Lid van de maand: oktober 2022 – Sean van Koert

Vertel eens wat over jezelf?
Mijn naam is Sean van Koert ik ben 23 jaar en ik zit in het derde jaar van mijn bachelor. Ik ben lid bij Grotius, SOS en Augustinus. Voordat ik rechten ging studeren heb ik eerst in Amsterdam gestudeerd. Ik heb eerst mijn propedeuse HBO leraar geschiedenis gehaald en vervolgens heb ik mijn propedeuse WO geschiedenis gehaald. Daar ben ik mee gestopt omdat geschiedenis niet de baankansen bood die ik graag zou willen. Amsterdam is ook een vrij harde stad en Leiden is daarentegen veel kleiner. Het heeft iets dorps. Toen ik op de open dag hier in Leiden kwam op het Kamerlingh Onnes Gebouw voelde ik mij meteen thuis.

Wat vind je leuk aan strafrecht?
Wat mij het meest aantrekt tot het strafrecht is zijn plaats in de maatschappij. Het strafrecht heeft uiteraard drie functies, generale preventie, speciale preventie en vergelding. Daarvan vind ik zijn functie als generale preventie het interessants. Het strafrecht is uiteraard het ultimum remedium en de laatste linie van defensie in een samenleving. Dat is wat strafrecht juist zo interessant maakt. Wat het ook interessant maakt is dat het soms heel erg scheef kan voelen en zijn. Zo was er bijvoorbeeld twee jaar geleden een zaak over een straatracer die een meisje van 15 heeft doodgereden en uiteindelijk alleen vijf maanden onvoorwaardelijke celstraf heeft gekregen.[1] Ondanks dat je de wetenschap hebt dat de rechter in zulke gevallen niet naar het letsel dan wel het overlijden van het slachtoffer kijkt en louter naar de verwijtbaarheid van de dader maakt zoiets niet minder wrang. Naast dat het strafrecht soms erg wrang kan voelen kan het naar mijn mening ook zijn geweldsmonopolie misbruiken. Tijdens de Coronaprotesten werd er bijvoorbeeld onevenredig geweld gebruikt terwijl het recht om te demonstreren een zeer belangrijk recht is dat niet zomaar zou moeten worden weggevaagd middels een waterkanon.

Waarom ben jij lid geworden bij SOS gekozen?
Ik hoorde voor het eerst van SOS toen een vriend van mij bestuur ging doen bij SOS. Vervolgens ben ik naar de openingsborrel geweest en ik vond het daar zo leuk dat ik meteen lid ben geworden. Er was een hele toegankelijke sfeer en het is heel fijn om met gelijkgestemden over het strafrecht en andere zaken te kunnen praten op een laagdrempelige manier. Ik kende nog helemaal niemand maar ondanks dat zette ik mij er toch toe om naar de openingsborrel te gaan.

Wat is jouw favoriete arrest en waarom?
Mijn favoriete arrest is het Braak bij binnentreden-arrest.[2] Het arrest gaat over een piratenzender ‘Music Center’ die wordt gerund door enkele verschillende disjockeys. De Korpspolitie in Den Haag krijgt hier lucht van en start een onderzoek. Een van de opsporingsambtenaren zit tijdens observatie in een PTT busje en hoort de radiozender voorbijkomen. Deze blijkt slechts op drie meter afstand uit te worden gezonden. De opsporingsambtenaar verzamelt wat andere opsporingsambtenaren en zij gaan naar het huis, waar het zendsignaal vandaan komt, toe. De opsporingsambtenaar betreedt de woning door een ruit te breken en houdt de verdachte aan. Uiteindelijk is de verdachte vrijgesproken omdat het bewijs op onrechtmatige wijze zou zijn verkregen. Het doorbreken van een ruit om enkele radiozendamateurs aan te houden achtte de rechter onevenredig.

Het mooie aan dit arrest vind ik dat het laat zien hoe belangrijk het is dat we strafvordering hebben zodat de sterke arm van de overheid burgers niet verdrukt. Het gaat hier namelijk niet om zware criminelen maar slechts om een paar mensen die het leuk vinden om in hun vrije tijd muziek te draaien. Vervolgens gaat de politie helemaal zijn boekje te buiten door die ramen te vernielen.

Op welke manier ben jij naast je studie met het strafrecht bezig?
Ik vind het leuk om naast mijn studie bijvoorbeeld podcasts te luisteren met een strafrechtelijk tintje. Zo ben ik recent begonnen aan Plaats Delict_podcast hierin bespreken zij moordzaken uit de Nederlandse geschiedenis tot in detail. Een interessante zaak die in de podcast wordt besproken is de Kettingzaagmoord.[3] Het gaat over de Belgische Johan van der Heijden, een loodgieter uit Lindt. Johan heeft een tijdje een ex-prostituee als minnares gehad en deze minnares dacht dat Johan overladen was met geld. Dat bleek echter niet zo te zijn. Uit woede besluit zij hem tezamen met anderen in de val te lokken. Hij wordt gelokt naar een woonwagenkamp net over de Nederlandse grens. Daar wordt Johan zwaar gefolterd en mishandeld. Vervolgens wordt Johan vermoord en in stukken gezaagd met een kettingzaag. De meeste lichaamsstukken worden verbrand en het overige deel wordt in vuilniszakken gedaan en gedumpt.

Wie zie jij als jouw voorbeeld binnen het recht?
Toen Bram Moszkowicz nog ingeschreven stond in tableau vond ik hem het beste wat de strafrechtadvocatuur te bieden had. Die man had een bepaalde flamboyante uitstraling zowel binnen als buiten de rechtszaal die mij heel erg aansprak. Daarnaast bezat hij ook een zekere eloquentie waardoor het leek alsof zijn woorden door de rechtszaal dansten. Advocaten zoals hem maken ze tegenwoordig niet meer.

Wat zou jij doen als jij geen rechten zou studeren?
Als ik geen rechten zou studeren zou het mij heel mooi lijken om een rockster te zijn zoals Mick Jagger. Je bent heel vrij in leven en daarnaast vind ik het heel leuk om muziek te maken. Wat is er mooier dan je hobby uitoefenen en tegelijkertijd een stukje van de wereld te zien?


[1] Rb. Noord-Holland 6 januari 2022, ECLI:NL:RBNHO:2022:41.

[2] HR 12 december 1978, ECLI:NL:HR:1978:AC2751.

[3] https://open.spotify.com/episode/5IRpJEgevERJ9w0W71LEWr?si=cb2891af14824301

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *