7 februari 2017 – Bezoek Functioneel Parket

Op dinsdag 7 februari is SOS met een groep van 25 leden afgereisd naar het IJdok in Amsterdam om een bezoek te brengen aan het Functioneel Parket (FP) van het Openbaar Ministerie. Na de ontvangst op deze prachtige locatie en onder het genot van een kop koffie of thee kreeg SOS een korte introductie over het OM en FP. Aan de hand van een presentatie werd verteld waar het FP zich mee bezig houdt, welke zaken het FP zoal gedaan heeft en wat het FP onderscheidt van een arrondissementsparket.

Na de introductie was het woord aan twee officieren van justitie van de afdeling milieucriminaliteit. De zaal werd leeggemaakt en de deelnemers moesten door middel van een aantal stellingen letterlijk een positie innemen. Op deze manier werden de deelnemers actief aan het werk gezet bij het oplossen van een casus. Geen enkele keer was de groep het unaniem eens met elkaar waardoor er altijd twee groepen lijnrecht tegenover elkaar stonden. Hierdoor werden er een aantal mooie argumenten naar voren gebracht waarbij de discussie soms hoog opliep.

Hierna was het tijd voor pauze en kon de zaal worden omgebouwd voor het volgende onderdeel: speeddaten met FP’ers. Verdeeld over zeven groepjes kwamen de deelnemers steeds bij een andere medewerker van het FP te zitten en konden er allerlei vragen worden gesteld. Doordat de medewerkers van verschillende afdelingen afkomstig waren en verschillende functies bekleden kregen de deelnemers veel informatie over wat het werken bij het FP daadwerkelijk inhoudt.

Tot slot vond er een gezamenlijke Q&A plaats over de carrièremogelijkheden bij het OM en FP. Vanuit de afdeling HR werd antwoord gegeven op verschillende vragen, zoals hoe kun jij in aanmerking komen voor een baan bij het OM of FP en waar wordt naar gekeken als je gaat solliciteren?

Ter afsluiting van het bezoek werd op locatie door het FP een borrel gefaciliteerd. Met een prachtig uitzicht over het IJ werd de dag gezellig afgesloten.

Alhoewel de deelnemers vooraf al wel bekend waren met het FP, ontbrak bij de meesten een beeld over de precieze invulling en werkzaamheden. Het programma en alle daarbij verkregen informatie hebben ertoe bijgedragen dat dit beeld een stuk duidelijker is geworden. Het was een erg leerzame en gezellige middag!

Bezoek Functioneel Parket
Bezoek Functioneel Parket