Lid van de maand: januari – Irem Çakir

Irem, vertel eens iets over jezelf!

Ik ben Irem Çakir, ik ben 23 jaar en ik doe op dit moment de masters Straf- en strafprocesrecht, en Ondernemingsrecht, en hoop beide in 2022 af te kunnen maken. Ik vind het leuk om te lezen, films te kijken, maar heb ook veel interesse in kunst. Vooral moderne kunstmusea vind ik heel interessant. Daarnaast dans ik graag als hobby. Ik kom uit Alkmaar maar heb mijn hele studietijd in Leiden gestudeerd en gewoond, en dit is nu mijn 6e jaar alweer. Ik heb tijdens mijn bachelor een bestuursjaar gedaan bij ELSA Leiden en daarnaast ook een halfjaar in Shanghai gestudeerd. Ook ben ik lid bij DAC. Sinds deze zomer woon ik voor de verandering in Den Haag, samen met een vriendin.

Ik ben tijdens mijn studie heel actief geweest bij de universiteit zelf. Zo heb ik 2 jaar LLP gegeven en ben ik student-assistent social media bij de faculteit. Dat vind ik heel leuk om te doen, want je ontdekt erdoor echt veel kanten van de faculteit. Bovendien wordt zo een creatieve outlet samengevoegd met rechten. Binnen deze rol heb ik bedacht dat een podcast leuk zou kunnen zijn voor de faculteit, en daar is het nu ook echt van gekomen! Ik ben daarom nu ook de host van de Leiden Law Cast. Zo kom je in contact met allerlei personen met je wie je normaal gesproken niet gelijk zo’n diepzinnig gesprek zou hebben, en dat is erg leuk.

Waarom strafrecht?

Toen ik begon met studeren, had ik bedacht dat het voor mij níét strafrecht zou worden, dat wist ik eigenlijk al zeker. Strafrecht vond ik wel heel interessant. Grote zaken in de media en ook strafrechtelijk georiënteerde films vond ik erg boeiend. Maar die vond ik dan vaak interessant als luisteraar of kijker, wat met veel emotie gepaard gaat. Ik dacht dat ik nooit de persoon kon zijn die binnen het strafrecht zou kunnen werken. Dan moet je veel meer rationeel denken, en eigenlijk dat emotionele gedeelte uitzetten. Tijdens de studie heb ik ontdekt dat ik het eigenlijk heel leuk vind en er ook helemaal niet zoveel moeite mee heb om die emotie uit te zetten. In tegendeel, dat voelde juist heel logisch om te doen. Toen ben ik dus van gedachten veranderd, maar heb ik alsnog lang getwijfeld. Gedurende mijn tijd in Shanghai kwam ik erachter dat ik rechtspersonen heel interessant vind, en zeker hoe we binnen het recht de rechtspersoon er zomaar in fietsen. Ze worden gelijkgesteld aan natuurlijke personen, maar soms ook weer niet. Ik dacht dat ik de combinatie met het strafrecht niet zou kunnen maken, maar toen ontdekte ik het bijzondere strafrecht. En zo kon de combinatie toch!

Meer weten? Lees hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *