19 t/m 24 april 2016 – Studiereis naar Edinburgh

Afgelopen jaar is SOS op studiereis geweest naar Edinburgh. De studiereiscommissie kijkt terug op een zeer geslaagde week en aan alle enthousiaste geluiden te horen, geldt dit ook voor de leden! Zowel op strafrechtelijk als op cultureel gebied hebben wij veel nieuwe dingen geleerd. Maar ook de nodige pubs en clubs zijn aan een grondig kwaliteitsonderzoek onderworpen…

Dinsdagochtend begon de reis vroeg. Na een korte vlucht stond als eerste een bezoek aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Edinburgh op het programma. Hier zijn wij met een aantal strafrechtdocenten en masterstudenten ingegaan op het Schotse strafrechtssysteem. De nadruk lag hierbij op de verschillen tussen het Nederlandse en Schotse systeem, waarbij duidelijk werd dat het verschil nog niet zo makkelijk te duiden is. Het was een hele leerzame middag en daarmee absoluut een mooi begin van de week.

Woensdagochtend begon met een bezoek aan St Leonard’s politiebureau en een rondleiding door het cellenblok. Agent Liam Roberts heeft ons tot in de puntjes uitgelegd hoe de Schotse politie is samengesteld en wat werken in Edinburgh inhoudt. Een merkwaardig verschil met Nederland is de strikte handhaving van de vijfdaagse werkweek: kom je op vrijdagmiddag in voorlopige hechtenis, dan zal er pas op maandag weer naar jouw zaak worden gekeken. Dit was dan ook een belangrijk punt waar Liam tegen aan loopt in zijn werk. Als hij iets zou mogen veranderen, dan zou dat deze mentaliteit zijn. In de middag kregen wij een rondleiding door het oude Parliament House en de Faculty of Advocates. Hier kunnen alle advocaten werken in een oude en zeer mooie bibliotheek. Een groot verschil met onze Nederlandse Orde van Advocaten die – behalve een website – weinig faciliteiten biedt. ’s Avonds hebben wij mogen genieten van een diner dat werd aangeboden door onze eigen strafrechtafdeling. Nogmaals dank, het was erg gezellig!

Donderdag stond in het teken van een bezoek aan het Schotse Openbaar Ministerie, ofwel the Crown Office and Procurator Fiscal Service. Hier hebben drie verschillende sprekers ons wegwijs gemaakt binnen de ingewikkelde materie omtrent de juryrechtspraak en de betekenis van het jeugdrecht binnen het Schotse rechtssysteem. De rol van de aanklager, de procurator, in Schotland is tevens goed uiteengezet. ‘s Middags werden we door het Openbaar Ministerie getrakteerd op een heerlijke, uitgebreide lunch. Hierna kregen we een rondleiding door het gebouw waar het Openbaar Ministerie is gevestigd. Met zijn allen hebben we gezellig gedineerd in een restaurant waar het ‘open mic night’ was. De avond hebben we afgesloten met goede moves in één van de hipste clubs van Edinburgh.

Vrijdagmorgen stond de Edinburgh Sheriff and Justice of the Peace Court op het programma. Hier hebben we een korte lezing gehad en ook een interessante zitting bijgewoond waarin niet juridisch geschoolde rechters uitspraak doen. We vertrokken vervolgens naar de andere kant van Edinburgh voor een lezing van het Child Law Centre. We zijn op de hoogte gebracht van de speciale rol van kinderen in het Schotse strafrechtssysteem. Aansluitend op de lezing hebben we deelgenomen aan een soort droomvluchtattractie, te weten de “Whisky experience”. Hier mochten we verschillende soorten whisky’s proeven en als souvenirs voor het thuisfront inslaan. Met de hele groep hebben we vervolgens gedineerd bij het Tail End restaurant. De beste ‘Fish&Chips’ van Edinburgh stonden op het menu.

Zaterdagochtend was het vroeg dag! Met onze eigen Hairy Coo bus hebben we heel wat Schotse monumenten, kasteeltjes, meren en andere bezienswaardigheden aangedaan. Het uitzicht over de Highlands was fenomenaal! Uiteindelijk zijn we aangekomen bij dé Schotse hooglanders, inclusief een kalfje. Het overwegend vrouwelijk gezelschap kon hun geluk niet op. ‘s Avonds was het tijd voor het laatste Schotse diner en een avondje stappen. De zondagochtend liet voor iedereen wat vrije tijd en kon zelf worden ingevuld. ’s Middags, of door een flinke vertraging eigen ’s avonds, vlogen we weer terug naar Nederland.

De studiereis werd mede mogelijk gemaakt door:

LUF

IMG_8182