+ 31 (0)71 527 7391 | sos@law.leidenuniv.nl

  Blog

  Alle verslagen van activiteiten en het lid van de maand!

  SOS Moorddiner

  Op 27 februari heeft het SOS moorddiner plaatsgevonden bij de Einstein. 13 enthousiaste deelnemers hebben samengewerkt om de moord van de onfortuinlijke bankier op te lossen. Tijdens het oplossen van de moord werden wij voorzien van een diner verzorgd door de Einstein. Nadat de moord was opgelost brak er een spontane muziekquiz uit die werd gevolgd door een karaoke-sessie. Het was maar goed dat wij in een aparte zaal zaten. Al met al kijkt het bestuur terug op een geslaagd evenement dat zeker voor herhaling vatbaar is.

  0

  Studiereisbekendmakingsborrel

  Op 15 februari heeft de Reiscommissie van SOS de locatie van de studiereis bekendgemaakt tijdens een borrel bij de Keyzer. Ruben, de Ab Actis van de Reiscommissie, heeft een prachtig filmpje gemaakt waarin de locatie werd onthuld. De locatie van de studiereis van SOS is geworden: Dublin! We zullen afreizen naar Dublin om het statige Trinity College te bezoeken, een kijkje te nemen in een Ierse gevangenis, een tour krijgen in de Guinness brouwerij en nog veel meer. Inschrijven is mogelijk tot en met 17 maart, schrijf je in nu het nog kan: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfv4W0kBo7uc3OeiMY4yEWpPv86PlG2MRRsluu308m_8b7zww/viewform

  0

  Penitentiaire Instelling Nieuwersluis

  Op 8 februari heeft SOS de Penitentiaire Inrichting in Nieuwersluis bezocht. De PI Nieuwersluis is één van de drie vrouwengevangenissen en richt zich vooral op het re-integreren van zijn gedetineerden in de maatschappij. We begonnen met een presentatie van de juridisch medewerker die ons alle ins en outs van het beklagrecht heeft verteld waarna we een rondleiding kregen door de PI. Wij hebben een kijkje genomen op de werkplaats van de vrouwengevangenis, de leslokalen en wij mochten een cel van binnen bekijken.

  0

  College Tour met Peter Plasman

  Op 1 maart organiseerde SOS een College Tour met Peter Plasman. Een zaal gevuld met enthousiaste en geïnteresseerde studenten zorgde voor een interactieve avond waarbij er veel van gedachten werd gewisseld. De lezing begon met vragen over het begin van Plasmans carrière en vervolgens vertelde Plasman over zijn meest spraakmakende zaken. Ook de zaken die niet per se groot waren maar hem wel nauw aan het hart lagen bleven niet onbesproken. Afsluitend gaf hij de studenten een advies mee voor de toekomst: ‘Studenten die interesse hebben in de strafrechtadvocatuur kunnen beter na hun studie iets buiten de advocatuur gaan doen om zo de wereld te ontdekken, echt met je poten in de klei staan.’ Daarnaast adviseerde Plasman om jezelf goed af te vragen of je met de heftige zijde van het strafrecht kunt omgaan.

  0

  Lid van de maand: maart 2023 – Eline van der Linden

  Vertel eens wat over jezelf!
  Mijn naam is Eline van der Linden en ik ben 22 jaar. Momenteel zit ik in het derde jaar van mijn bachelor. Het leuke aan het einde van de bachelor vind ik dat je je meer kan gaan focussen op de dingen die je echt interessant vind tijdens een scriptie. Voordat ik rechtsgeleerdheid ging studeren heb ik een tussenjaar genomen omdat ik helemaal klaar was met het vwo. Ik wilde gaan reizen maar deze plannen vielen in het water door Corona. Gelukkig heb ik daarnaast veel creatieve projectjes gehad. Ook werk ik bij Hollands Casino als croupier, het zijn lange uren die ik moet werken maar wel leuke uren!

  Waarom heb jij voor rechtsgeleerdheid gekozen en vanwaar jouw interesse in het strafrecht?
  Ik ben rechten gaan studeren omdat ik altijd al een sterk moreel kompas heb gehad over wat rechtvaardig is en wat niet. Daarnaast is het recht een logisch fenomeen omdat wij dit zelf maken. Het ding met bijvoorbeeld door de mens gemaakte natuurwetten vind ik dat het meer een beschrijving is van hoe iets is. Ik vind het belangrijk dat ik werk doe dat maatschappelijk relevant is en echt impact heeft op mensenlevens. Dat is ook waarom het strafrecht mij zo boeit. Het strafrecht is een rechtsgebied waarbij je veel met mensen te maken hebt en veel maatschappelijke relevantie hebt. Wat mij totaal niet trekt is alleen maar op kantoor zitten en mij alleen maar bezig houden met het opstellen van documenten en notities.

  Waarom ben jij lid geworden bij SOS?
  Ik vind het strafrecht superleuk en wilde graag mensen leren kennen met deze gedeelde interesse. Yara, de Praeses van het huidige bestuur, was mijn videotrainer bij Mootcourt en zij heeft mij erover verteld. Zelf ben ik nogal introvert dus was ik op het begin een beetje terughoudend maar uiteindelijk heb ik mijzelf er toch overheen gezet en ik vind het superleuk!

  Op welke manier houd jij je naast je studie met het strafrecht?
  Ik vind het heel leuk om series over het strafrecht te kijken en dan vooral Amerikaanse series. Mijn favoriete serie is The Innocence Files. Deze serie gaat over The Innocence Project in Amerika waarin verschillende strafrechtadvocaten opkomen voor mensen die onterecht veroordeeld zijn. Deze serie laat voor mij ook heel goed het verschil zien tussen de praktijk en de theorie. In de theorie zou iemand natuurlijk nooit onterecht veroordeeld moeten kunnen worden als iedereen zich aan de regels houdt maar de werkelijkheid blijkt soms anders.

  Waar zie jij jezelf in de nabije toekomst?
  Ik zou later heel graag strafrechter of officier van justitie willen worden maar dat traject bevat één barricade voor mij en dat is dat je enkele jaren praktijk ervaring moet hebben opgedaan in de advocatuur en ik weet nog niet of ik dat wil. Ik heb onlangs een lezing bijgewoond met Peter Plasman en hij vertelde dat als je strafrechtadvocaat wil worden je er wel bij stil moet staan dat je dat wellicht ook ’s avonds mee naar huis neemt. Dat zou ik denk ik wel lastig vinden enerzijds.

  Wie zie jij binnen het recht als jouw voorbeeld?
  Mijn grootste voorbeeld binnen het recht is mijn moeder, zij doceert Internetrecht aan de Vrije Universiteit. Dat is wel echt iets heel anders dan het strafrecht maar zij is desalniettemin een groot voorbeeld voor mij.

  0

  Lid van de maand: februari 2023 – Charlotte van Nieuwland

  Vertel eens wat over jezelf?
  Mijn naam is Charlotte van Nieuwland, ik ben 21 jaar en woon in Moerkapelle. Momenteel zit ik in mijn derde jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Doordeweeks sport ik veel en werk ik bij de Albert Heijn. Ik ben lid geworden bij SOS omdat ik jullie in eerste instantie volgde op Instagram en daar leuke activiteiten voorbij zag komen. Zelf heb ik veel interesse in het Openbaar Ministerie en de strafrechtelijke advocatuur. Daarnaast ben ik de Assessor van de reiscommissie van SOS. Het leuke aan deze commissie is, dat het mijn reislustige aard aanspreekt en een praktische uitdaging biedt naast mijn studie. Ook vind ik het een mooie laagdrempelige manier om meer gelijkgestemde studenten te ontmoeten.

  Waarom ben jij geïnteresseerd in het strafrecht?
  Ik voel mij aangetrokken tot het strafrecht omdat ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel heb. Een moordenaar moet uiteraard gestraft worden maar dit moet wel op een juiste manier gebeuren. Het mooie aan het strafrecht vind ik dat je altijd impact hebt op de levens van mensen. Het menselijke aspect is iets wat ik belangrijk vind, ik wil graag iets goeds toevoegen aan de samenleving.

  Op welke manier houd jij je naast je studie bezig met het strafrecht?
  Naast mijn studie luister ik heel veel podcasts over moordzaken zoals ‘Moordcast’ en ‘Moordzaken’. Het leuke hieraan vind ik de manier waarop het gepresenteerd wordt en de toegankelijkheid van de podcasts. Ik kijk ook veel series die te maken hebben met het strafrecht zoals ‘Inside the world’s toughest prisons’ en uiteraard ‘Suits’. Door deze series, en met name door ‘Inside the world’s toughest prisons’ krijg je een goed inzicht in wat het strafrecht voor iemand kan betekenen en welke impact dit heeft. Het is echt een aanrader voor iedere student die geïnteresseerd is in strafrecht.

  Hoe zie jij jouw carrière voor je in de nabije toekomst?
  Eerlijk gezegd weet ik nog niet precies wat ik ga doen. Graag zou ik een of twee masters willen volgen, stage lopen bij een advocatenkantoor en bij het Openbaar Ministerie. Een carrière binnen de rechterlijke macht vind ik ook erg interessant en zou mij een leuke stageplek lijken. Het analyseren en het kritisch nadenken van een rechter over zaken is iets wat mij erg aanspreekt. Ik kwam tot deze ontdekking tijdens een LLP-uitje naar de rechtbank in Haarlem. Daar hebben wij een zaak bezocht die werd voorgezeten door een vrouwelijke rechter, en zij deed dat op een hele kritische en analytische manier die erg tot mij sprak. De manier waarop zij met de procespartijen omging en haar manier van ondervragen vond ik erg inspirerend. Het gekke was dat ik mijzelf daar eigenlijk al helemaal zag zitten als rechter. Vandaar dus mijn interesse in de rechterlijke macht. Daarnaast heb je uiteraard veel impact op het leven van mensen op individueel vlak maar ook op de maatschappij. Die grote maatschappelijke impact zou voor mij een beweegreden zijn om later bij de Hoge Raad te gaan. Hier moet je heel erg nadenken over wat het recht is en hoe het recht zou moeten zijn. Deze uitdaging zou ik later graag aangaan.

  Wie zie jij binnen het recht als voorbeeld of als inspiratiebron?
  Ik vind Julia Mekkes erg inspirerend binnen de juridische wereld. Zij is een goed voorbeeld van hoe media en het recht samen kunnen gaan. Zij heeft als jonge vrouw in korte periode veel bereikt en dat is iets wat ik ook ambieer. Wat ik heel goed aan haar vind is dat zij op een toegankelijke manier een kijkje in het leven van een strafrechtadvocate biedt, aan voornamelijk een jonger publiek. Het recht en media kunnen natuurlijk ook botsen. Dingen kunnen heel makkelijk overdreven worden of uit zijn verband worden getrokken maar Julia weet dat heel goed te balanceren. Zij gaat ook niet inhoudelijk op haar zaken in maar laat alleen haar leven zien als strafrechtadvocate.

  Wat zou je studeren als je geen rechten zou studeren?
  Als ik geen rechten had gestudeerd zou ik Tandheelkunde in Amsterdam zijn gaan studeren. Dat komt doordat mijn moeder in de orthodontie zit en ik als klein meisje altijd mee mocht naar haar praktijk. Ik zou de tandheelkunde ook enigszins met het strafrecht kunnen vergelijken. Het zijn ook een soort zaken die je krijgt met cliënten en je moet uiteindelijk samen ergens eindigen.

  Stel je zou advocaat zijn zou je dan moeite hebben met bepaalde zaken?
  Ik zou zedenzaken omtrent pedofilie moeilijk vinden. Ik houd namelijk zelf heel veel van kinderen, ik heb altijd veel opgepast op de buurtkinderen en dan komt zoiets wel heel dichtbij. Dat het dichtbij komt en dat ik er moeite mee zou hebben zou mij er echter niet van weerhouden om zulke zaken aan te nemen. Enerzijds zie ik er ook een uitdaging in die je niet zomaar uit de weg moet gaan. Ik denk wel dat ik het mee naar huis zou nemen en daar met iemand over zou moeten praten. Uiteraard niet inhoudelijk over de zaak maar wel over je gevoel. En dat is ook iets wat ik belangrijk vind in mijn professionele leven. Je moet professioneel zijn en dus jouw eigen gevoel en mening van je werk kunnen scheiden.

  0

  Kantoorbezoek bij Cleerdin & Hamer

  Op 17 januari heeft SOS het grootste strafrechtkantoor van Nederland bezocht, Cleerdin & Hamer. Wij werden enthousiast ontvangen door twee strafrechtadvocates en enkele advocaat-stagiaires. De raadsvrouwen vertelden over het leven als strafrechtadvocate, de studie die daar aan vooraf ging en hoe zij uiteindelijk bij Cleerdin & Hamer terecht zijn gekomen. Wij werden meegenomen in het proces dat een strafrechtadvocaat doorloopt van piketmelding tot aan de veroordeling. Ook hedendaagse strafrechtelijke dilemma’s werden niet onbesproken gelaten en bediscussieerd door de studenten. Er werd afgesloten met een borrel waarbij de leden al hun vragen kwijt konden bij de advocaten en de advocaat-stagiaires.

  0

  Lid van de maand: januari 2023 – Evi Schikanowski

  Vertel eens wat over jezelf
  Mijn naam is Evi Schikanowski en ik ben eenentwintig jaar oud. Ik studeer nu al vier jaar in Leiden en zit nu in het eerste jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid en de bachelor Criminologie. Hiervoor heb ik mijn bachelor Russische studies afgerond waar ik onder andere de minor ‘Law, Culture and Development’ heb gevolgd. Het volgen van deze minor deed mijn interesse in het recht, dat ik al van kinds af aan heb, weer opbloeien. Daarom heb ik aan het einde van de bachelor Russische studies uiteindelijk besloten om de overstap naar rechtsgeleerdheid te maken.

  Waarom ben jij lid geworden bij SOS?
  Omdat ik de bachelor Rechtsgeleerd niet voltijd maar deeltijd volg ben ik vaak ingedeeld in de avondwerkgroepen. Naar mijn ervaring is er hier weinig contact tussen de studenten, iets wat ik erg jammer vind en wel naar op zoek was. SOS bood mij een laagdrempelige manier om contact op te bouwen en te onderhouden met medestudenten. Dat is ook een van de redenen waarom ik de carrièredagcommissie bij SOS ben gaan doen. Op deze manier kon ik meer contact krijgen met medestudenten, maar ook een extern netwerk opbouwen dat anders niet zo makkelijk was geweest. Actief zijn bij een commissie is voor mij ook een manier om iets te doen voor de medestudenten.

  Wat vind jij zo leuk aan strafrecht?
  Ik vind het strafrecht zo interessant omdat het veel te maken heeft met conflicten, sensatie en drama. Dat is iets wat ik nog niet zozeer terugzie binnen andere rechtsgebieden. Ook ben ik erg geïnteresseerd in de gedachtegang en het brein van de criminelen. De studie criminologie sluit hier precies op aan.

  Op welke manier houd jij je naast je studie bezig met het strafrecht?
  Ik ben enorm fan Kees van der Spek en John van den Heuvel. Het is wellicht niet zozeer juridisch, maar hun programma’s laten goed zien hoe spannend en sensationeel de praktijk soms kan zijn.

  Waar zie jij jezelf in de toekomst?
  Toen ik de bachelor Russische studies had afgerond stond ik voor een moeilijke keuze, gezien de carrièrepaden die die studie bood niet de wegen waren die ik per definitie wilde bewandelen. Ik zocht bredere carrièremogelijkheden en deze vond ik binnen het recht. Dat is nu enerzijds ook het lastige gezien er zoveel opties zijn binnen het recht, maar uiteraard ook binnen de criminologie. Ik laat het allemaal een beetje op mij afkomen. Eerst wil ik mij graag oriënteren binnen de vakgebieden en zien wat er mogelijk is. Dat is ook een van de redenen waarom ik de carrièredagcommissie bij SOS ben gaan doen. Zo kan ik op een laagdrempelige manier mijn gezichtsveld verbreden en tegelijkertijd medestudenten die met hetzelfde probleem zitten helpen.

  Heb jij iemand naar wie jij opkijkt binnen het recht?
  Iemand waar ik bewondering voor heb is Julia Mekkes. Zij is influencer maar tegelijkertijd ook strafrechtadvocate. Op haar instagrampagina neemt zij haar volgers mee in de wereld van het strafrecht. Zij laat zien hoe bijvoorbeeld haar dag eruit ziet maar plaatst ook polls die de strafrechtelijke kennis van de volgers op de proef stelt. Op die manier maakt zij het strafrecht leuk en toegankelijk voor iedereen.

  Stel jij zou advocaat worden, zouden er dan zaken zijn die jij niet zou willen behandelen?
  Dat vind ik een lastige vraag. Als we bijvoorbeeld zaken nemen met betrekking tot pedofilie vind ik het heel erg liggen aan de psyche van de verdachte. Indien de pedofiel berouw toont en zich bewust is van het feit dat het een ziekte is vind ik dat een ander verhaal als iemand totaal geen spijt heeft van zijn daden. Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat een verdachte zelf wil dat hij geholpen wordt.

  0

  Schot in de roos

  Op 8 december is SOS afgereisd naar een schietvereniging in Katwijk. Wij vertrokken om 18:50 met de bus naar de schietvereniging en wij werden daar warm ontvangen in de kantine. Na enkele instructies werden wij naar de schietbaan meegenomen, waar wij zelf mochten schieten met een geweer. De leden waren laaiend enthousiast en de competitieve drang onderling was hoog. Iedereen mocht in totaal 25 kogels afschieten, de eerste 15 waren ter oefening maar de laatste 10 werden genoteerd. Diegene die de beste score had bij zijn laatste tien kogels ging met een mooie prijs naar huis. Er werd afgesloten in de kantine met een borrel en iedereen ging voldaan naar huis. Het bestuur kijkt terug op een succesvolle activiteit en een unieke ervaring.

  Hieronder zijn enkele sfeerbeelden te zien van Schot in de roos.

  0

  Lid van de maand: december 2023 – Jasmijn Wolf

  Vertel eens wat over jezelf
  Mijn naam is Jasmijn Wolf en ik ben 21 jaar. Ik studeer al vier jaar in Leiden, heb hier de bachelor Rechtsgeleerdheid gevolgd en doe nu de master Privaatrecht. Tijdens mijn bachelor heb ik het Honoursprogramma gevolgd waar ik veel heb geleerd. Het Honoursprogramma benadert een praktischere invalshoek en zoekt meer verdieping in het recht, iets wat ik miste in de reguliere opleiding. Momenteel werk ik bij een deurwaarderskantoor en daarvoor heb ik drie jaar bij een advocatenkantoor gewerkt.

  Waarom heb je voor het recht gekozen?
  Mijn interesse in het recht is gegroeid toen ik het vak maatschappijleer kreeg op de middelbare. Zelf heb ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel dat onder andere voortkomt uit dingen die voor mij onrechtvaardig voelen zoals trial by media.

  Waarom ben jij lid geworden van SOS?
  Ik hoorde voor het eerst van SOS van een vriendin van mij die in het bestuur zit. Ik zocht vooral een manier waarop ik naast mijn studie met medestudenten in contact kon komen en waarmee ik dezelfde interesses deel. Wat ik het leukste vind aan SOS is dat je met studenten in aanraking komt die allemaal in een andere studiefase zitten. Het is een mengelmoes van eerstejaars tot aan masterstudenten. Omdat ik andere studenten wilde leren kennen ben ik de congrescommissie gaan doen binnen SOS. Het was voor mij een laagdrempelige manier om naast mijn studie met het strafrecht bezig te zijn en meer mensen te leren kennen.

  Wat vind jij interessant aan het strafrecht?
  Wat mij trekt aan het strafrecht is dat het maatschappelijk relevant is. Met name in deze tijden waar trial by media een enorm grote rol speelt, maar ook de onafhankelijkheid van de rechter in twijfel wordt getrokken bij maatschappelijke kwesties zoals het klimaat.

  Waar zie jij jezelf in de nabije toekomst?
  Dat vind ik nog moeilijk om te zeggen. Ik heb al drie jaar bij een advocatenkantoor gewerkt en werk nu bij een deurwaarderskantoor en dat laat mij zien dat er nog veel meer is binnen de wereld van het recht dan louter advocatuur. Het lijkt mij ook erg leuk om een tussenjaar te nemen in het buitenland. Ik ben eerlijk gezegd een beetje klaar met de rechtenstudie en ben toe aan even heel wat anders, een frisse start. Universiteit Leiden biedt verschillende exchange programs aan en bij een van die programma’s kun je in een ander land een andere ‘studie’ onderzoeken. Mij zou het gaaf lijken om psychologie te studeren omdat dat vrij universeel is. Het liefst zou ik naar Spanje gaan, een land waar er wel een cultuurverschil is maar dat toch relatief dichtbij huis is zodat mijn vriendinnen en familie mij nog eens kunnen bezoeken.

  Wie zie jij als voorbeeld binnen het recht?
  Ik heb niet per se één voorbeeld binnen het recht. Wie ik bijzonder vind zijn Inez Weski Gerald Roethof en Stijn Franken. Deze drie hebben allen gemeen dat zij zeer welbespraakt zijn en tactisch in woordgebruik. Dat kan ik erg waarderen in een advocaat.

  0