Lid van de maand: november 2022 – het 86e bestuur der SOS

Het 86e bestuur der SOS v.l.n.r: Melanie Ondunk, Thinnart Platter, Yara Vermeer, Marit Freudenberg en Savyon van Beek.

In deze editie van Lid van de maand spreken wij deze keer geen lid van SOS maar zullen jullie worden geïntroduceerd aan het 86e bestuur der SOS. Ieder bestuurslid wordt het vuur aan de schenen gelegd waardoor jullie hopelijk het bestuur ook beter leren kennen.


Vertel eens iets over jezelf
Mijn naam is Yara Vermeer en aankomend jaar zal ik de rol van Praeses vervullen binnen het 86e bestuur van SOS. Ik ben 25 jaar en woon vlakbij Leiden, in Alphen aan den Rijn. Momenteel volg ik de master Public International Law en hierna zou ik graag nog de master Straf- en Strafprocesrecht volgen of verder studeren in het buitenland! Naast mijn bestuursfunctie ben ik ook werkzaam als Moot Court videotrainer en ben ik twee dagen per week te vinden op de afdeling Sanctierecht van Van Doorne.

Wat zouden mensen niet van jou verwachten?
Wat mensen wellicht niet van mij zouden verwachten is dat ik een echte karaoke-fanaat ben! Mijn ultieme karaoke song is “My heart will go on” van Celine Dion. Helaas klink ik alleen niet hetzelfde…maar dat mag de pret niet drukken!

Als jij de Ab Actis zou moeten omschrijven als een drankje, wat zou dat dan zijn?
Als ik Thinnart zou moeten omschrijven als een drankje zou dat een shotje pure vodka zijn. Hij lijkt onschuldig maar slaat vervolgens in als een bom. Wie houdt er nou niet van vodka?

Wat is jouw favoriete strafrechtarrest?
Mijn favoriete arrest is het Hoornse taart-arrest; HR 19-06-1911, W 9203. Dit is een van de eerste arresten waarmee ik in aanraking kwam binnen het Strafrecht en tevens een klassieker. Hierin geeft de Hoge Raad een duidelijk voorbeeld van voorwaardelijk opzet, wat in casu de doorslag gaf voor een veroordeling tot moord.

Waar kijk jij het meest naar uit?
Ik kijk er uiteraard het meest naar uit om vernieuwende activiteiten te bedenken en te organiseren met mijn medebestuursleden. Oh en mijn masterdiploma behalen is ook niet verkeerd.


Vertel eens wat over jezelf
Mijn naam is Thinnart Platter en ik ben dit jaar Ab Actis van SOS. Ik ben 20 lentes jong en kom oorspronkelijk uit Groenlo, gelegen in de idyllische achterhoek. Ik zit in mijn derde jaar van mijn bachelor maar daar zal naar alle waarschijnlijkheid nog wel een vierde jaar bij op komen. Daarna wil ik graag de master straf- en strafprocesrecht doen. Ik werk daarnaast nog bij restaurant De Klok in Leiden en ik geef tentamentrainingen bij AthenaStudies. Verder ben ik lid bij Augustinus.

Wat zouden mensen niet van jou verwachten
Wat mensen niet van mij zouden verwachten is dat ik vroeger topsporter was. Ik heb bij het nationale team van karate gezeten en meegedaan aan NK’s, EK’s internationale wedstrijden etc. Ik ben begonnen toen ik zes jaar was en ik ben gestopt toen ik ongeveer 17 was omdat ik onder andere in het prachtige Leiden ging studeren.

Als jij de Quaestrix zou moeten omschrijven als een drankje, wat zou dat dan zijn?
Als ik Marit zou moeten omschrijven als een drankje dan zou dat een shotje B-52 zijn. B52 is een shotje gemaakt van 1/3 Kahlua, 1/3 Baileys en daarbovenop  1/3 Cointreau en die Cointreau steek je daarna in de fik zodat je een brandend shotje hebt. Het smaakt naar een warme coffeeshaker van de keyzer in een shotglaasje. Het eerste gevoel dat je bij het shotje en Marit krijgt is warmte en gezelligheid en je hebt meteen zin in nog eentje. Daarnaast moet je het shotje dus aansteken en dat doet mij denken aan Marits grandioos aanstekelijke lach.

Wat is jouw favoriete strafrechtarrest
Mijn favoriete strafrechtarrest is de Wokmoord. De Wokmoord is een van de meest bizarre moordzaken van Nederland en wordt gekenmerkt door zijn macabere details (het slachtoffer wordt vermoord, in stukjes gehakt, gefrituurd in een wok, in vuilniszakken gestopt en verspreid door de nabije omgeving). Dit is mijn favoriete arrest omdat het zo’n ridicuul verhaal is waarvan je denkt dat het zich eigenlijk alleen in films afspeelt maar het gebeurt dus ook in het echt. Daarnaast verbaast het mij dat iemand dusdanig geestesziek kan zijn dat hij iemand vermoord en wokt.

Waar kijk jij dit jaar het meest naar uit?
Ik kijk het meeste uit naar de studiereis die SOS ieder jaar organiseert. Mij lijkt het enorm leuk om met het bestuur en de leden op vakantie te gaan. Maar ook lijkt het mij interessant om te zien hoe het strafrechtelijke systeem in andere landen er aan toe gaat.


Vertel eens wat over jezelf
Hi, ik ben Marit en ik mag dit jaar als Quaestrix jullie rekeningen komen plunderen! Ik ben 24 jaar oud en ben opgegroeid in de mooiste stad van Nederland: het pittoreske Almere. Momenteel ben ik bezig met het schrijven van de masterscriptie en dan is het voor mij helaas alweer tijd om onze mooie universiteit te verlaten.

Wat zouden mensen niet van jou verwachten?
Ik ben stiekem fan van Suzan & Freek en kan alle liedjes meezingen.

Als jij de Assessor Secundus zou moeten omschrijven als een drankje wat zou dat dan zijn?
Savyon is precies een Aperol Spritz: in het begin een beetje moeilijk te verteren, maar als je ‘m eenmaal in je hart hebt gesloten komt ‘ie er ook niet meer uit. Altijd nét iets anders dan je verwacht, maar juist daarom zo verrassend leuk!

Wat is jouw favoriete strafrecht-arrest
Mijn favoriete strafrecht-arrest is het Meer & Vaart-arrest. Het leuke aan dit arrest vind ik dat je met dit verweer de rechter lekker scherp kan houden.

Waar kijk jij dit jaar het meest naar uit?
We hebben plannen voor een Moorddiner verderop in het jaar, dat lijkt me heel erg leuk! Tevens ga ik in april op wereldreis wat betekent dat ik SOS helaas moet verlaten maar de vereniging is in goede handen.


Vertel eens wat over jezelf
Ik ben Melanie Ondunk en ben 21 jaar. Afgelopen september ben ik begonnen met de master Straf- en Strafprocesrecht. Ik kom uit Hoofddorp en daar woon ik nu ook. Naast mijn functie als bestuurslid bij SOS ben ik ook werkzaam als brugwachter in de Haarlemmermeer.

Als jij de praeses zou moeten omschrijven als een drankje wat zou dat dan zijn?
Als ik Yara zou moeten omschrijven als een drankje dan zou dat een Esma (espresso martini) zijn. Dit is één van Yara’s favoriete drankjes en omschrijft Yara omdat ze veel energie heeft en een stijlvolle dame is.

Wat is jouw favoriete strafrecht-arrest?
Mijn favoriete strafrechtarrest is het Verpleegsterarrest. Dit arrest is me bijgebleven, omdat ik het nog steeds bijzonder vind hoe er zulke grote fouten in het ziekenhuis gemaakt kunnen worden.

Waar kijk jij dit jaar het meest naar uit?
Het komende jaar kijk ik het meeste uit naar de gezelligheid op alle verschillende activiteiten die we gaan organiseren. Ik kijk vooral uit naar het juridische congres dat er dit jaar wordt georganiseerd omdat ik daar het begeleidend bestuurslid van ben.


Vertel eens wat over jezelf
Ik ben Savyon van Beek, 22 jaar oud en zit in de eindfase van mijn bachelors rechten en fiscaal recht. Ik heb mijn roots in Maastricht: een stad waar overigens vele bekende strafpleiters zijn begonnen aan hun carrière.

Wat zouden mensen niet van jou verwachten?
Veel mensen verwachten niet dat ik een ontzettend brede muzieksmaak heb. Ik brul ‘die Zauberflöte’ van Mozart net zo hard mee als ‘kleine jongen’ van onze eigen Hazes. Dat laatste het liefst in een kroeg. Verder houd ik ook van jazz, rock en rap, maak ik zelf muziek (piano, voornamelijk klassiek) en dicht ik graag.

Als jij de Assessor Primus zou moeten omschrijven als een drankje, wat zou dat dan zijn?
Melanie gaat deze waarschijnlijk niet leuk vinden, maar ik ga Melanie met water vergelijken.
Ik weet dat zij zelf wellicht liever met een gin tonic wordt vergeleken, gezien ik haar dat het vaakst zie drinken, maar feit is nou eenmaal: we kunnen niet zonder Melanie: we hebben haar elke dag nodig, net als een verfrissend glas water. Ze is enorm pienter en Pietje precies. Dat zijn de mensen waarmee je wilt besturen!

Wat is jouw favoriete strafrecht-arrest?
Mijn favoriete strafrechtarrest? Simpel: het Porsche-arrest. Het is een heerlijk arrest om te lezen en heb er vorig jaar heerlijk op kunnen pleiten bij de NSPC. Daarnaast was ik als eerstejaars erg verrast dat er met die casuïstiek geen sprake was van voorwaardelijk opzet. – Dat was toch echt het moment dat abstracte begrippen als opzet en schuld gingen leven bij.

Waar kijk jij dit jaar het meest naar uit?
We hebben een fantastisch team verzameld. Iedereen heeft unieke kwaliteiten die onze vereniging mijlenver kunnen krijgen. Ik kijk ernaar uit om SOS nog meer te zien groeien. Wat minder algemeen kijk ik ook uit naar de Pubquiz, omdat ik dol ben op feitjes en presenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *