14 april 2016 – Bezoek OM Den Haag

Op donderdag 14 april heeft SOS een bezoek gebracht aan het Openbaar Ministerie in Den Haag.

We begonnen onze dag aan het Paleis van Justitie. Onder het genot van een kopje koffie of thee werd de spits afgebeten door Eline, met een korte introductie over het OM en haarzelf. Een leuk feitje is dat Eline zelf ook bestuurslid is geweest van SOS! Zij vertelde het dan ook leuk te vinden dat zij benaderd is om deze dag te organiseren. Het Openbaar Ministerie is opgedeeld in twee delen: de onderzoeksomgeving en de interventie-omgeving, zo vertelde Eline. De onderzoeksomgeving betreft vooral de omgeving met betrekking tot de grote onderzoeken, zoals moord, doodslag, drugshandel etc. De interventie-omgeving houdt zich meer bezig met de veelvoorkomende criminaliteit zoals winkeldiefstal en inbraak. Tot slot heeft zij ons tevens van alle tips & tricks voorzien om later in aanmerking te kunnen komen voor een baan bij het Openbaar Ministerie. Hoe spring jij eruit? En welke weg kun je belopen om ooit een functie bij het OM te bekleden?

Na de introductie van Eline, nam Yolanda de Groot, teamhoofd interventie-omgeving, het stokje even over. Zij heeft ons kort iets verteld over de Afdeling ZSM en de opleidingen binnen het OM. Er zijn nu twee verschillende soorten opleidingen: die van assistent-officier en adjunct-officier, wat momenteel een proeftraject is. De assistent-officier houdt zich bezig met veelvoorkomende criminaliteit, terwijl de adjunct-officier zich juist bezighoudt met de onderzoeksomgeving.

Ook hebben wij van een korte lezing, verzorgd door niemand minder dan de heer Wouter Bos, mogen genieten. Wouter Bos heeft ons aan de hand van geluids- en beeldpnames van de zaak Rishi meegenomen in de functie van OvJ. In deze zaak, is Rishi op station Hollands Spoor doorgeschoten door een politieagent. Deze zaak zorgde in de media en de directe omgeving van Rishi voor behoorlijk wat aandacht, maar de agent in kwestie is uiteindelijk ontslagen van alle rechtsvervolging. Momenteel houdt Wouter Bos zich bezig met de rechtszaak tegen politicus Geert Wilders.

Hierna is Camila Sam-Sin wat dieper ingegaan op de functie als adjunct-officier. De adjunct-officier houdt zich vooral bezig met de High Impact Crimes (HIC) en het idee van de adjunct-officier is om over het hele proces een echte, volwaardige sparringpartner te zijn. Omdat de functie van adjunct-officier een proeftraject is, zal moeten blijken of deze functie blijft bestaan.

Simon Minks, die momenteel bovendien te zien is in 2doc: ‘De Aanklager’, heeft ons vervolgens meegenomen in zijn verhaal over het vervolgen van terroristen. Hij heeft ons verteld over verschillende terrorisme zaken, zoals bijvoorbeeld de Hofstadgroep, dierenextremisme, Tamil Tijgers, Jihadistisch terrorisme en de context-zaak, waarvan SOS de einduitspraak heeft bijgewoond op 10 december 2015.

Na deze ochtend vol informatie en interessante rechtszaken, hebben we tijdens de lunch kennis gemaakt met de hoofdofficier van justitie, Bart Nieuwenhuizen. Ook Eline Gussenhoven en Simon Minks sloten aan bij de lunch, wat zorgde voor een gezellige informele sfeer waarbij iedereen nader kennis kon maken en de nodige vragen kon stellen!

Na heerlijk te hebben geluncht in de lunchruimte van het OM, vervolgden wij onze dag bij de Afdeling ZSM, een stukje verderop in Den Haag. Hier werden wij begeleid door Claudia Rijnaarts, coördinerend ZSM-officier. Voorzien van een powerpoint en video-materiaal, heeft zij ons uitvoerig verteld over de Afdeling ZSM (Zorgvuldig, Snel, Maatwerk). Wij hebben een kijkje mogen nemen bij de ZSM-tafel waarbij we hebben mogen aanschouwen hoe alle keten-partners samen werken om zorgvuldig en snel maatwerk te leveren. Bovendien hebben we in groepjes een aantal procesdossiers mogen doornemen en gezamenlijk besloten welke beslissing wij zouden nemen als ZSM-officier.

We hebben genoten van een complete dag vol met de nodige informatie! Wijzelf en alle deelnemers vonden het ontzettend leuk om een kijkje in de keuken van het OM te mogen nemen en kennis te maken met een aantal grote namen van het OM Den Haag!

Nog meer weten over het werk van het Openbaar Ministerie? Kijk dan de 2doc: De Aanklagers elke maandag om 21:00 op NPO 2 en terug te kijken via Uitzending Gemist.

IMG_3603