3 december 2018: Lezing ‘Bijstand aan kroongetuigen’

Op maandag 3 december 2018 verzorgden Onno de Jong en Hans-Jan Bussink, allebei advocaat bij Ausma de Jong Advocaten, een lezing over het bijstaan van kroongetuigen. Onno de Jong heeft Fred Ros bijgestaan in één van de langstlopende processen die Nederland heeft gekend: het Passage Proces. Tijdens de lezing werd stilgestaan bij het begrip ‘kroongetuige’, bij de in Nederland geldende regelingen ten aanzien van kroongetuige, maar ook bij de overgang van het zijn van een ‘normale’ verdachte naar het worden van een kroongetuige. Ook werd stilgestaan bij de precieze rol van de advocaat van de kroongetuige, waarbij het opvallend was dat coaching van de kroongetuige de meest omvattende taak is. Daarnaast werd duidelijk dat het contact met de cliënt over het algemeen allemaal heimelijk moet plaatsvinden, hetgeen als lastig kan worden ervaren i.v.m. de grote mate van voorzichtigheid die daarmee gepaard moet gaan.

De Jong en Bussink verduidelijkten dat een verdachte ervoor kiest om kroongetuige te worden en dat die keuze grote consequenties met zich meebrengt. Als kroongetuige doe je eerst je verhaal en a.d.h.v. dat verhaal bepaalt het OM wat daar tegenover zal komen te staan. De toezegging(en) van het OM bieden echter geen garantie. Uiteindelijk is het de rechter die beslist of bijvoorbeeld strafkorting kan plaatsvinden en zo ja, hoeveel dat dan zal zijn. Daarnaast doet een kroongetuige afstand van zijn verschoningsrecht. Aan de orde kwam voorts dat de mate van gevaar die een kroongetuige loopt en zal lopen door zijn verklaringen wordt meegewogen bij de toezeggingen, maar dat daar nog wel iets te halen viel.

Ter afsluiting werden er diverse stellingen gepresenteerd waarover wij met onze vers opgedane kennis en inzichten konden discussiëren met elkaar, waarbij vele meningen werden gehoord, aangenomen en weerlegd. Al met al was het een zeer succesvolle leerzame, maar vooral ook leuke lezing met veel interactie tussen de sprekers en de deelnemers.

Namens SOS willen wij Onno de Jong en Hans-Jan Bussink dan ook hartelijk danken voor deze horizon-verbredende lezing.

Tot slot wensen wij jullie allen alvast prettige feestdagen & een heel gelukkig nieuwjaar!

Het 82e bestuur der SOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *