27 maart 2019: Lezing ‘Ter dood veroordeelden in de VS’

Op woensdagmiddag 27 maart jl. vond de lezing over ter dood veroordeelden in de VS plaats. Deze lezing werd verzorgd door Merel Pontier. Merel Pontier heeft strafrecht gestudeerd in Rotterdam, heeft meerdere malen in de VS gewerkt, o.a. op het gebied van dood strafzaken en zet zich al een aantal jaar in voor de ter dood veroordeelde Amerikaan Clinton Young. Samen met Renate Bouwmeester bestuurt Merel dan ook de Clinton Young Foundation.

In de lezing kwamen meerdere onderwerpen naar voren. Allereerst vertelde Merel ons meer over Clinton Young als persoon, wie is hij nou precies en wat heeft hij in zijn leven meegemaakt? Daarna vertelde Merel over de twee moorden die gepleegd zijn, waarvoor Clinton is veroordeeld en de reden waarom hij nu on Death Row zit. Merel liet ons hierbij ook fragmenten zien uit de Nederlandse documentaire ‘Deal met de Dood’, die over Clinton zijn strafzaak gaat. Hierbij zagen we onder andere getuigenverklaringen van de andere verdachten en een gesprek met Clinton zelf. Merel vertelde ons vervolgens hoe zij zelf denkt dat het is gegaan, en op welke manier zij zich inzet om gerechtigheid voor Clinton te krijgen. Verder vertelde Merel ons ook over ter dood veroordeelden ‘in het algemeen’, waarbij onder andere naar voren kwam in welke staten de doodstraf nog wordt uitgevoerd, op welke manieren de doodstraf wettelijk gezien mag worden uitgevoerd en enkele statistieken.

Na de lezing kregen wij nog de gelegenheid om een kaartje te schrijven voor Clinton. Merel had namelijk allerlei wenskaarten meegenomen, waarop wij iets voor hem mochten schrijven!

SOS wil Merel hartelijk bedanken voor de interessante, leerzame en intrigerende lezing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *