13 mei 2016 – Nationale Strafpleitcompetitie

Op 13 mei 2016 werd de finale van de Nationale Strafpleitcompetitie 2016 gehouden in de Rechtbank Midden-Nederland, locatie Utrecht. Om 12:30 uur liepen de eerste deelnemers binnen in de wachtzaal en deze vulde zich totdat het voorwoord om 13:00 uur aanving. De spanning hing in de lucht en de eerste ronde van de NSPC ging van start. De verenigingen die dit jaar deelnamen waren M.P. Vrij, Criminal Intent, Simon van der Aa, Ad Informandum, het Strafrechtelijk Dispuut Wichmann, N.C.S.V. Dr. Nico Muller en uiteraard ons eigen team van SOS Leiden. Bart Jansen en Farid Aouragh waren aan de beurt in de tweede ronde.

De zaak waarbij team SOS Leiden als advocaat optrad, ging over een zaak waarbij twee collega’s meerdere aanvaringen hadden gekregen. De mannelijke cliënt werd verdacht van poging doodslag en bedreiging, belaging en mishandeling. Het 117 pagina’s tellende dossier bood voor zowel het OM als de verdediging voldoende mogelijkheden. Zo had aangeefster een flink aantal getuigen die haar aangiftes ondersteunde. Een technisch rapport van de politie sprak desondanks tegen dat er een aanrijding tussen aangeefster en onze cliënt zou hebben plaatsgevonden. De belangrijkste strategie van SOS Leiden was dan ook het onderuit halen van de geloofwaardigheid van aangeefster en een deel van de getuigen. Dit is aardig gelukt, want het leverde ons de finaleplaats op.

Maar met de finaleplaats waren we er nog niet. Team SOS Leiden moest tegen het team van het Strafrechtelijk Dispuut Wichmann strijden om de winst, waarbij zij aan de hand van een snelpleitcasus binnen een half uur de volledige zaak moesten voorbereiden. Hierbij pleitten zij voor een zesdelige jury. Deze zaak betrof een zeer korte casus van één A4-tje. Een man die net zijn rijbewijs had gehaald werd verdacht van poging tot zware mishandeling, nadat hij bij een politieachtervolging op een politieauto was ingereden. Beide teams hadden exact een halfuur de tijd om een requisitoir c.q. pleidooi voor te bereiden. Dat was best even stressen, maar uiteindelijk trok team SOS Leiden vol vertrouwen opnieuw de toga’s aan. Tijdens de finale bleek dat beide teams hadden aangevoeld dat het knelpunt in de casus met name het leerstuk van het voorwaardelijk opzet betrof en een groot deel van beide pleidooien had hier dan ook betrekking op. Na een beraadslaging van de rechtbank, werd onze cliënt vrijgesproken en ging SOS Leiden met de winst naar huis!

Zij hebben niet alleen een wisselbeker gewonnen, tevens mogen zij in het nieuwe collegejaar beide stage lopen bij Cleerdin&Hamer in Amsterdam en hebben zij de wettenbundels voor het collegejaar 2016-2017 al in de pocket. Voor het eerst heeft SOS Leiden de winst naar Leiden gehaald! Met elkaar hebben wij ter afsluiting nog een drankje gedronken in café Stairway to Heaven in Utrecht, uiteraard vooral ter ere van onze winnaars. Proost, mannen! Jullie hebben een topprestatie neergezet.

Winnaars NSPC kopie
Winnaars NSPC 2016: Bart Jansen en Farid Aouragh