Lid van de maand: december – Marc van Walsem

Marc, vertel eens iets over jezelf!

Ik ben Marc van Walsem, ik ben 22 jaar en ik kom oorspronkelijk uit Zoetermeer. Ik heb ook een tijd lang in Barneveld gewoond, en ben toen uiteindelijk ‘teruggekeerd’ naar de Leidse omgeving om in Leiden te komen studeren en woon daar nu ook sinds anderhalf jaar. Ik heb de bachelor Rechtsgeleerdheid nominaal afgerond en ben nu ook begonnen met de bachelor Criminologie. Mijn plan is om twee jaar te nemen tussen het afronden van mijn rechtenbachelor en mijn Master, en om in die tijd het gebied buiten de rechtenstudie te inventariseren. Daarom doe ik nu dus ook de Criminologiebachelor, omdat het wetenschappelijke en experimentele karakter van die studie niet echt terug te vinden is in de rechtenstudie. Vakken zoals rechtspsychologie en rechtssociologie vind ik dan ook echt een verrijking. Vooral de ratio achter verschillende zaken begrijpen, zoals het fenomeen ‘straf’ en hoe dat gerechtvaardigd kan worden, dat boeit mij enorm.

Naast mijn studie ben ik lid bij een christelijke studentenvereniging. Daarnaast werk ik bij de Rechtswinkel in Alphen aan den Rijn, en help ik bij een steunloket voor migranten, LSM. Hier zie je ook het snijvlak van het juridische en sociaal-maatschappelijke domein in terug. Ten slotte ben ik onlangs ook begonnen als Vog/Wob-behandelaar bij de Gemeente Leiden. Ik vind de studietijd echt een mooie tijd om jezelf te ontwikkelen, en vind het zonde dat zomaar voorbij te laten gaan!

Waarom strafrecht?

Ik wilde al vanaf groep 6 of 7 advocaat worden. Dat gebeurde toen ik in een plusklas zat en daar een soort Moot Court werd georganiseerd, waarin ik de officier van justitie was. Dat was zo leuk en interessant dat toen de ambitie het recht in te gaan is ontstaan, en het strafrecht is daar altijd aan vastgekleefd. Ook tijdens de studietijd heb ik gemerkt dat strafrecht mij veel meer intrigeerde dan de rest. Ik word er enthousiast van en dat voelde ik niet bij andere rechtsgebieden. Niets voor niets ben ik daarom dus ook met Criminologie begonnen, om zo bezig te kunnen blijven met het nadenken over criminaliteit, straf, enz. Het strafrecht wordt ook wel gezien als het ultimum remedium. Dat is het niet voor niets, wat het bijzonder relevant maakt. Als je bedenkt welke bizarre consequenties het strafrecht kent, wordt dat toch al snel onbevattelijk als je daar te lang over nadenkt en dat heb je minder bij de andere rechtsgebieden. Strafrecht is echt de hoofdzaak, in plaats van de bijzaak, en dat maakt het spannend.

Daarbij wil ik wel de kanttekening maken dat ik ook nog maar student ben en eigenlijk amper nog in aanraking ben gekomen met het strafrecht. Daarmee probeer ik te zeggen dat ik er ook nog niet zo heel veel van af weet, en daarom nu ook niet een volmaakt betoog kan houden waarom dit het ideale rechtsgebied is voor mij, zonder er daadwerkelijk ervaring in te hebben. Desalniettemin komt het er subjectief gezien op neer dat het strafrecht iets bij mij doet opborrelen, en ik het uitdagend vind om mij daar meer in te verdiepen. 

Meer weten? Lees hier verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *