30 september 2019: College Tour Peter Plasman

Maandag 30 september vond de College Tour met Peter Plasman plaats. De College Tour werd in samenwerking met J.F.V. Grotius georganiseerd. Gespreksleider Lucas Noyon, phd-fellow bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie, trapte het gesprek af met het onderwerp; de liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Dit leidde tot een antwoord van Plasman die zei dat dit de zwaarste klap voor hem is geweest in de 32 jaar dat hij strafrechtadvocaat is. Hij vertelde ook dat hij zelf was gevraagd om deze kroongetuige bij te staan en dat hij dit geweigerd heeft. Plasman vertelde over een cliënt die hij bij heeft gestaan die ook kroongetuige wilde worden. De cliënt deelde dit met zijn familieleden in het Huis van Bewaring. Dit gesprek werd door de politie afgetapt en kwam op die manier in het dossier terecht. Dit resulteerde in bedreigingen aan het adres van Plasman.

Een volgend onderwerp dat werd aangesneden was het Nederlandse drugsbeleid. Plasman zegt hierover dat de ‘overheid niet de middelen heeft om de grote jongens te pakken’. Hij pleitte voor legalisering van drugs, iets waar het meerendeel van de zaal het na dit pleidooi mee eens was.

Vervolgens ging het over strafrecht in de media, Plasman vindt dit zelf helemaal niks. Ondanks dat hij dezelfde avond nog bij Beau aan tafel zit om over de zaak van Robin Martens te praten. Hij zei hierbij; ”Ze vonden dat ik een tijd niet op televisie was geweest!” Hij vertelde dat hij meestal blanco in dit soort live-uitzendingen gaat. Er wordt niks van tevoren afgesproken en derhalve is het belangrijk om goed geconcentreerd te zijn. ”Één uitglijder en je had er niet moeten zitten.”

Aan het einde van de college tour werden ook nog een aantal tips & tricks besproken. Plasman stelde dat hij aan nieuwe advocaten die bij hem komen werken altijd zegt: ”Vergeet alles wat je hebt geleerd tijdens je studie.” Iets wat uiteraard tot enige tegenspraak leidde vanuit Lucas Noyon. Dit werd dan ook enigszins door Plasman genuanceerd. Rechten is volgens hem de mooiste studie die er is, maar een goede advocaat zijn is volgens hem heel veel meer zijn dan een goede jurist!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *