+ 31 (0)71 527 7391 | sos@law.leidenuniv.nl | Volg ons op instagram op @ sos_leiden voor de meest actuele informatie.

  Juridisch Congres

  Op 3 mei 2022 heeft het jaarlijks juridisch congres plaatsgevonden in de Oude Sterrewacht. Het thema van dit congres was “Strafrecht en psychiatrie”. Psychische problematiek van verdachten is in veel strafzaken een belangrijk thema. Hoe wordt hier door verschillende procesdeelnemers mee omgegaan? En: hoe kunnen juristen en psychiaters het best met elkaar samenwerken? Deze vragen stonden tijdens het congres centraal. Onder het genot van een kopje koffie werd het congres geopend door de dagvoorzitter Jeroen ten Voorde.

  Het ochtendprogramma werd afgetrapt door mr. Janine Berton, landelijk officier verplichte zorg. In haar uitgebreide presentatie zette zij uiteen op welke manier de officier van justitie een belangrijke regierol vormt binnen de zorg in het gedwongen kader. De presentatie van mr. Berton werd gevolgd door die van Roos Paris, hoofdbehandelaar in forensisch psychiatrisch centrum de Oostvaarderskliniek. In haar bijdrage vertelde mevrouw Paris over de verschillende behandelfasen en methoden binnen de TBS. Daarnaast werd ook een aantal pittige thema’s aan de orde gesteld, zoals de invloed van mediagevoelige incidenten en miscommunicatie tussen juristen, beleidsmakers en behandelaars. Het ochtendprogramma werd afgesloten met de behandeling van een aantal stellingen die door de beide sprekers waren verzorgd. Aansluitend hebben de deelnemers genoten van een gezellige netwerklunch, waaraan ook de sprekers en dagvoorzitter deelnamen.

  Het middagprogramma werd afgetrapt met een workshop verzorgd door Roosmarijn van Es, promovenda aan het instituut voor Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Leiden. In haar workshop werd aan de hand van verschillende opdrachten en praktijkvoorbeelden uiteengezet wat de invloed van Pro-Justitia rapportages kan betekenen voor de uitkomst van strafzaken.  Het middagprogramma werd afgesloten met de workshop van gespecialiseerd TBS-advocaat Niels van Wersch.  Aan de hand van een mediagevoelige strafzaak heeft hij met veel overgave het belang van adequate rechtsbijstand in TBS-zaken betoogd.

  Na een kort dankwoord namens de commissie en de dagvoorzitter, werd het congres afgesloten met een sfeervolle borrel in café de Keyzer.

  De congrescommissie kijkt met een voldaan en trots gevoel terug op een geslaagde dag!