In gesprek met: strafrechtadvocaat Patrick van der Meij

Omdat het in deze tijden lastig is om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, zijn we begonnen met de blog ‘in gesprek met’. In deze blog verschijnen verschillende interviews met onder andere een agent, een officier van justitie en een advocaat. Ze beantwoorden vragen over hoe hun gemiddelde werkdag eruitziet, wat ze het leukst vinden aan hun baan en ze geven tips bij het zoeken naar de juiste baan of stage. Houd onze website en social media in de gaten voor de volledige interviews!

Deze week gaan we in gesprek met strafrechtadvocaat Patrick van der Meij. Van der Meij is partner van Cleerdin & Hamer Advocaten en staat in talloze zaken mensen bij die al dan niet ten onrechte worden beschuldigd van strafbare feiten. Hij vertelt ons onder meer over zijn gemiddelde werkdag en zijn loopbaan carrière.

1. Wat is uw huidige functie en wat is uw rol binnen uw organisatie?
Ik ben strafrechtadvocaat bij Cleerdin & Hamer en één van de acht partners.

2. Kunt u omschrijven hoe uw gemiddelde werkdag eruitziet?
Een geplande werkdag loopt altijd anders dan verwacht. Dat kan bijvoorbeeld omdat onverwachts een cliënt wordt aangehouden en ik al het andere werk moet uitstellen om de eerste rechtsbijstand te verlenen bij het verhoor. Ook komen in de loop van de dag steeds nieuwe stukken binnen in strafzaken die ik al behandel en dat is niet altijd verwacht. Ik heb ongeveer 60 lopende zaken onder me, allemaal met een verschillend tempo en in een verschillende procesfase. Naast het zaaksinhoudelijke werk regel ik veel binnen kantoor met betrekking tot de dagelijkse gang van zaken en de personeelsportefeuille en dat geeft ook veel druk op mijn werk. Ik begeleid ook veel strafrechtadvocaten en die kunnen te pas en te onpas mijn kamer binnenlopen met de meest uiteenlopende vragen. Al deze aspecten van mijn werk maken het een druk maar geweldig bestaan.

3. Waarom heeft u gekozen voor deze functie of organisatie?
Ik wilde al heel lang strafrechtadvocaat worden, al voordat ik rechten ging studeren. Toen ik uiteindelijk op mijn 22ste de studie had afgerond vond ik mezelf nog te jong en onervaren. Ik kon een onderzoeksaanstelling krijgen aan de Universiteit Leiden en dat heeft me heel veel gebracht. Tijdens mijn promotieonderzoek had ik al een lijntje met mijn kantoor omdat daar een paar goed bevriende oud-collega’s waren gaan werken en ze me wilden binnenhalen. Nadat ik mijn onderzoek had afgerond was de keuze snel gemaakt. De keuze voor Cleerdin & Hamer lag ook voor de hand: het is een heel ambitieus advocatenkantoor met een combinatie van gerenommeerde advocaten en jong talent, iedereen even gedreven. Er is een duidelijke band met de universiteit en de advocaten publiceren nog altijd veel in wetenschappelijke tijdschriften en geven les aan de universiteit of bij andere onderwijsinstellingen. Die combinatie is uniek en maakt dat ik alles wat ik leuk vind, kan doen op mijn eigen kantoor.

4. Wat vindt u het leukst aan uw baan of organisatie?
De uitdagende strafzaken, de talrijke en kleurrijke cliënten, de vrijheid om je eigen werk te doen en eem praktijk op te bouwen, het reizen door het hele land, het intensieve contact met collega’s en het begeleiden van talent.

5. Hoe ziet uw loopbaan carrière eruit?
Afgestudeerd in het Nederlands recht, differentiatie strafrecht in 2001; universitair docent en onderzoeker van 2001 tot augustus 2010; rechter in de Rechtbank Noord-Holland van 1996 tot 2010; gepromoveerd in februari 2010; strafrechtadvocaat bij Cleerdin & Hamer sinds augustus 2010 en partner bij datzelfde kantoor sinds januari 2016.

6. Wat zijn eigenschappen waarover iemand met uw functie moet beschikken?
Een hele goede sociale antenne, doorzettingsvermogen, geobsedeerd zijn door het strafrecht en alles willen weten en tot slot een zeer sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Humor en relativeringsvermogen zijn ook fijne eigenschappen.

7. Heeft u tips voor studenten bij het zoeken naar de juiste baan of stage?
Laat je niet door anderen voorschrijven welk pad je dient te volgen om op de juiste plek te komen. Doe wat je leuk vindt en zorgt dat je daarin uitblinkt en vooral overtuigt. Onderweg doen zich kansen voor die je kunt grijpen of afslaan en ook daar moet je je laten leiden door je eigen gezond verstand en gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *