Lid van de maand: april 2023 – Rianna van Egmond

Vertel wat over jezelf!
Mijn naam is Rianna van Egmond en ik ben 25 jaar. Momenteel zit ik in het tweede jaar van de master Straf- en strafprocesrecht, welke ik hopelijk binnenkort afsluit. Ik loop daarnaast stage bij Schmidt Advocaten in Noordwijk waar ik veel leer en veel van de praktijk meekrijg. Zelf had ik nooit gedacht dat ik stage zou gaan lopen omdat het OM en de rechtbank mij meer trok. Totdat ik stage ging lopen bij de rechtbank als griffier, na deze stage heb ik besloten om toch een kijkje te nemen aan de andere kant en zodoende ben ik alsnog de advocatuur ingerold. Het bevalt mij zeer maar toch blijf ik aangetrokken tot het OM. Het leuke van het OM vind ik dat het een beveiligende functie heeft voor de maatschappij.

Waarom ben jij lid geworden van SOS?
Een vriendin van mij ging bestuur doen bij SOS en daardoor kwam het op mijn radar terecht. Ik zag veel leuke activiteiten op de planning staan en daarom ben ik lid geworden.

Waarom ben jij rechten gaan studeren?
Ik heb van kinds af aan al een sterk rechtvaardigheidsgevoel gehad dus Rechtsgeleerdheid was een hele logische keuze voor mij. Laatst kwam ik een oude kleuterjuf tegen aan wie ik vertelde dat ik rechten studeer en zij zei ‘dat verbaasd mij nou niets, echt wat voor jou’. Naast het feit dat ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel heb vind ik het ook leuk om anderen te overtuigen, ik heb vroeger ook in het debatteam gezeten en een studie rechten sluit hier natuurlijk mooi op aan. Ik heb voor het strafrecht gekozen omdat ik daar vroeger al veel interesse in had. Daarnaast had ik in de bachelor niet zoveel met de civielrechtelijke vakken.

Op welke manier houd jij je naast je studie bezig met strafrecht?
Naast mijn studie luister ik veel podcasts en kijk ik veel series die te maken hebben met het strafrecht.

Waar zie jij jezelf in de toekomst?
Ik zou eerlijk gezegd nog niet precies weten welke richting ik op wil. Ik vind alle kanten van het strafproces erg interessant. Misschien dat ik later ook wel het onderwijs in wil als ik veel praktijkervaring heb opgedaan. Het universitaire onderwijs trekt mij niet in eerste instantie, ik zou dan eerder een vak zoals ‘maatschappijwetenschappen’ willen geven op de middelbare school. Ik vind het namelijk belangrijk dat kinderen van jongere leeftijd al kennis maken met het recht. Ook zodat je dan mijns inziens bepaalde problemen kunt voorkomen en ze weten waar ze recht op hebben.

Wat zou jij studeren als je geen rechten zou studeren?
Als ik geen rechten had gestudeerd dan had ik geneeskunde willen doen. Het mooie aan dat vak vind ik dat je mensen kunt genezen.

Stel jij wordt advocaat, zouden er dan zaken zijn die jij niet zou willen behandelen?
Ik zeg nu van niet, maar dat kan later natuurlijk anders zijn. Wat ik in ieder geval niet zou willen is slachtofferadvocaat worden.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *