21 maart 2016 – In gesprek met: Fred Teeven

SOS mocht met trots aankondigen dat de heer Fred Teeven een lezing zou verzorgen op maandag 21 maart op onze Faculteit der Rechtsgeleerdheid in Leiden. Nadat iedereen een plek had gevonden in de Lorentzzaal, startte de heer Teeven zijn lezing om 19:30 uur.

De heer Teeven beet uiteraard de spits af door toch een kleine introductie te geven over zichzelf en zijn loopbaan. De heer Teeven vertelde ons zijn zijn loopbaan te zijn begonnen als fiscaal rechercheur bij de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Na het voltooien van zijn studie Nederlands en Notarieel recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam vervolgde hij zijn loopbaan als officier van justitie bij onder andere Parket Amsterdam. In 2006 kwam hij als Kamerlid voor de VVD de Tweede Kamer binnen waar hij zich voornamelijk richt op justitiebeleid. In 2010 wordt de heer Teeven staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

De heer Teeven heeft ons na deze korte introductie meegenomen in zijn verhaal over de twee beruchte dealen die hij heeft gemaakt tijdens zijn carrière als officier van justitie. Dit waren deals met twee kroongetuigen: Karman en Abbas.

Ook heeft de heer Teeven deze deals besproken in het licht van het grote-vis-kleine-vis-beginsel: vaak worden er deals gesloten met een ‘kleine vis’ om een ‘grote vis’ te vinden.

De heer Teeven ging vervolgens nog iets verder in op de deals. De deal met Abbas was goedgekeurd o.g.v. artikel 74 Sr, via een ordinaire schikking. De Karman-deal was echter ingewikkelder. De officieren besloten geen gevangenisstraf te geven aan Karman en indien deze straf wel zou worden gegeven, zouden ze deze straf niet executeren.

 Ook heeft Teeven enkele discussiepunten belicht. Eén van zijn standpunten was: “In Nederland hebben wij een niet zo goed systeem om deals te sluiten met criminelen. Wellicht moeten wij meer naar een Amerikaans stelsel waar deze mogelijkheid wel wordt geboden.” Vragen sprongen op zoals: moet de rol van de rechter-commissaris verplaatst worden van tijdens het onderzoek naar de afsluiting van het onderzoek? Een sterkere vervolgingsmonopolie voor het OM?

 Ook legde de heer Teeven uit dat deals met criminelen nu eenmaal een snellere methode behelzen om bewijs te vinden. Een politie-infiltratie bijv. is een veel kwetsbaardere methode. Het verschil tussen deze methodes is dat bij het sluiten van deals vuile handen worden gemaakt op het moment dat het strafbare feit reeds is gepleegd. Het nadeel echter van deals maken met criminelen, is dat het OM wel in de schijnwerpers komt te staan.

 Aan het einde van zijn verhaal heeft Teeven nog even ingespeeld op het verloop van zijn carrière. Teeven is de politiek in gegaan om de rechten van slachtoffers te verbeteren, dit ligt hem nauw aan het hart. Hij gaf toe dat dit geen enorm succes is geweest, maar toch: “een carrière verloopt met ups and downs”.

Ter afsluiting kregen alle aanwezigen de mogelijkheid om nog enkele brandende vragen te stellen aan de heer Teeven, welke hij uitvoerig heeft beantwoord. SOS is zeer trots om een lezing als deze te mogen hebben organiseren! Het was een zeer geslaagde avond.

IMG_3589