19 oktober 2016 – Bezoek Cleerdin & Hamer

Op woensdag 19 oktober is SOS op kantoorbezoek geweest bij Cleerdin & Hamer Advocaten te Amsterdam. Cleerdin & Hamer is een gerenommeerd advocatenkantoor met vestigingen in Amsterdam, Almere, Alkmaar en Rotterdam. Het kantoor is in 1974 opgericht en heeft de grootste strafrechtsectie van Nederland. Twee advocaten van de vestiging Rotterdam voeren momenteel de verdediging van Holleeder.

Het bezoek begon met een inspirerend gesprek met mr. dr. Patrick van der Meij over zijn carrière, waarbij de studenten vragen konden stellen over de werkzaamheden van een strafrechtadvocaat in de praktijk. Zo werd onder meer beschreven hoe een werkdag eruit ziet en werden voorbeelden gegeven van wat je mee kunt maken als advocaat. Duidelijk is geworden dat de strafrechtadvocaat niet de hele dag achter zijn bureau zit, maar tijdens piketdiensten bijvoorbeeld, opgeroepen wordt om als advocaat op te treden voor een zojuist gearresteerde verdachte. Tevens komt de strafrechtadvocaat voor verschillende morele dilemma’s te staan en moet hij altijd naar eer en geweten handelen.

Voorafgaand aan het kantoorbezoek hadden de studenten allemaal een geanonimiseerd procesdossier over een poging doodslag toegestuurd gekregen zodat zij dit konden voorbereiden voor een voorgeleiding bij de rechter-commissaris. Dit dossier is uitgebreid besproken en het was de taak van de studenten om zoveel mogelijk goede argumenten aan te dragen waarom de verdachte niet in bewaring gesteld zou moeten worden.

Na afloop van het inhoudelijk deel van het bezoek was er een gezellige, afsluitende borrel. Alle deelnemers vonden het erg leuk om een kijkje te nemen in de dagelijkse praktijk van de strafrechtadvocaat. Een zeer geslaagd en leerzaam bezoek!

Kantoorbezoek Cleerdin & Hamer Advocaten
Kantoorbezoek Cleerdin & Hamer Advocaten