Spotlight: praeses

Het is tijd voor de laatste spotlight, met vandaag de functie van praeses. Ik stelde de huidige praeses, Esther Meekhof, een aantal vragen over haar afgelopen jaar.

Q: Wat is het takenpakket van je functie?
A: Het takenpakket van voorzitter bestaat allereerst uit het maken van de agenda voor de vergaderingen, het voorbereiden van de vergaderingen en het leiden van de vergaderingen. Daarnaast is een belangrijke taak het houden van overzicht. Hoe gaat het met de verschillende functies, zoals acquisitie, begroting en daarmee het uitgegeven geld, de geplande activiteiten, de nieuwsbrief etc. Hoe gaat het met de taken? Loopt iemand ergens tegenaan waarbij hij/zij hulp kan gebruiken? Daarbij helpen waar nodig is. Maar ook de groepsdynamiek van het bestuur is van belang. Een goede sfeer is belangrijk in het bestuur. Tot slot de voortgang van de vereniging; worden beleidsplannen uitgevoerd? Een andere belangrijke taak van de voorzitter is de communicatie met externen, zoals de afdeling strafrecht van de universiteit, JSVO (het Juridische Studieverenigingen Voorzitters Overleg) en StOP (Studievereniging Overleg Platform). Ook ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor personen en leden. Tot slot ben je eindverantwoordelijk voor bijvoorbeeld het beleidsplan, het jaarverslag, de nieuwsbrief en activiteiten die georganiseerd worden door de vereniging. Daarbij doet de voorzitter vaak de promotiepraatjes bij de master Straf- en Strafprocesrecht.

Q: Wat is het leukste aan je functie?
A:
Ik vond het leukste aan mijn functie het overzicht bewaren. Vooral de voortgang van de vereniging vond ik interessant en daarmee zien wat het resultaat is van de verschillende beleidsplannen. Daarnaast kreeg ik veel mee van de verschillende functies, wat het voorzitterschap een veelzijdige functie maakt. Ook vond ik het leuk om door mijn functie meer verbonden te zijn aan de universiteit, door overleggen met contactpersonen van de afdeling Strafrecht en door het JSVO.

Q: Hoe zag je bestuursjaar eruit? Heb je er nog dingen naast gedaan?
A:
Naast mijn bestuursjaar ben ik begonnen met de master Straf- en Strafprocesrecht. Ook werkte ik 1 à 2 dagen per week. In maart ben ik begonnen met een stage.

Q: Wat vond je het leukste evenement van SOS
A:
Deze vraag vind ik lastig te beantwoorden omdat veel activiteiten die op de planning stonden door de COVID-19-crisis niet door konden gaan. Ik had heel erg veel zin in de NSPC, de studiereis en het congres. Uiteindelijk vond ik onze strafrechtelijke pubquiz de leukste activiteit die we hebben kunnen organiseren.

Q: Wat is het leukste moment van je bestuursjaar?
A:
Het leukste moment vond ik het kerstdiner dat we als bestuur hebben georganiseerd. Het moment dat we bijna halverwege ons bestuursjaar waren, er een voortgang in de vereniging te zien is en we gezamenlijk konden terugblikken op en vooruitkijken naar activiteiten. Daarnaast ben ik erg trots op onze huisstijl die wij dit jaar op onze social media hebben gebruikt, waardoor het er overzichtelijker, professioneler en herkenbaarder uitzag.

Q: Waarom heb je gekozen voor een bestuursjaar?
A:
Ik zag een bestuursjaar bij SOS als een unieke kans om naast de master meer te weten te komen over de strafrechtelijke praktijk en daarbij medestudenten deze kans ook te kunnen bieden. Vooral het bieden van de kans om je op verschillende carrièremogelijkheden te kunnen oriënteren sprak me erg aan bij SOS. Daarbij heb ik gekozen voor een bestuursjaar om een bredere verdieping over studiegerelateerde onderwerpen te kunnen krijgen en aan andere studenten te kunnen bieden, door middel van lezingen en andere activiteiten. Daar komt bij dat ik een bestuursjaar bij SOS als een leerzame ervaring zag, met name door mijn functie als voorzitter, het lopende houden van een vereniging en ervoor zorgen dat de vereniging vooruitgang boekt. Ook het organiseren van evenementen heb ik altijd als erg leuk ervaren, vooral om samen met anderen naar een ambitieus resultaat toe te werken.

Q: Wil je nog iets meegeven aan geïnteresseerden?
A:
Het leuke aan een bestuursjaar bij SOS is dat SOS een vrij kleine vereniging is waarbij veel eigen inbreng mogelijk is. Zo hebben we dit jaar gewerkt aan professionaliteit en herkenbaarheid van SOS, door middel van bijvoorbeeld een huisstijl op social media. Ik vond het erg leuk dat er resultaat van deze eigen inbreng te zien is. Ook in de activiteiten kun je veel creativiteit kwijt. Het is een uitdaging originele activiteiten te bedenken die voor een brede groep interessant zijn en aanspreken. Ook heb ik het als heel erg leuk ervaren dat we als bestuur steeds hechter werden. SOS is zoals gezegd een vrij kleine vereniging en het is goed te doen om een bestuursjaar te doen naast je master of een stage. Ik kan het iedereen aanraden! Mocht je nog twijfels of vragen hebben, dan is het altijd mogelijk om met één of meerdere van ons virtueel koffie te drinken.

Heb je nog vragen voor Esther over haar functie? Stuur dan een mail naar sos@law.leidenuniv.nl

Solliciteren voor het 84e bestuur der SOS kan tot en met 1 juni door je cv en motivatiebrief te sturen naar bovenstaand mailadres!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *