In gesprek met (combi): wijkagent Dennis Perdok en een Operationeel Specialist A

Omdat het in deze tijden lastig is om je te oriënteren op de arbeidsmarkt, zijn we begonnen met de blog ‘in gesprek met’. In deze blog verschijnen verschillende interviews met onder andere een agent, een officier van justitie en een advocaat. Ze beantwoorden vragen over hoe hun gemiddelde werkdag eruitziet, wat ze het leukst vinden aan hun baan en ze geven tips bij het zoeken naar de juiste baan of stage. Houd onze website en social media in de gaten voor de volledige interviews!

Deze week geven we het woord aan de wijkagent van alle studenten, Dennis Perdok. In zijn interview geeft hij antwoord op de vraag waarom hij ervoor heeft gekozen om wijkagent te worden en wat hij daar het leukst aan vindt. Naast het interview van Dennis Perdok hebben we nog een extra interview met een andere agent afgenomen. Deze agent is werkzaam als Operationeel Specialist A en is met zijn team verantwoordelijk voor de veiligheid binnen de Leidse Singels en de wijken de Mors en de Stevenshof. Daarnaast is hij werkzaam als hulpofficier van justitie. Heb je interesse om bij de politie te werken en ben je benieuwd naar wat deze functies inhouden? Lees dan snel verder!

Wijkagent

1. Wat is uw huidige functie en wat is uw rol binnen uw organisatie
Wijkagent Binnenstad Zuid (Pieters- en Academiewijk, Pancras West en Levendaal West en Oost) en wijkagent van alle studenten in Leiden.

2. Kunt u omschrijven hoe uw gemiddelde werkdag eruitziet?
Elke dag is verschillend, maar een ‘normale’ werkdag bestaat uit overleggen bij/met netwerkpartners/terugbelverzoeken en e-mails afhandelen/gerichte surveillance in de wijk/ uitwerken projectplannen (bijv. landelijk overleg studentensteden)

3. Waarom heeft u gekozen voor deze functie of organisatie?
De afwisseling en de dynamiek van de doelgroep. (Houdt mij ook jong…)

4. Wat vindt u het leukst aan uw baan of organisatie?
De vrijheid in mijn werk.

5. Hoe ziet uw loopbaan carrière eruit?
Na 10 jaar Koninklijke Marine, verkorte opleiding gedaan, Noodhulp, Biker, Praktijkcoach en Trajectbegeleider van (politie)studenten, Wijkagent.

6. Wat zijn eigenschappen waarover iemand met uw functie moet beschikken?
Politiek sensitief, innovatief, empathisch, netwerker, verbinder.

7. Heeft u tips voor studenten bij het zoeken naar de juiste baan of stage?
Zoek vooral datgene waarvan je (denkt dat je) gelukkig wordt. Zo niet, blijf dan niet hangen maar durf een andere weg in te slaan. Op de lange termijn heb je er meer aan om gelukkig te zijn met datgene dat je doet, dan perse voor een functie/baan te kiezen vanwege salaris/status etc.

Operationeel Specialist A

1. Wat is uw huidige functie en wat is uw rol binnen uw organisatie?
a. Ik ben werkzaam als Operationeel Specialist A (OS-A) op het basisteam Leiden-Midden. Dit team is verantwoordelijk voor de veiligheid binnen de Leidse Singels en de wijken De Mors en Stevenshof. Het team bestaat uit ongeveer 120 fte en beslaat de noodhulp en wijkzorg. Met de wijkzorg bedoel ik dan de wijkagenten die specifiek verantwoordelijkheid hebben voor bepaalde gebieden binnen ons werkgebied. Daarnaast bestaat ons team uit de intake (bv de receptiemedewerkers die de aangiftes aan het bureau opnemen) en een stukje teamleiding.

b. Wij hebben ons werk onderverdeeld in “sporen”. Ik ben zelf verantwoordelijk binnen het team voor spoor 4. Binnen dit spoor vallen de evenementen, toezicht en handhaving, verkeer en de PGA (persoonsgerichte aanpak.) Mijn taak is op deze items te monitoren, beleid te maken of te vertalen naar de operatie en te innoveren. Daarnaast ben ik werkzaam als OvD (officier van dienst) en hOvJ (hulpofficier van justitie.) Als OvD stuur ik op complexe incidenten die zich voor kunnen doen in de eenheid. De eenheid beslaat het gebied van onder andere: De Bollenstreek, de Leidse regio, de Goudse regio, Den Haag, Zoetermeer en het Westland. Als Hulpofficier toets ik de ambtshandelingen die collega’s toepassen zoals aanhoudingen die zij hebben verricht of beoordeel ik of het rechtvaardig is een machtiging uit te schrijven om bv een woning te betreden.

2. Kunt u omschrijven hoe uw gemiddelde werkdag eruitziet?
a. Vanuit mijn verantwoordelijkheid op het Spoor heb ik regelmatig overleggen gepland staan. Zowel intern als extern. Kijkend naar bv de evenementen zit je in de overleggen regelmatig met gemeente en bv organisatoren of horecaondernemers aan tafel. Verder is het veel van achter de computer het monitoren op het criminaliteitsbeeld en bijsturen van de inzet.

3. Waarom heeft u gekozen voor deze functie of organisatie?
a. De politie is altijd in beweging en het mooie is dat als er iets elders in de wereld gebeurd dit effect kan hebben op de situatie in je eigen werkgebied. Verder blijft het natuurlijk altijd spannend! Je weet nooit precies van te voren hoe je dag er uit komt te zien.

4. Wat vindt u het leukst aan uw baan of organisatie?
a. De dynamiek en de onderlinge band met de collega’s. Het is nou eenmaal zo dat deze anders is dan een “gewone” werkplek.

5. Hoe ziet uw loopbaan carrière eruit?
a. Ik ben begonnen als agent en daarna verschillende stappen gemaakt. Onder andere heb ik enige jaren bij de recherche gewerkt waar ik mooie zaken heb gedraaid. Verder aan het werk geweest als senior op de blauwe operatie en bij de recherche. Hierna diverse leidinggevende functies gehad op deze twee werkvelden waarbij je bijv. ook verantwoordelijk bent voor de P-zorg.

6. Wat zijn eigenschappen waarover iemand met uw functie moet beschikken?
a. In ieder geval flexibel ingesteld. Daarnaast zul je zeker verbindend moeten zijn en ondernemend in het leggen van nieuwe contacten. Verder is een stukje analytisch en voortschrijdend inzicht zeker wenselijk en moet je geïnteresseerd zijn in wat er speelt in de wereld.

7. Heeft u tips voor studenten bij het zoeken naar de juiste baan of stage?
a. Volg vooral je hart! Je hebt een hele lange loopbaan voor de boeg waarin je veel mogelijkheden hebt om je verder te ontwikkelen. Meest belangrijk is dan ook dat je vooral doet wat je leuk vindt. Uiteindelijk straal je dit dan ook uit tijdens je werkzaamheden en zie je dat er andere deuren voor je opengaan. Overigens is de politie een bedrijf waar veel mogelijk is qua ontwikkeling, Je kunt voor de operationele kant, leidinggevende kant maar ook projectmatig of thematisch ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *