna werd een bezoek gebracht aan de grootste rechtbank van het Europese continent. We kregen een korte rondleiding door het gebouw en mochten meekijken met twee verschillende rechtszaken. Altijd interessant om te zien hoe de rechtsgang in een ander land verloopt. Het middagprogramma bestond uit een bezoek bij het Nederlandse consulaat. Toch fijn om ook een keer een presentatie te horen in je eigen taal! Na een rondleiding en een gesprek met de Consul was er een einde gekomen aan onze laatste inhoudelijke activiteit.

    Na een laatste dag waarin we zelf nog wat hotpots in Istanbul konden bezoeken, was het alweer tijd voor de terugreis. Gelukkig verliep ook deze erg soepel en om 21:45 uur lokale tijd waren we weer geland in Nederland. Na een groepsfoto en een kort afscheid van de groep ging iedereen weer zijn eigen weg.

    Ben je benieuwd naar meer details, verhalen en ervaringen uit Istanbul? Lees dan het reisverslag van een van de leden via https://www.polarsteps.com/ThomasKemp/11664331-studiereis-instanbul?s=39399442-cb8b-42f6-a7f1-ce30c682bdc6

    0

    Moorddiner 2024

    Op 29 februari organiseerde SOS haar jaarlijkse moorddiner. Iedereen was op zijn chicst gekleed en onder het genot van een hapje en een drankje verzorgd door La Bota werd de moord van de koudgemaakte kok opgelost. De deelnemers haalden hun innerlijke Sherlock Holmes naar boven en waren onderling druk in overleg wie van de verdachten gehakt had gemaakt van de kok. Sommigen konden er geen chocola van maken terwijl het voor anderen zo klaar was als een klontje. Daarna werd er nog nagepraat over koetjes en kalfjes onder het genot van een drankje. Uiteindelijk was de koek op en werd het tijd om de paling in te pakken en huiswaarts te gaan.

    0

    Lezing jeugdrecht

    Op 16 mei organiseerde SOS een lezing in samenwerking met JSV Liberi en de Kinder- en jongerenrechtswinkel Leiden. De lezing werd verzorgd door mr. Van Capelleveen. Zij is als promovenda verbonden aan de afdeling jeugdrecht en heeft een Meijers PhD-positie toegewezen gekregen voor haar onderzoek naar de juridische aspecten van de preventie en aanpak van radicalisering bij jongeren. Tijdens de lezing werd er onder andere ingegaan op het verschil en de overeenkomsten tussen het jeugdstrafrecht en het jeugdbeschermingsrecht. Eerst werd de theorie besproken en vervolgens werden er enkele stellingen gepresenteerd waarna er ruimte was voor discussie tussen de deelnemers. 

    0

    Carrièreborrel

    Op dinsdag 14 mei vond de carrièreborrel plaats in Haarlem bij de Dakkas. Het was prachtig weer en de deelnemers konden met de sprekers, onder het genot van verschillende hapjes en drankjes, kennis maken met elkaar. De deelnemers en de toekomstige werkgevers gingen in gesprek over de bij hun openstaande vacatures en de toekomstplannen van de studenten. Wij willen het OM, de Universiteit Leiden, Luns Van der Velden Advocaten en de Rechtspraak bedanken voor hun aanwezigheid.

    0

    Kantoorbezoek Jaeger Advocaten-belastingkundigen

    Op 23 april hebben wij een kantoorbezoek gebracht aan Jaeger Advocaten-Belastingkundigen in Amsterdam. We werden ontvangen door Victor Langenburg en Jürgen Scheltema. Allereerst werden we meegenomen in de achtergrond van het kantoor en het soort zaken waar hun praktijk zich op richt. Vervolgens werd overgegaan tot het onderwerp ‘pleiten’. Mr. Langenburg en mr. Scheltema namen ons mee in hun dagelijkse werkzaamheden aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden. Zo werd ons duidelijk hoe het pleiten er, buiten de mootcourtzaal, eraan toe gaat. Gedurende ons bezoek was er alle ruimte voor vragen en werd er afgesloten met een borrel bij het stamcafé van het kantoor. 

    0

    Kantoorbezoek Prakken d’Oliveira

    Op 16 april brachten wij een kantoorbezoek aan Prakken d’Oliveira. Wij werden ontvangen in een van hun vergaderzalen door twee strafrechtadvocaten en een strafrecht-stagiair. Zij vertelden ons over het kantoor en gingen in op onder andere de veelvoorkomende overlap in hun zaken tussen het strafrecht en schendingen van het EVRM. Dit komt met name voor bij uitlevering- en overleveringszaken. Ook werd er ingegaan op de vele zaken die zij doen met betrekking tot Rwandese vluchtelingen die in Nederland een verblijfsvergunning hebben aangevraagd in verband met de Rwandese genocide. Naast de grote internationale strafrechtszaken is Prakken d’Oliveira ook actief binnen het commuun strafrecht. 

    0

    Kantoorbezoek Wladimiroff Advocaten

    Op 8 april bracht SOS een kantoorbezoek aan Wladimiroff Advocaten. Wij werden ontvangen door Carolien Janssen en Hannah van der Schrier. Zij vertelden ons over het kantoor en hun werkzaamheden. Na de pauze gingen we van start met verschillende ethische dilemma’s, waaronder de vraag hoe je als advocaat om gaat met de situatie dat je betaald wordt met geld dat naar jouw idee van witwassen afkomstig is. Hierover gingen we in gesprek met Ybo Buruma en Simone Vromen waarna we werd afgesloten met een borrel in het kantoorcafé

    0

    Lezing cold cases met Leo Simaïs

    Op 2 april organiseerde SOS een lezing over cold cases met Leo Simaïs. Dhr. Simaïs is operationaal Specialist bij de politie-eenheid Den Haag Team Cold case en Vermiste Personen. Dit is één van de tien cold case-teams van de Nationale Politie. De lezing begon met het definiëren van een cold case en wat achtergrondinformatie. Zo zijn er in Nederland ongeveer 1770 onopgeloste cold cases. Door het grote aantal onopgeloste cold cases en het personeelstekort bij de Nationale Politie worden de zaken op kansrijkheid gerangschikt. Leo had een volledige slide met verschillende foto’s waaruit de studenten mochten kiezen. Wanneer de student een foto had gekozen vertelde dhr. Simaïs het verhaal achter deze cold case. Daarnaast ging Leo in op de keuzes die je moet maken in een cold case. Hier werden ook de studenten bij betrokken. Zo kregen wij ook even het gevoel alsof wij onderdeel waren van een cold case-team.

    0