Lid van de maand: april – Hamza Duprée

Hamza, vertel eens iets over jezelf!

Mijn naam is Hamza Duprée en ik ben 25 jaar. Ik kom uit de buurt van Eindhoven. In 2016 ben ik naar Leiden gekomen en ben ik begonnen met criminologie. Na een jaar ben ik er ook rechten bij gaan doen. Ik vond criminologie heel erg leuk, rechten ook, maar ik vond criminologie eigenlijk wel leuker dan rechten. Ik kon echter met criminologie niet de banen doen die mij leuk leken. Vooral bij het OM werken sprak mij heel erg aan en dat was voor mij wel echt het zwaartepunt. Daar moet je rechten voor hebben gedaan, en bij voorkeur strafrecht natuurlijk, en dat vond ik ook erg leuk dus daarom heb ik hier ook voor de Master Straf- en strafprocesrecht gekozen. Na het afronden van mijn beide bachelors ben ik in september 2021 met de master begonnen en hoop deze qua onderwijs binnen een jaar af te ronden.

Waarom strafrecht?

Naast dat ik natuurlijk ben begonnen met criminologie, merk ik zelf al sinds het begin van mijn studie dat ik het gewoon heel interessant vind dat wij regels maken en dat mensen die regels dan vervolgens overtreden. Waarom houden we ons überhaupt aan die regels en waarom gaan sommige mensen eroverheen? Dat vond ik heel fascinerend. Daarbij komt kijken dat strafrecht eigenlijk om iets heel heftigs gaat als je erover nadenkt. Het gaat dingen zoals beroving of moord, dingen die we moreel gezien heel erg afkeuren. Vervolgens gaat daar een rechter naar kijken en kan die rechter zomaar bepalen dat je voor drie jaar geen invulling over je eigen leven hebt – je gaat gewoon zitten. Het feit dat de overheid zoveel macht heeft, heeft iets heel engs maar dat maakt het tegelijkertijd ook heel boeiend. Hoe die machten tegenover elkaar zitten, hoe er met die regels wordt geprobeerd de samenleving in te richten, maar ook de balans die wordt gezocht, dat vind ik allemaal heel interessant.

Meer weten? Lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *