11 april: Lezing Knoops’ advocaten

Op woensdag 11 april verzorgden mr. C.J. Knoops-Hamburger en H.K. van den Doel namens Knoops’ advocaten een lezing omtrent het thema “gerechtelijke dwalingen”. Er werd stil gestaan bij (actuele) herzieningszaken, maar ook bij de totstandkoming van dwaling en hoe dit dan weer wordt rechtgezet. We zagen dat het helemaal niet gemakkelijk is om een zaak opnieuw voor de rechter te krijgen, zelfs niet wanneer er vijfendertig nieuwe getuigen, die allemaal hetzelfde verklaren, opduiken.

We zagen herzieningszaken waarin iemand onschuldig was veroordeeld voor moord, en daardoor jaren heeft vastgezeten. We zagen deskundigen die gebeurtenissen niet mogelijk achtte, waar iemand vervolgens wél voor diezelfde gebeurtenis is veroordeeld. Lastige situaties, waarin de staat recht tegenover de burger staat. Er werden veel vragen gesteld en er werd veel verteld over het Knoops’ Innocence Project, waarin mensen worden geholpen die onjuist veroordeeld zijn voor een delict dat ze mogelijk niet hebben gepleegd. Erg interessant, maar ook erg ingewikkeld: lang niet iedereen die zijn of haar veroordeling wil aanvechten slaagt hierin. Ook werd er ingegaan op Spelonk-zaak op Bonaire, waarover onlangs het boek ‘De Laatste Kamer’ van Geert-Jan Knoops is verschenen, als je meer wil weten over bepaalde gerechtelijke dwaling is dit boek zeker een aanrader!

We willen mr. C.J. Knoops-Hamburger en H.K. van den Doel erg bedanken voor de interessante lezing, en natuurlijk ook erg veel succes wensen met de voortzetting van het Knoops’ Innocence Project, zodat zoveel mogelijk onschuldige mensen weer op vrije voeten komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *