Lid van de maand: februari 2023 – Charlotte van Nieuwland

Vertel eens wat over jezelf?
Mijn naam is Charlotte van Nieuwland, ik ben 21 jaar en woon in Moerkapelle. Momenteel zit ik in mijn derde jaar van de bachelor Rechtsgeleerdheid. Doordeweeks sport ik veel en werk ik bij de Albert Heijn. Ik ben lid geworden bij SOS omdat ik jullie in eerste instantie volgde op Instagram en daar leuke activiteiten voorbij zag komen. Zelf heb ik veel interesse in het Openbaar Ministerie en de strafrechtelijke advocatuur. Daarnaast ben ik de Assessor van de reiscommissie van SOS. Het leuke aan deze commissie is, dat het mijn reislustige aard aanspreekt en een praktische uitdaging biedt naast mijn studie. Ook vind ik het een mooie laagdrempelige manier om meer gelijkgestemde studenten te ontmoeten.

Waarom ben jij geïnteresseerd in het strafrecht?
Ik voel mij aangetrokken tot het strafrecht omdat ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel heb. Een moordenaar moet uiteraard gestraft worden maar dit moet wel op een juiste manier gebeuren. Het mooie aan het strafrecht vind ik dat je altijd impact hebt op de levens van mensen. Het menselijke aspect is iets wat ik belangrijk vind, ik wil graag iets goeds toevoegen aan de samenleving.

Op welke manier houd jij je naast je studie bezig met het strafrecht?
Naast mijn studie luister ik heel veel podcasts over moordzaken zoals ‘Moordcast’ en ‘Moordzaken’. Het leuke hieraan vind ik de manier waarop het gepresenteerd wordt en de toegankelijkheid van de podcasts. Ik kijk ook veel series die te maken hebben met het strafrecht zoals ‘Inside the world’s toughest prisons’ en uiteraard ‘Suits’. Door deze series, en met name door ‘Inside the world’s toughest prisons’ krijg je een goed inzicht in wat het strafrecht voor iemand kan betekenen en welke impact dit heeft. Het is echt een aanrader voor iedere student die geïnteresseerd is in strafrecht.

Hoe zie jij jouw carrière voor je in de nabije toekomst?
Eerlijk gezegd weet ik nog niet precies wat ik ga doen. Graag zou ik een of twee masters willen volgen, stage lopen bij een advocatenkantoor en bij het Openbaar Ministerie. Een carrière binnen de rechterlijke macht vind ik ook erg interessant en zou mij een leuke stageplek lijken. Het analyseren en het kritisch nadenken van een rechter over zaken is iets wat mij erg aanspreekt. Ik kwam tot deze ontdekking tijdens een LLP-uitje naar de rechtbank in Haarlem. Daar hebben wij een zaak bezocht die werd voorgezeten door een vrouwelijke rechter, en zij deed dat op een hele kritische en analytische manier die erg tot mij sprak. De manier waarop zij met de procespartijen omging en haar manier van ondervragen vond ik erg inspirerend. Het gekke was dat ik mijzelf daar eigenlijk al helemaal zag zitten als rechter. Vandaar dus mijn interesse in de rechterlijke macht. Daarnaast heb je uiteraard veel impact op het leven van mensen op individueel vlak maar ook op de maatschappij. Die grote maatschappelijke impact zou voor mij een beweegreden zijn om later bij de Hoge Raad te gaan. Hier moet je heel erg nadenken over wat het recht is en hoe het recht zou moeten zijn. Deze uitdaging zou ik later graag aangaan.

Wie zie jij binnen het recht als voorbeeld of als inspiratiebron?
Ik vind Julia Mekkes erg inspirerend binnen de juridische wereld. Zij is een goed voorbeeld van hoe media en het recht samen kunnen gaan. Zij heeft als jonge vrouw in korte periode veel bereikt en dat is iets wat ik ook ambieer. Wat ik heel goed aan haar vind is dat zij op een toegankelijke manier een kijkje in het leven van een strafrechtadvocate biedt, aan voornamelijk een jonger publiek. Het recht en media kunnen natuurlijk ook botsen. Dingen kunnen heel makkelijk overdreven worden of uit zijn verband worden getrokken maar Julia weet dat heel goed te balanceren. Zij gaat ook niet inhoudelijk op haar zaken in maar laat alleen haar leven zien als strafrechtadvocate.

Wat zou je studeren als je geen rechten zou studeren?
Als ik geen rechten had gestudeerd zou ik Tandheelkunde in Amsterdam zijn gaan studeren. Dat komt doordat mijn moeder in de orthodontie zit en ik als klein meisje altijd mee mocht naar haar praktijk. Ik zou de tandheelkunde ook enigszins met het strafrecht kunnen vergelijken. Het zijn ook een soort zaken die je krijgt met cliënten en je moet uiteindelijk samen ergens eindigen.

Stel je zou advocaat zijn zou je dan moeite hebben met bepaalde zaken?
Ik zou zedenzaken omtrent pedofilie moeilijk vinden. Ik houd namelijk zelf heel veel van kinderen, ik heb altijd veel opgepast op de buurtkinderen en dan komt zoiets wel heel dichtbij. Dat het dichtbij komt en dat ik er moeite mee zou hebben zou mij er echter niet van weerhouden om zulke zaken aan te nemen. Enerzijds zie ik er ook een uitdaging in die je niet zomaar uit de weg moet gaan. Ik denk wel dat ik het mee naar huis zou nemen en daar met iemand over zou moeten praten. Uiteraard niet inhoudelijk over de zaak maar wel over je gevoel. En dat is ook iets wat ik belangrijk vind in mijn professionele leven. Je moet professioneel zijn en dus jouw eigen gevoel en mening van je werk kunnen scheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *