Lid van de maand: maart 2023 – Eline van der Linden

Vertel eens wat over jezelf!
Mijn naam is Eline van der Linden en ik ben 22 jaar. Momenteel zit ik in het derde jaar van mijn bachelor. Het leuke aan het einde van de bachelor vind ik dat je je meer kan gaan focussen op de dingen die je echt interessant vind tijdens een scriptie. Voordat ik rechtsgeleerdheid ging studeren heb ik een tussenjaar genomen omdat ik helemaal klaar was met het vwo. Ik wilde gaan reizen maar deze plannen vielen in het water door Corona. Gelukkig heb ik daarnaast veel creatieve projectjes gehad. Ook werk ik bij Hollands Casino als croupier, het zijn lange uren die ik moet werken maar wel leuke uren!

Waarom heb jij voor rechtsgeleerdheid gekozen en vanwaar jouw interesse in het strafrecht?
Ik ben rechten gaan studeren omdat ik altijd al een sterk moreel kompas heb gehad over wat rechtvaardig is en wat niet. Daarnaast is het recht een logisch fenomeen omdat wij dit zelf maken. Het ding met bijvoorbeeld door de mens gemaakte natuurwetten vind ik dat het meer een beschrijving is van hoe iets is. Ik vind het belangrijk dat ik werk doe dat maatschappelijk relevant is en echt impact heeft op mensenlevens. Dat is ook waarom het strafrecht mij zo boeit. Het strafrecht is een rechtsgebied waarbij je veel met mensen te maken hebt en veel maatschappelijke relevantie hebt. Wat mij totaal niet trekt is alleen maar op kantoor zitten en mij alleen maar bezig houden met het opstellen van documenten en notities.

Waarom ben jij lid geworden bij SOS?
Ik vind het strafrecht superleuk en wilde graag mensen leren kennen met deze gedeelde interesse. Yara, de Praeses van het huidige bestuur, was mijn videotrainer bij Mootcourt en zij heeft mij erover verteld. Zelf ben ik nogal introvert dus was ik op het begin een beetje terughoudend maar uiteindelijk heb ik mijzelf er toch overheen gezet en ik vind het superleuk!

Op welke manier houd jij je naast je studie met het strafrecht?
Ik vind het heel leuk om series over het strafrecht te kijken en dan vooral Amerikaanse series. Mijn favoriete serie is The Innocence Files. Deze serie gaat over The Innocence Project in Amerika waarin verschillende strafrechtadvocaten opkomen voor mensen die onterecht veroordeeld zijn. Deze serie laat voor mij ook heel goed het verschil zien tussen de praktijk en de theorie. In de theorie zou iemand natuurlijk nooit onterecht veroordeeld moeten kunnen worden als iedereen zich aan de regels houdt maar de werkelijkheid blijkt soms anders.

Waar zie jij jezelf in de nabije toekomst?
Ik zou later heel graag strafrechter of officier van justitie willen worden maar dat traject bevat één barricade voor mij en dat is dat je enkele jaren praktijk ervaring moet hebben opgedaan in de advocatuur en ik weet nog niet of ik dat wil. Ik heb onlangs een lezing bijgewoond met Peter Plasman en hij vertelde dat als je strafrechtadvocaat wil worden je er wel bij stil moet staan dat je dat wellicht ook ’s avonds mee naar huis neemt. Dat zou ik denk ik wel lastig vinden enerzijds.

Wie zie jij binnen het recht als jouw voorbeeld?
Mijn grootste voorbeeld binnen het recht is mijn moeder, zij doceert Internetrecht aan de Vrije Universiteit. Dat is wel echt iets heel anders dan het strafrecht maar zij is desalniettemin een groot voorbeeld voor mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *