+ 31 (0)71 527 7391 | sos@law.leidenuniv.nl

  Juridisch Congres

  Juridisch Congres 2018 – Strafrecht en de publieke opinie

  Op donderdag 24 mei vond het congres van SOS Leiden plaats in het Academiegebouw in Leiden. Sinds november is de Congrescommissie hard bezig geweest om deze dag te organiseren, en met succes!

  Niemand minder dan officier van justitie Wouter Bos leidde ons als dagvoorzitter door het congres heen. Hij opende de dag en introduceerde ons de sprekers, waarna mr. drs. Lucas Noyon, promovendus bij het Instituut voor strafrecht en criminologie, als eerste het woord kreeg. Zijn lezing stond in het teken van de publieke opinie en een professionele strafrechtspleging. Hij werd gevolgd door mr. Leonie van der Grinten, ook wel bekend als Meester Leonie. Mr. Leonie van der Grinten is strafrechtadvocaat en ze vertelde ons over de invloed van social media, hoe kan het voor je werken maar ook je grootste vijand zijn?

  Na de opening en de twee lezingen was het tijd voor de lunch. Deze vond plaats in de Hortus Botanicus, de universiteitstuin. Met de groep wandelden we door de tuin heen naar de Sterrenwacht, waar alle workshops plaatsvonden.

  De eerste workshop werd verzorgd door Thijs Kelder. Hij besteedde aandacht aan de dilemma’s waarvoor de advocaat en de verdachte zich gesteld zien in publiciteitsgevoelige zaken, welke invloed de media heeft op het strafproces en wat de impact ervan is op het verloop van de zaak. Ook ging hij in op de vraag hoe je als verdediging om kunt gaan met de media.

  De tweede workshop werd gegeven door Vincent Veenman en Frans Zonneveld, persvoorlichters bij het Openbaar Ministerie Den Haag. Zij zijn samen verantwoordelijk voor het mediabeleid van het parket in strafzaken rond bijvoorbeeld Mitch Hendriquez of de ‘Minder,minder’- speech van Geert Wilders. Tijdens deze workshop lieten zij zien hoe het bij het OM achter de schermen werkt op het gebied van de persvoorlichting.

  De derde workshop werd gegeven door Henri Beunders, Hoogleraar Ontwikkelingen in de publieke opinie aan de Erasmus Universiteit aan Rotterdam. Hij nam ons mee in de thematiek van straffen in de slachtoffercultuur. Tast de publieke opinie de rechtmatigheid van het strafrechtelijke oordeel aan, en wat is rechtvaardigheid in de slachtoffercultuur?

  De vierde workshop werd gegeven door Ramon Schaaf, rechter-commissaris in strafzaken bij de rechtbank Midden-Nederland. Hij is ook lid van de Adviescommissie voor vreemdelingenzaken. In zijn workshop besprak hij aan de hand van stellingen, praktijkvoorbeelden en discussieonderwerpen de positie van strafrechters ten opzichte van de pers en publieke opinie.

  We sloten de middag af met een gezellige borrel bij Babbels, een café gelegen aan de singels van Leiden. Het was een erg leuke en interessante dag en we willen de Congrescommissie onwijs bedanken voor de goede organisatie!

  foto1

  Het congres werd mede mogelijk gemaakt door:

  LUF