In gesprek met: assistent-officier van justitie Nina van der Voort

Omdat het in deze tijden lastig is om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, zijn we begonnen met de blog ‘in gesprek met’. In deze blog verschijnen verschillende interviews met onder andere een agent, een officier van justitie en een advocaat. Ze beantwoorden vragen over hoe hun gemiddelde werkdag eruitziet, wat ze het leukst vinden aan hun baan en ze geven tips bij het zoeken naar de juiste baan of stage. Houd onze website en social media in de gaten voor de volledige interviews!

Deze week gaan we in gesprek met assistent-officier van justitie Nina van der Voort. Nadat ze in 2017 haar master Straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit Leiden heeft behaald, staat ze nu sinds mei 2019 als officier op zitting. Ze vertelt onder meer wat haar functie inhoudt en wat ze de meerwaarde vindt van werken bij het Openbaar Ministerie.
Nieuwsgierig geworden naar het interview? Lees dan snel verder! Voor vragen mag je haar een berichtje sturen op LinkedIn.

1. Wat is uw huidige functie en wat is uw rol binnen uw organisatie
Sinds een jaar ben ik assistent-officier van justitie (ovj). Dit houdt in dat ik ovj ben in alle veel voorkomende criminaliteit zaken die uiteindelijk voor de politierechter komen. Daarbij moet je denken aan de diefstallen, kleinere drugszaken, vechtpartijen en wapenbezit. De term assistent is een beetje gek, omdat ik eigenlijk niemand assisteer, maar gewoon zelf de verantwoordelijkheid draag voor deze zaken. Vroeger heette deze functie “enkelvoudig officier” omdat je officier bent voor de enkelvoudige kamer.

2. Kunt u omschrijven hoe uw gemiddelde werkdag eruitziet?
Oei, nouja, mijn werkdag is eigenlijk nooit hetzelfde. De ene dag werk ik op de zogenaamde ZSM-locatie in Den Haag en beoordeel ik aangehouden verdachten die op dat moment echt vast zitten. Ik stuur dan de politie aan met betrekking tot het onderzoek en het verkrijgen van bewijs en ik beslis binnen 9 uur wat er met de zaak moet gebeuren. De andere dag besteed ik aan het voorbereiden van een zitting en weer een andere dag sta ik op zitting. Ook deze zittingen verschillen tussen bijvoorbeeld een kanton-, een OM-hoor-, een politierechter- of een kinderrechterzitting. Ook ben ik regelmatig op verschillende politiebureaus te vinden om zaken daar te bespreken en ben ik betrokken bij een aanpak van criminele jongeren in Delft. Hiervoor moet ik een keer per maand ook naar Delft toe om daar te overleggen met de gemeente en met de politie. Dus elke werkdag en elke week ziet er echt anders uit en ik werk nooit meerdere dagen achter elkaar op één plek.

3. Waarom heeft u gekozen voor deze functie of organisatie?
Als advocaat kom je pas in beeld als een verdachte is aangehouden, als rechter of griffier pas als het OM de zaak gaat dagvaarden, maar bij het OM ben je ook al betrokken vanaf het eerste moment van het onderzoek. En precies dat vind ik de meerwaarde van het werken bij het OM. Naar aanleiding van een anonieme tip bekijken we bijvoorbeeld of we voldoende aanwijzingen hebben om iemand aan te houden of dat we bijzondere opsporingsbevoegdheden kunnen inzetten. Of naar aanleiding van camerabeelden waar een strafbaar feit op te zien is gaan we op zoek naar de juist verdachte. Binnen mijn werk spelen daarnaast heel veel belangen en werk je samen met veel verschillende ketenpartners en dat maakt het zo divers en leuk. Voor mij is het ook bij elke zaak de uitdaging om te kijken of we de zaak wel via het Strafrecht af moeten doen of dat bijvoorbeeld Mediation een rol kan spelen. Kortom, je kan eigenlijk nog alle kanten op, het werk is divers en je hebt veel verantwoordelijkheid.

4. Wat vindt u het leukst aan uw baan of organisatie?
Er zijn zoveel verschillende dingen die ik leuk vind maar ik denk over het algemeen dat je echt voor bepaalde mensen iets kan betekenen en een “bijdrage” levert aan onze maatschappij. Maar ook echt de afwisseling en de onverwachte dingen. Ik kan veel energie halen uit een goed gesprek met verdachte of slachtoffer, een gaaf onderzoek of een fijne zitting. Daarnaast heb ik heel veel leuke collega’s en is de sfeer onderling heel goed. We overleggen veel met elkaar en de ervaren collega’s zijn bereid om je te helpen. En ook buiten werk zien we elkaar en hebben we regelmatig een (op dit moment digitale) borrel.

5. Hoe ziet uw loopbaan carrière eruit?
Drie jaar geleden haalde ik in juni mijn Master Straf- en strafprocesrecht in Leiden. Tijdens mijn studie liep ik al stage op het Ressortsparket en later ook op het Arrondissementsparket in Den Haag. Na mijn stage en afstuderen ben ik aangenomen als parketsecretaris en werd ik beoordelaar van strafzaken. In maart 2019 ben ik toegelaten tot de opleiding voor assistent officier en sinds mei 2019 sta ik ook echt als officier op zitting. Dat is ook leuk van het OM: je kan je echt ontwikkelen en er zijn veel kanten die je op kunt. Naast het werk van beoordelaar of ovj hebben we bijvoorbeeld ook een afdeling Beleid en Strategie.

6. Wat zijn eigenschappen waarover iemand met uw functie moet beschikken?
Uhmm, je moet goed kunnen samenwerken, een duidelijk (juridisch maar ook begrijpelijk) verhaal kunnen vertellen in de zittingszaal en stevig in je schoenen staan, want sommige advocaten stellen je graag op de proef haha. Daarnaast moet je het vooral leuk vinden om met veel verschillende type mensen samen te werken, moet je geïnteresseerd zijn in mensen en niet bang zijn om nieuwe dingen te leren en een keer flink op je bek te gaan, want dat hoort er soms ook bij.

7. Heeft u tips voor studenten bij het zoeken naar de juiste baan of stage?
Ga met verschillende mensen koffiedrinken (niet op het politiebureau want die koffie is echt niet oké), loop een dagje mee, regel een stage, lees en ervaar. Het is echt van belang dat je opzoek gaat naar een baan die bij je past en uiteindelijk weet je dat natuurlijk pas als je dat zelf gaat doen. Dit jaar gaat Summercourt niet door, maar ook door deelname aan Summercourt kan je erachter komen of een bepaalde baan iets voor jou is. Wil je meer weten? Stuur mij dan vooral een bericht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *