Lid van de maand: mei 2023 – Marylène Hagens

Vertel eens wat over jezelf!

Mijn naam is Marylène Hagens, ik ben 22 jaar oud en zit nu in het derde jaar van mijn Bachelor. Mijn eerste keuze was niet om rechten te studeren maar psychologie in Groningen. Ik heb daar de toelatingstoets gehaald en heb mij ingeschreven voor die studie. Maar uiteindelijk klikte het niet helemaal bij mij. Ik zag psychologie niet als iets wat ik heel mijn leven nog zou doen, ik zag het eigenlijk meer als een hobby. Daarom heb ik mij uitgeschreven en ben ik op de lijst met studies gaan kijken en heb ik vele studies afgekruisd en rechten bleef over. Daarnaast was mijn keuze voor rechten ook een keuze waarvan iedereen zei dat het bij mij past. Toen ik hier ging studeren viel alles op zijn plek en beviel alles meteen. Ik vind het ook belangrijk om mensen te helpen en ik denk dat het recht daar een mooi instrument voor is. Zo heb ik een vriend van mij geholpen wiens rijbewijs in eerste instantie was afgenomen. Ik ben erachter gekomen dat de oriëntatiepunten omtrent het afnemen van het rijbewijs niet juist waren gevolgd en het rijbewijs mocht eigenlijk niet eens worden afgenomen. De officier van justitie was het hier gelukkig mee eens.

Wat vind je zo leuk aan het strafrecht?

Ik vind veel dingen interessant aan het strafrecht met name dat het een grote impact kan hebben op het leven van mensen. Daarnaast was het gevoel dat ik had bij strafrecht meteen goed, het viel allemaal op zijn plaats. Ook verdiep ik mij graag in de bijzondere verhalen die het strafrecht met zich meebrengt.

Waar zie jij jezelf in de nabije toekomst?

Graag zou ik eerst advocaat willen worden, daar leer je in mijn optiek veel van. Voor mijn gevoel zit er meer vuur aan die zijde, iets wat mij erg leerzaam lijkt als je jong bent. Uiteindelijk zou ik graag rechter of rechter-commissaris willen worden en voor die positie lijkt het mij heel handig dat je de zaak ook vanuit het perspectief van een advocaat kunt zien. Daarnaast hecht ik veel waarde aan waarheidsvinding en rechtsvinding. Dat zijn dingen die perfect aansluiten bij een rechter/rechter-commissaris.

Op welke manier houd jij je naast je studie bezig met het strafrecht?

Naast mijn studie ben ik actief bij SOS, ik bezoek regelmatig lezingen en organiseer het juridische congres ‘Cold Cases’. Ik ben in aanraking gekomen met SOS in mijn tweede jaar toen ik de carrièredag bijwoonde en sinds dit jaar ben ik lid. Er werden veel dingen georganiseerd en het inschrijfgeld was laag dus ik dacht, waarom niet? Ik ben in mijn vrije tijd werkzaam bij een wetswinkel in Delft en daar adviseer ik allerlei mensen over allerlei rechtsgebieden, behalve belastingrecht en vreemdelingenrecht. Hier komen veelal mensen die geen advocaat kunnen betalen maar ook mensen die gewoon willen weten hoe bepaalde kwesties juridisch in elkaar steken.

Stel jij zou advocaat zijn, zouden er dan zaken zijn die je niet zou willen behandelen?

Zaken met kindermishandeling etc. zou ik erg moeilijk vinden en niet doen. Daarnaast zou ik ook geen kroongetuigen willen verdedigen maar dat is meer iets uit overweging van mijn eigen veiligheid. Andere soorten zou ik in principe geen probleem mee hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *