8 mei 2017-Kantoorbezoek Meijers Canatan

Op maandag 8 mei 2017 is SOS op bezoek geweest bij advocatenkantoor Meijers Canatan Advocaten aan de Herengracht te Amsterdam. Dit advocatenkantoor is gespecialiseerd in het strafrecht en behandelt zowel grote (internationale) strafzaken, als kleinere zaken.

Na de ontvangst met koffie of thee, kregen de deelnemers een introductie over de oprichting en werkzaamheden van het kantoor. Een van de partners van het kantoor, mr. Kerem Canatan, gaf vervolgens een college over de voorlopige hechtenis en voorgeleiding bij de rechter-commissaris. De verschillende dwangmiddelen uit het Wetboek van Strafvordering en het toetsen van de rechtmatigheid van de aanhouding en inverzekeringstelling werden behandeld. Tevens werd uitgebreid aandacht besteed aan de vordering tot inbewaringstelling en de drie componenten geval, ernstige bezwaren en gronden. De deelnemende SOS-leden hadden de taak goed op te letten, zodat zij die middag zelf op zoek konden naar gronden en verweren.

Aan de hand van twee verschillende dossiers werden de deelnemers in kleine groepjes verdeeld en kregen zij de rol van officier van justitie dan wel advocaat toebedeeld. Ieder groepje kreeg anderhalf uur de tijd om het dossier door te nemen en een voorgeleiding bij de rechter-commissaris voor te bereiden.

Vervolgens moest iedere deelnemer afzonderlijk zijn of haar standpunt als officier van justitie of raadsman/raadsvrouw naar voren brengen ten overstaan van een rechter-commissaris, gespeeld door de advocaten van Meijers Canatan. Na afloop kregen de deelnemers feedback over hun optreden en tips over hoe men in de praktijk een voorgeleiding bij de rechter-commissaris kan voorbereiden.

Na afloop van het inhoudelijke deel werd het bezoek gezellig afgesloten met een hapje en een drankje. Het kantoorbezoek was voor de deelnemers een mooie gelegenheid om nader kennis te maken met de strafrechtadvocatuur en praktijk. SOS kijkt terug op een zeer succesvol en gezellig bezoek!